Normal_stenenbijl4_kl

Eibergen: Museum de Scheper in het centrum van Eibergen heeft een bijzondere nieuwe aanwinst in de collectie, een bodemvondst die werd gedaan door Berkellander Wim Lammers en door hem is geschonken aan het museum.

 

Het betreft een nog scherpe en puntgave geslepen stenen bijl uit de Late Steentijd, het tijdperk waarin tussen 4200 en 2000 v. Chr. de eerste boeren in Oost-Nederland verschenen. De heer Lammers vond de bijl zo’n veertig jaar geleden op een akker aan de Rekkenseweg tijdens het aardappelrooien. Bij een verhuizing kwam de bijl weer onder zijn aandacht.

Nieuwsgierig naar wat hij precies had gevonden, nam hij onlangs contact op met Museum de Scheper dat de grootste collectie archeologische vondsten uit dit deel van de Achterhoek bezit. Het bleek een stenen bijl te zijn waarmee onze voorouders bomen omhakten en hout bewerkten. De nog onbeschadigde toestand van de bijl doet vermoeden dat iemand hem in het verre verleden is verloren of vergeten.

De heer Lammers besloot de stenen bijl aan het museum te schenken, zodat deze voor het nageslacht bewaard zou blijven. Aangezien de bijl van een type is dat nog ontbrak in de collectie van het museum, is het een echte aanwinst voor De Scheper. De bijl zal worden getoond in de nieuwe afdeling prehistorie van het museum, waar nu hard aan wordt gewerkt en die in december zal worden geopend voor het publiek.