Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Winterkamperen steeds populairder

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

Steeds meer mensen verblijven op de Nederlandse campings gedurende de winter. In 2018 was er een stijging te zien van 22 procent ten opzichte van 2017. In totaal ging het om achtduizend winterkampeerders vorig jaar. Dit meldt de NOS.

Veel campingeigenaren weten inmiddels: hoe kouder, hoe meer klandizie. "Bij ons zie je dit weekend allemaal tipi-tenten en buitenkachels. Je hebt weekenden nodig die koud zijn", vertelt Willem Brok van de camping op Landgoed de Wielewaal. Winterkampeerders mogen dan wel van de kou houden, ze lijden het liever niet: "De echte die hard-kampeerder heeft een uitrusting met meerdere laagjes, dan is de kou te doen", aldus Marieken Nieuwdorp, directeur van Stichting De Groene Koepel, een organisatie die onder andere de bezoekersaantallen bijhoudt van natuurcampings. Ook voor volgend jaar verwacht Nieuwdorp een stijging van het aantal winterkampeerders.
 

Houthakken en puzzels oplossen

 
Bij velen zal de vraag rijzen: Wat doe je als je gaat kamperen in de kou? Een doorgewinterde kampeerster somt op: "Haken, breien, puzzels oplossen, lekker kletsen met elkaar. En de mannen hakken hout, stoken vuurtje. Heerlijk. En we houden het altijd warm. Kamperen in de winter oké, maar kou lijden doen we niet. We hebben op meerdere plekken kachels."
 

Slapen in een hangmat

 
Sommigen kan het echt nooit koud genoeg. Dat merkte Martijn Harms, eigenaar van een camping in Drenthe,  recent nog: "Ik had afgelopen week een groep bushcrafters die in een hangmat sliepen. Als het sneeuwt, zie je dat er meer mensen komen. Ik heb in het weekend tussen de vijftien en twintig bezette kampeerplekken."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids
07 mei '24 (13:14)

Zo maak je gemakkelijk en snel een natuurgebiedje in jouw eigen tuin

Wat is er mooier dan ontwaken op een zonnige lentedag met het gefluit van vrolijke vogeltjes in de achtertuin? De lente is weer begonnen, dus wordt het weer tijd voor de natuur om haar pracht en praal te laten zien. En dat kan ook in jouw tuin. Maar die moet dan wel de flora en fauna aanspreken. In dit artikel geven wij jou een aantal tips om jouw tuin dier- en natuurvriendelijk in te richten. Een natuurlijke tuin is niet alleen een mooi voor jou, maar je helpt de natuur hier ook nog eens een handje mee.

07 mei '24 (11:33)

‘Dauwtrappen dit jaar koud kunstje’

Vroege vogels die met Hemelvaartsdag gaan dauwtrappen zullen geen rekening hoeven te houden met frisse temperaturen, meldt Weeronline.

06 mei '24 ( 8:43)

CBS: toename broedvogels in Nederland, maar niet overal

De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

03 mei '24 (13:13)

Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

03 mei '24 (10:32)

Binnenkort kun je op zoek gaan naar walvissen in de Waddenzee

Als je aan dieren in de Waddenzee denkt, gaat je gedacht snel naar zeehonden. Maar ook de kleinste tandwalvissen, bruinvissen, worden steeds vaker gezien in de Waddenzee. Daarom worden er binnenkort excursies georganiseerd voor mensen die op zoek willen gaan naar deze waterzoogdieren, meldt RTV Noord. 

03 mei '24 ( 9:07)

CBS: natuur- en bosgebied in Nederland maakt plaats voor bebouwing

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

02 mei '24 ( 8:40)

Meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (15:02)

Code geel in Limburg woensdagavond vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

30 april '24 (10:10)

Leuk: lepelaars in Alkmaarderhout hebben jongen

Wanneer je door de Alkmaarderhout loopt moet je goed door de bladeren van de bomen kijken. Eerst kon je al een aantal volwassen lepelaars spotten in het bos, maar nu hebben lepelaarsgezinnetjes ook jongen gekregen, meldt NH Nieuws. 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.