Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam komt met verbod op vakantieverhuur in delen van het centrum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Amsterdam wil vakantieverhuur vanaf 1 juli 2020 verbieden in drie wijken in het centrum van de stad omdat de leefbaarheid daar ernstig onder druk staat. In de overige wijken is toeristische verhuur alleen mogelijk onder strenge voorwaarden. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
De stad wil vakantieverhuur vanaf 1 juli 2020 verbieden op de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid, en er komen strenge voorwaarden voor vakantieverhuur in de overige 96 wijken van Amsterdam.
 

Buitengewoon veel toeristen

 
Deze maatregelen zijn een unieke vervolgstap in de strijd tegen overlast van vakantieverhuur. Uit onderzoek door Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) naar de toeristische draagkracht in alle 99 wijken in Amsterdam, blijkt dat er buitengewoon veel toeristen zijn op de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. De leefbaarheid voor bewoners staat ernstig onder druk. Daarom wordt vakantieverhuur van de eigen woning in deze wijken verboden. Het onderzoek door OIS wordt elke 2 jaar uitgevoerd, waardoor het mogelijk is dat in de toekomst andere verbodswijken gaan volgen.
 

25.000 advertenties per maand

 
De toeristische verhuur van woningen heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Zo heeft 1 op de 15 woningen in Amsterdam op Airbnb gestaan en is het aanbod van woningen vervijfvoudigd naar ongeveer 25.000 advertenties per maand op de verschillende verhuurplatforms.
 

Vergunning vakantieverhuur

 
Door de uitspraak van de Raad van State op 29 januari 2020 is vakantieverhuur momenteel alleen mogelijk met een vergunning. Hiervoor richt Amsterdam een vergunningstelsel in vanaf 1 juli 2020. Dit betekent dat vanaf 1 juli in 96 wijken in Amsterdam een vergunning nodig is om een woning te mogen verhuren aan toeristen. In de 3 wijken waar vakantieverhuur is verboden, worden géén vergunningen verleend.
 

Handhaving

 
Op vakantieverhuur wordt in Amsterdam al streng gehandhaafd met hoge boetes van 20.750 euro voor illegaal gebruik. De regels waar vakantieverhuur in Amsterdam aan is gebonden blijven ook met de nieuwe vergunning van kracht, maar zijn door het afgeven van vergunningen nog beter te handhaven. Zo moet de woning daadwerkelijk bewoond zijn en mag er maximaal 30 nachten per jaar worden verhuurd aan maximaal 4 personen. Ook treedt de meldplicht weer in werking. Deze maatregel geldt niet voor eigenaren van een Bed and Breakfast (B&B). Voor het uitbaten van een B&B is al een vergunning nodig en gelden wijkquota.
 
Het voorstel om verbodsgebieden in te stellen is vrijgegeven voor inspraak van 17 april tot en met 28 mei 2020. Voor meer informatie, zie de website van de gemeente Amsterdam.

Door: Nationale Recreatiegids
 
08 oktober '24 (10:28)

Groen licht voor vakantiepark Bovensluis: vergunning verleend

Camping Bovensluis heeft op 1 oktober 2024 de omgevingsvergunning gekregen om een nieuw vakantiepark te bouwen aan de Oostdijk in Willemstad. Het park zal een restaurant en een buitenzwembad krijgen. De vergunning is inmiddels beschikbaar voor inzage. Dit meldt de gemeente Moerdijk.

04 oktober '24 (11:20)

Overlast op vakantieparken in Hardenberg aangepakt

Permanente bewoning, overlast of criminaliteit. Vakantieparken zijn wat dat betreft enigszins controversieel geworden. Zo ook in Hardenberg en omgeving. Op bungalowpark De Haar in Balkbrug heeft men al jaren last van overlast door criminelen en is een chalet daar hun enige onderkomen. Op bungalowpark Het Stoetenslagh in Rheezerveen kampt met soortgelijke problemen, al dan niet op kleinere schaal. Daarom gaat de gemeente Hardenberg hier ingrijpen. De leefbaarheid op en rondom deze parken moet worden verbeterd, aldus de gemeente en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 

02 oktober '24 (12:21)

Gemeente Dronten en politie samen tegen ondermijning op vakantieparken en campings

In de eerste week van september hebben de gemeente Dronten en de politie gezamenlijk campings, vakantieparken en havens bezocht om ondermijnende activiteiten tegen te gaan. Tijdens deze bezoeken werden eigenaren en havenmeesters op een laagdrempelige manier ingelicht over de risico’s en signalen van ondermijning, een groeiend probleem in dergelijke recreatiegebieden. Dit maakt de gemeente Dronten bekend.

01 oktober '24 (11:21)

Vakantiepark Prinsenmeer vrij van bewoners en hun chalets

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel heeft officieel geen vaste bewoners meer. Ze zijn allemaal vertrokken, uit angst voor de hoge dwangsom die de rechter hen anders zou opleggen. Door er te blijven wonen riskeerden ze namelijk een boete van maximaal 50.000 euro. Drie bewoners zijn hiervan uitgesloten, omdat zij nog voor de rechterlijke uitspraak een overeenstemming bereikten met campingeigenaar Oostappen Groep. Zij mogen hun chalet onder voorwaarden laten staan. Dit meldt PeelBelang. 

30 september '24 (10:24)

Hotel Albergen nu toch echt officieel geopend als asielzoekerscentrum

De afgelopen twee jaar is er veel gedoe geweest rondom de komst van een asielzoekerscentrum in ’t Elshuys – een voormalig hotel. Veel omwonenden voerden er actie tegen en hebben voor het hotel geprotesteerd. Twee jaar geleden stond het pand zelfs even in de fik en is het pand mogelijk beschoten met een luchtbuks. Maar nu is het toch echt zover: het asielzoekerscentrum met plek voor maximaal 150 personen is officieel geopend. De eerste vijftig mensen zullen daar deze week een plekje krijgen. Dit meldt NOS.

27 september '24 (11:40)

Soap rondom Prinsenmeer nog niet ten einde: rechter mag uitzetting bepalen

Het leek er even op dat de eigenaar van Prinsenmeer, Oostappen Groep van Peter Gillis, en bewoners van het vakantiepark een compromis konden sluiten, maar er komt toch echt een rechterlijke uitspraak over de eventuele uitzetting van de overgebleven bewoners van het gesloten park. Zes van de negen bewoners die er een chalet bezitten, zeggen gechanteerd te zijn door de advocaten van Gillis. Dit meldt Omroep Brabant. 

26 september '24 (10:46)

Hulpbehoevend NEO KVL Hotel overgenomen door Fletcher Hotels

Vanwege tegenvallende inkomsten moest het NEO KVL Hotel in Oisterwijk stoppen als fullservicehotel. Inmiddels is bekend geworden dat Fletcher Hotels de boel overneemt. De vijftien bestaande medewerkers blijven daar gewoon in dienst, inclusief alle rechten en plichten die zij nu hebben. De naam NEO KVL Hotel komt wel te vervallen. In de toekomst zal op de gevel ‘Fletcher Hotel Restaurant Oisterwijk-Tilburg’ komen te staan. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

25 september '24 (15:33)

Onduidelijk waar asielzoekers die momenteel in Jaarbeurs verblijven naartoe kunnen

Het is nog onbekend waar de honderd asielzoekers die momenteel in de Jaarbeurs in Utrecht verblijven volgende week naartoe kunnen, laat het COA weten. Volgende week woensdag komen er alweer tachtig andere asielzoekers naar de Jaarbeurs. De gemeente Utrecht gaat ervan uit dat het COA dan nieuwe opvang voor de eerste groep heeft geregeld.

25 september '24 (10:15)

Lichte daling in tevredenheid over Nederlandse hotelketens

Het afgelopen jaar is de tevredenheid van toeristen over Nederlandse hotelketens licht gedaald. WestCord Hotels heeft de hoogste Europese net Promoter Score gehaald, een meetmethode voor bezoekerstevredenheid aan de hand van de vraag ‘hoe waarschijnlijk is het dat je het hotel zou aanraden aan vrienden of collega’s?’. Hoe hoger de NPS-score, hoe sneller een keten wordt aangeraden. Aan het onderzoek van Multiscope deden ruim 5.000 respondenten mee. Dit meldt Multiscope. 

24 september '24 ( 9:59)

Inbraak en poging tot inbraak op onbeheerd vakantiepark De Berckt

Op vakantiepark De Berckt van Peter Gillis’ Oostappen Groep is ingebroken en een poging tot inbraak. Eigenaren van de chalet waaruit gestolen is, zeggen dat veel spullen zijn gestolen en hun huisje vernield is. Het vakantiepark is op last van de gemeente Peel en Maas gesloten. Niemand mag er genieten van een vakantie en ook permanente bewoning is er niet toegestaan. Dit meldt L1Nieuws.