Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Airbnb stapt naar rechter om terugbetalen servicekosten te voorkomen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Door zelf een rechtszaak aan te spannen tegen claimorganisaties probeert Airbnb te voorkomen dat het servicekosten moet terugbetalen aan klanten en woningverhuurders in Nederland. Op maandag 29 juni 2020 is het platform hiervoor een procedure begonnen bij de rechtbank in Rotterdam. Dit meldt Rabbin. 
Op 9 maart 2020 oordeelde de Amsterdamse kantonrechter dat Airbnb de wet overtreedt door zowel bij klanten als woningverhuurders bemiddelingskosten in rekening te brengen. In de afgelopen maanden zijn door diverse claimorganisaties namens tienduizenden Nederlanders vorderingen ingediend voor het terugvragen van onterecht aan Airbnb betaalde servicekosten.
 

Airbnb naar rechter

 
Omdat de rechtszaak in Amsterdam slechts over een bedrag van 470,13 euro aan betaalde servicekosten ging, kon Airbnb niet tegen de uitspraak in beroep. Dat komt omdat dit bedrag onder de zogeheten appelgrens van 1750 euro blijft. Alleen bij vorderingen boven dat bedrag kun je in Nederland in hoger beroep. Airbnb moest dus iets anders bedenken. Deze week sloeg het platform alsnog terug. Door een procedure bij de rechtbank Rotterdam aan te spannen probeert Airbnb een principiële uitspraak te krijgen die haar alsnog in het gelijk stelt. Eigenlijk dus een verkapt hoger beroep.
 

Rabbin

 
Een van de partijen die wordt aangesproken door Airbnb is claimorganisatie Rabbin. “Airbnb heeft nu de vijf belangrijkste claimorganisaties aangesproken. Naast Rabbin, zijn dit Twee Heren B.V., Appeal B.V., Procedeerwinkel en de Consumentenbond Claimservice B.V. Airbnb start nu een procedure bij de rechtbank Rotterdam, de vestigingsplaats van Rabbin, maar het doel van het platform is een uitspraak van de Hoge Raad te verkrijgen, de hoogste rechter in Nederland”, legt advocaat Gert Poot van Rabbin uit. “Als de Hoge Raad Airbnb alsnog gelijk geeft, zullen rechters in Nederland dit volgen.” Poot denkt echter niet dat dit zal gebeuren. “De Rechtbank in Amsterdam heeft destijds heel zorgvuldig naar de argumenten van Airbnb geluisterd, maar heeft Airbnb op basis daarvan geen gelijk gegeven. Het lijkt er niet op dat Airbnb met nieuwe argumenten komt, dus ik verwacht niet dat de Hoge Raad de zaak anders beoordeelt”, zegt hij.
 

Consumenten buiten schot

 
Airbnb heeft per brief aangekondigd ook een zaak te willen beginnen tegen diverse consumenten die hun claim hebben ingediend. Om hoeveel consumenten het gaat is niet duidelijk. Zelf heeft Airbnb het over een ‘beperkte groep reizigers van wie zij claimbrieven heeft ontvangen’. Hoe dit er precies uit gaat zien is niet duidelijk, maar mogelijk leidt dit ertoe dat consumenten die een claim hebben ingediend alsnog geconfronteerd worden met hoge juridische kosten. Alleen de consumenten die hun zaak hebben aangemeld bij Rabbin blijft dit risico bespaart. Zij hebben hun vordering op Airbnb namelijk verkocht aan de claimorganisatie en blijven dus zelf buiten schot.
 

Servicekosten terug

 
Het opkopen van vorderingen blijkt nu nog een voordeel te hebben. “Wij zullen de procedure die Airbnb begonnen is, gebruiken om een hoge tegenvordering in te stellen”, aldus Poot. “Die vordering bestaat uit alle servicekosten van alle consumenten die zich hebben aangemeld bij Rabbin. Mogelijk zullen andere kantonrechters in Nederland de uitkomst van deze procedure willen afwachten, voordat zij uitspraak doen. Als alles goed gaat, hebben de mensen die hun vordering verkocht hebben straks dan als eerste hun betaalde servicekosten terug.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
02 oktober '24 (12:21)

Gemeente Dronten en politie samen tegen ondermijning op vakantieparken en campings

In de eerste week van september hebben de gemeente Dronten en de politie gezamenlijk campings, vakantieparken en havens bezocht om ondermijnende activiteiten tegen te gaan. Tijdens deze bezoeken werden eigenaren en havenmeesters op een laagdrempelige manier ingelicht over de risico’s en signalen van ondermijning, een groeiend probleem in dergelijke recreatiegebieden. Dit maakt de gemeente Dronten bekend.

01 oktober '24 (11:21)

Vakantiepark Prinsenmeer vrij van bewoners en hun chalets

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel heeft officieel geen vaste bewoners meer. Ze zijn allemaal vertrokken, uit angst voor de hoge dwangsom die de rechter hen anders zou opleggen. Door er te blijven wonen riskeerden ze namelijk een boete van maximaal 50.000 euro. Drie bewoners zijn hiervan uitgesloten, omdat zij nog voor de rechterlijke uitspraak een overeenstemming bereikten met campingeigenaar Oostappen Groep. Zij mogen hun chalet onder voorwaarden laten staan. Dit meldt PeelBelang. 

30 september '24 (10:24)

Hotel Albergen nu toch echt officieel geopend als asielzoekerscentrum

De afgelopen twee jaar is er veel gedoe geweest rondom de komst van een asielzoekerscentrum in ’t Elshuys – een voormalig hotel. Veel omwonenden voerden er actie tegen en hebben voor het hotel geprotesteerd. Twee jaar geleden stond het pand zelfs even in de fik en is het pand mogelijk beschoten met een luchtbuks. Maar nu is het toch echt zover: het asielzoekerscentrum met plek voor maximaal 150 personen is officieel geopend. De eerste vijftig mensen zullen daar deze week een plekje krijgen. Dit meldt NOS.

27 september '24 (11:40)

Soap rondom Prinsenmeer nog niet ten einde: rechter mag uitzetting bepalen

Het leek er even op dat de eigenaar van Prinsenmeer, Oostappen Groep van Peter Gillis, en bewoners van het vakantiepark een compromis konden sluiten, maar er komt toch echt een rechterlijke uitspraak over de eventuele uitzetting van de overgebleven bewoners van het gesloten park. Zes van de negen bewoners die er een chalet bezitten, zeggen gechanteerd te zijn door de advocaten van Gillis. Dit meldt Omroep Brabant. 

26 september '24 (10:46)

Hulpbehoevend NEO KVL Hotel overgenomen door Fletcher Hotels

Vanwege tegenvallende inkomsten moest het NEO KVL Hotel in Oisterwijk stoppen als fullservicehotel. Inmiddels is bekend geworden dat Fletcher Hotels de boel overneemt. De vijftien bestaande medewerkers blijven daar gewoon in dienst, inclusief alle rechten en plichten die zij nu hebben. De naam NEO KVL Hotel komt wel te vervallen. In de toekomst zal op de gevel ‘Fletcher Hotel Restaurant Oisterwijk-Tilburg’ komen te staan. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

25 september '24 (15:33)

Onduidelijk waar asielzoekers die momenteel in Jaarbeurs verblijven naartoe kunnen

Het is nog onbekend waar de honderd asielzoekers die momenteel in de Jaarbeurs in Utrecht verblijven volgende week naartoe kunnen, laat het COA weten. Volgende week woensdag komen er alweer tachtig andere asielzoekers naar de Jaarbeurs. De gemeente Utrecht gaat ervan uit dat het COA dan nieuwe opvang voor de eerste groep heeft geregeld.

25 september '24 (10:15)

Lichte daling in tevredenheid over Nederlandse hotelketens

Het afgelopen jaar is de tevredenheid van toeristen over Nederlandse hotelketens licht gedaald. WestCord Hotels heeft de hoogste Europese net Promoter Score gehaald, een meetmethode voor bezoekerstevredenheid aan de hand van de vraag ‘hoe waarschijnlijk is het dat je het hotel zou aanraden aan vrienden of collega’s?’. Hoe hoger de NPS-score, hoe sneller een keten wordt aangeraden. Aan het onderzoek van Multiscope deden ruim 5.000 respondenten mee. Dit meldt Multiscope. 

24 september '24 ( 9:59)

Inbraak en poging tot inbraak op onbeheerd vakantiepark De Berckt

Op vakantiepark De Berckt van Peter Gillis’ Oostappen Groep is ingebroken en een poging tot inbraak. Eigenaren van de chalet waaruit gestolen is, zeggen dat veel spullen zijn gestolen en hun huisje vernield is. Het vakantiepark is op last van de gemeente Peel en Maas gesloten. Niemand mag er genieten van een vakantie en ook permanente bewoning is er niet toegestaan. Dit meldt L1Nieuws.

23 september '24 (11:44)

Meest innovatieve vakantiepark van de Benelux op 8 oktober bekendgemaakt

Op dinsdag 8 oktober tijdens de praktijkdag Vakantiehuis van de Toekomst maakt een vakjury bekend welk vakantiepark met de titel ‘Meest innovatieve Vakantiepark van de Benelux’ wint. Tien parken zijn voor de prijs genomineerd. Acht van de tien zijn Nederlandse nominaties. Dit meldt Verkeersbureaus.info.

20 september '24 ( 8:15)

Crowdfunding boze buurtbewoners moet rechtszaak tegen vakantiepark bekostigen

Buurbewoners van natuurgebied De Biezen en Grotelsche Heide hopen geld in te zamelen om de bouw van een vakantiepark van Landal GreenParks ertussenin via de Raad van State tegen te houden. Inmiddels hebben ze al 1.300 euro opgehaald voor de bekostiging van de rechtsgang. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.