Normal_rss_entry-319376

Reisorganisatie Sunweb gaat vanaf 4 augustus weer vakanties verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona een oranje reisadvies hebben. Klanten houden de mogelijkheid om kosteloos te annuleren of om te boeken als hun bestemming naar oranje gaat. Hiermee lijkt Sunweb rivaal Corendon te volgen, die eerder al besloot de keuze aan de klant te laten.

Sunweb benadrukt zelf met zijn besluit de richtlijnen van de Europese Commissie en een advies van brancheorganisatie ANVR te volgen. Ook de klanten zouden in meerderheid gewoon op vakantie willen.

Tot nu toe stopte Sunweb met vliegen naar oranje landen. Zo kondigde het bedrijf vorige week nog aan alle reizen tot eind juli naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus te annuleren nadat het advies voor die gebieden was veranderd.

Veilig

Volgens een woordvoerster besloten veel mensen vervolgens om hun reis om te boeken naar bijvoorbeeld Griekenland. Ook kozen mensen ervoor om dan maar op eigen houtje naar bijvoorbeeld Spanje af te reizen en zelf een hotel te regelen, zo geeft ze aan. "Je merkt gewoon dat mensen heel graag op vakantie willen."

Corendon besloot al eerder om weer reizen naar Turkije aan te bieden. Daarvoor geldt ook een oranje reisadvies. Volgens Corendon is Turkije een te groot land om met één reisadvies te vangen en is het in de toeristenbestemmingen aan de zuidkust veilig. Toen de Spaanse eilanden recent op oranje sprongen, koos Corendon er ook voor om door te vliegen naar Europese oranje bestemmingen.

Reisverzekering

Voor je reisverzekering zou het niet uitmaken dat een reisadvies vanwege corona op oranje staat. Alle niet aan het virus gerelateerde zaken zouden nog steeds worden gedekt. Mochten vakantiegangers positief testen op bestemming, dan nemen de reisorganisaties de zorg op zich. Ze betalen dan bijvoorbeeld de extra nachten in een hotel en regelen een latere terugvlucht.

Branchegenoot TUI voert nog geen vakantiereizen uit naar oranje gebieden, maar heroverweegt dat. Arjan Kers, die leiding geeft aan TUI Nederland, stelt verbaasd te zijn dat de overheid reizen naar oranje bestemmingen nu gedoogt. "Wij lopen eerst nogmaals zorgvuldig per land de consequenties na die het voor onze reizigers heeft als wij reizen zouden gaan uitvoeren naar oranje bestemmingen."

Naar eigen zeggen heeft TUI tot nu toe steeds het beleid van de Nederlandse overheid gevolgd om geen vakantiereizen uit te voeren naar oranje gebieden. Kers benadrukt dat die keuze bij zijn reisorganisatie vorige week nog heeft geleid tot het annuleren van ruim 30.000 vakantiereizen alleen al naar Spanje in de komende weken van het hoogseizoen.

Door: ANP