Campereigenaren betalen vanaf 2030 wegenbelasting per kilometer

Vanaf 2030 komt het wegenbelastingsysteem zoals men dat nu kent te vervallen. In plaats daarvan gaan automobilisten per kilometer betalen. Dit geldt ook voor eigenaren van campers, zowel in Nederland als in het buitenland. Dit meldt NKC. 

Kilometerheffing 

Om de CO2 uitstoot en het fileverkeer te beperken wordt er door verschillende landen steeds vaker gesproken over een algemene kilometerheffing voor wegenbelasting. Het idee is dat bestuurders wegenbelasting gaan betalen per gereden kilometer. Dit moet autogebruik enigszins afraden.

Uitvoering 

Er schuilen nog wel een paar haken en ogen aan de precieze uitvoering van de plannen. Er is nog geen universeel systeem ontwikkeld waarmee particulier rijgedrag accuraat kan worden gemeten. Ideeën over een kilometertelling bij de apk werden als snel aan de kant geschoven omdat de apk-plicht pas geldt als auto’s ouder zijn dan drie jaar. Het is vooralsnog onduidelijk of verschillende brandstoftypen, het gewicht of milieukenmerken een rol gaan spelen.

De kortingen die nu gelden op campers komen ook te vervallen. Motorrijders blijven nog wel vallen onder het huidige systeem. Zij blijven een vast bedrag betalen.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: NKC