Normal_rss_entry-318115

Nederlanders boeken sinds vorige week minder vakanties. Volgens meerdere reisorganisaties en branchevereniging ANVR wachten mensen even af door zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen in veel Europese landen en de kleurcode van Nederland op de Europese coronakaart. Tot veel annuleringen of omboekingen leidde de situatie nog niet.

Review- en boekingswebsite Zoover zegt dat de reisbranche deze maand weer is ingestort en meldt een afname van het aantal boekingen van 25 procent op zijn platform in een week tijd. TUI meldt geen percentages, maar spreekt van "een dip" sinds de berichtgeving over code rood toenam. Sunweb ziet daarnaast ook een toename in het aantal vragen vanuit klanten en legt de schuld bij de onrust die het kabinet vorige week zaaide over de mogelijke verandering van de kleurcode. Corendon ziet sinds afgelopen donderdag een afname van boekingen voor de korte termijn en zegt dat dat sinds zondag leidt tot een toename van vakanties in september en oktober.

Brancheorganisatie ANVR geeft aan de verminderde vraag te herkennen. Mensen zouden door berichtgeving over code rood onzekerder worden. "Maar wij proberen ook aan te geven dat code rood niet hoeft te betekenen dat je niet kunt reizen." Volgens een woordvoerster kunnen mensen met een iets gedegenere voorbereiding alsnog van een vakantie genieten. Zij raadt aan om de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden om te kijken wat de maatregelen per vakantieland zijn.

Weinig beschikbaar

De onzekerheid zorgde er volgens Zoover voor dat het eigen land op basis van zoekopdrachten op het platform voor Nederlanders weer de populairste vakantiebestemming is. Toch ziet Zoover nog geen stormloop op boekingen. "Er is ook nog maar erg weinig beschikbaar", zegt directeur Judith Eyck.

Nadat Nederland de eerste maanden van dit jaar qua zoekgedrag de populairste bestemming was, kenden reizen naar Frankrijk, Spanje en Griekenland de afgelopen maand de meeste belangstelling. In juni werd bij Zoover tien keer zoveel geboekt als in het volledige eerste kwartaal. Dat komt volgens de website doordat de reisadviezen voor populaire bestemmingen werden versoepeld. Voor bijna alle bestemmingen zaten de boekingen half juni weer op het niveau van 2019.

Angst

Maar de angst voor een rode kleurcode op de Europese coronakaart zorgde voor een afname van het aantal boekingen. "Mensen zijn bang dat er op hun vakantiebestemmingen bijzondere maatregelen gaan gelden", zegt Eyck. "Voor de reisbranche is het dramatisch wat er nu gebeurt." Zij verwacht dat het aantal annuleringen toeneemt zodra het Nederlandse reisadvies voor vakantielanden oranje wordt.

Zoover biedt naar eigen zeggen 15.000 pakketreizen aan namens bijna alle reisorganisaties. Ook kijken jaarlijks bijna 30 miljoen bezoekers via de website naar bestemmingen.

Door: ANP