Normal_camper_op_weegschaal__wiel__band__pion__asfalt

Onder de noemer Weet wat je weegt voert de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) al twee maanden volop campagne om camperaars bewust te maken van het belang van een veilig campergewicht. Onderdeel hiervan zijn de weegdagen, waar camperaars kosteloos hun camper kunnen laten wegen. Op 6 juli kan dit voor het laatst, in Amersfoort. Dit meldt de NKC.

Twee op de vijf camperaars hebben hun camper nog nooit gewogen. Door afgelopen maanden camperweegdagen door heel het land te organiseren, hoopt de NKC daar nu verandering in gebracht te hebben. Zaterdag 6 juli is het vijfde en laatste weegmoment. Camperaars kunnen die dag tussen 10.00 en 14.00 uur terecht Chauffeurscafé De Tweede Steeg, dat aan de A28 bij Knooppunt Hoevelaken in Amersfoort ligt. De camper wordt dan gewogen en camperaars krijgen een leuke attentie. De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. "Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken. Zo kun je met een verantwoord gewicht op pad."
 

Overbelading voorkomen

 
Door te wegen kunnen camperaars voorkomen dat ze overbeladen op pad gaan. Dit is een op de vier camperaars wel eens overkomen. Dan is er ook nog de twintig procent van de camperaars die geen idee heeft of de camper te zwaar beladen is geweest, simpelweg omdat ze het nog nooit hebben gecheckt. Stan Stolwerk, directeur van de NKC: "We schrikken van deze cijfers." Overgewicht voorkomen begint volgens Stolwerk bij bewustwording van het gewicht. "Wanneer je weet wat je weegt, kun je maatregelen nemen. We proberen de drempel naar de weegbrug te verlagen. Het is waarschijnlijk geen kwade opzet van de overbeladen camperaar, maar eerder onwetendheid over de gevolgen."
 

Afslanktips

 
Overbeladen kan onveilig zijn, omdat het gewicht de rijstabiliteit beïnvloedt. Ook het remvermogen kan verminderen. Iedere camper heeft een toegestane maximummassa, die terug te vinden is op het kentekenbewijs. Dit is het maximale dat de camper mag wegen inclusief de belading en passagiers. Alles wat de camper meer weegt dan de toegestane maximummassa, is overgewicht. Op de Weet wat je weegt-pagina op de website van de NKC staat uitgebreide informatie over het beladen van de camper, en voor de camper met overgewicht heeft de kampeerautoclub afslanktips op een rij gezet.
 
Door: Nationale Recreatiegids