Kamer steunt testplicht voor inkomende reizigers
Het kabinet kondigde de testplicht eind vorige maand aan, maar de rechter vond de juridische basis onvoldoende. De spoedwet moet de testplicht een extra wettelijke basis geven. Maar de Kamerleden zijn niet helemaal tevreden.
VVD'er Jeroen van Wijngaarden vroeg zich af waarom het niet eerder is geregeld. Verder zijn er zorgen over virusmutaties die in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk zijn gevonden. Het moet mogelijk worden voor reizigers uit dit soort landen op Schiphol nog een extra test te doen, vinden onder meer D66 en PvdA.
Niet proportioneel
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemde het laatste voorstel niet "proportioneel en doelmatig". Hij vreest bovendien dat reizigers uit risicogebieden zich nog minder aan de quarantaineregels gaan houden als ze een extra test krijgen. Ze moeten na aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine.
Wel gaat de bewindsman kijken of de termijn waarbinnen een test moet worden gedaan zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. De test mag nu maximaal 72 uur oud zijn bij aankomst in Nederland. De Kamer ziet die termijn het liefst teruggebracht naar 36 uur voor vertrek.
Coronapaspoort
Alleen DENK is tegen het wetsvoorstel en noemt het "mosterd na de maaltijd". Een verplichte coronatest vormt ook een inbreuk op de lichamelijke integriteit, verklaarde Tunahan Kuzu. Hij vreest dat de testplicht een "opmaat is naar een coronapaspoort". Ook werkt de testplicht volgens hem fraude in de hand. Dat is een zorg van meer partijen.
De Kamer kwam terug van het reces om de spoedwet te behandelen. De Eerste Kamer behandelt het voorstel vandaag nog.
Door: ANP