Normal_rss_entry-285388

De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath maakt zich zorgen over een nieuw recordaantal coronabesmettingen dat woensdag op het eiland is geregistreerd. Woensdag werden 105 nieuwe besmettingen geregistreerd nadat 553 mensen waren getest; eveneens een record voor Curaçao. Daarmee zijn er op het eiland 869 actieve besmettingen. Er liggen tien mensen in het ziekenhuis. Rhuggenaath noemt de cijfers alarmerend.

Vorige week werden op 19 november 79 besmette personen geregistreerd, dat was tot nu toe het hoogste aantal besmettingen op één dag op het eiland. Rhuggenaath waarschuwde woensdag de bevolking: "Als we ons niet beter aan de maatregelen houden, dan komen we in een lockdown. Doen we het niet zelf, dan zorgt het buitenland wel voor een lockdown." Momenteel geldt code geel voor passagiers uit Nederland, per 1 december wil het eiland haar grenzen openen voor bezoekers uit een groot deel van de Amerikaanse staten.

De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth zei woensdag dat als het aantal besmettingen per dag zo hoog blijft en verder oploopt "er strengere maatregelen moeten worden genomen". Momenteel geldt er op het eiland een avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur. Mondkapjes zijn verplicht in alle winkels en bijeenkomsten met meer dan vier mensen zijn verboden.

Lockdown

Curaçao kende een lockdown in april en maart, ook werd in die periode een systeem ingevoerd waarbij automobilisten maar twee dagen per week de weg op mochten. Epidemioloog Gerstenbluth noemde deze maatregelen weer als een mogelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Woensdag werd ook bekend dat Gilmar ‘Pik’ Pisas, leider van de grootste oppositiepartij van Curaçao MFK, positief heeft getest op Covid-19. Pisas, voormalig minister-president en minister van Justitie, is in quarantaine. Parlementsvergaderingen op het eiland zijn voorlopig uitgesteld omdat meer leden van de MFK-fractie in quarantaine zijn gegaan.

Door: ANP