Veel mensen kiezen er in verband met corona deze zomer voor om de vakantie door te brengen in eigen land, en dat betekent veelal: volle campings. Maar wie toch graag wil kamperen kan er nu voor kiezen dat bij iemand anders in de achtertuin te doen. Steeds meer mensen stellen hun buiten open voor fietsers en wandelaars. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Helemaal nieuw is het fenomeen niet. Drie jaar geleden liet Inge van Wolveren uit Tolkamer al eens een gezin uit Den Haag overnachten
in haar tuin: “We hebben best een leuke tuin. En ik wil graag dingen die ik heb delen met anderen”, zo zegt ze tegenover het AD. Inmiddels heeft het overnachten bij iemand anders in de tuin een vlucht genomen, mede aangejaagd door onze zuiderburen.
Welcome to my Garden
In België was al vrij snel vanaf het moment dat de lockdown inzette de website
welcometomygarden.org actief, dat inmiddels ook een Nederlands aanbod heeft. Het gratis platform brengt vraag en aanbod bij elkaar, en heeft in de Benelux nu zo’n vijftienhonderd locaties op de website staan.
Deeltuinen: ook voor een paar uurtjes
Het primair Nederlandse platform
Deeltuinen.nl biedt niet alleen achtertuinen aan waar overnacht kan worden, maar die ook voor een paar uurtjes te boeken zijn. Oprichter Martijn Neuvel zegt tegenover het AD: “Er zijn 2,5 miljoen huishoudens zonder tuin. Dat is een enorm getal. Tegelijkertijd zijn er ook mensen met een tuin die eenzaam zijn of hulp nodig hebben bij hun tuin. Die willen we samenbrengen.” De vraag blijft nog wat achter bij het aanbod, merkt Deeltuinen, maar de kans is groot dat dat de komende periode steeds meer gaat verschuiven.
Huizenruil
Naast kamperen bij iemand anders in de achtertuin is ook het fenomeen huizenruil aan een opmars begonnen, en dan met name de huizenruil binnen Nederland. Fas Jungerius van
nationalehuizenruil.nl merkt dat het druk is op het platform, en legt uit waardoor dat komt: “Nederlanders gaan veel op vakantie in eigen land en accommodaties op vakantieparken bieden niet altijd waar voor hun geld.” Voor veel mensen is huizenruil daarom een goed alternatief. Daarbij laten mensen volgens Fungerius huizen altijd heel netjes achter: “Dat is ook niet gek, omdat de eigenaren op dat moment in jouw huis zitten.”
Door: Nationale Recreatiegids