Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arnhem wil leefomgeving wilde bijen verbeteren

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Arnhem wil leefomgeving wilde bijen verbeteren / Foto: "Knautien-Sandbiene (Andrena hattorfiana), Quellgebiet der Holzwarche bei Mürringen, Ostbelgien" door Frank Vassen
Dat het niet al te best gesteld is met de wilde bij in Nederland, is al langere tijd bekend. Het is voor de gemeente Arnhem de aanleiding om, samen met lokale groene organisaties, werken aan de verbetering van de leefomgeving van de wilde bij. Ook wil de gemeente het aantal kasten met honingbijen in de stad verminderen, meldt de gemeente Arnhem.

In 2022 deed de gemeente Arnhem onderzoek naar de situatie rond de wilde bij. Daaruit kwam naar voren dat het leefgebied van de insecten verbeterd moet worden. Daarom wil de gemeente binnen een convenant samenwerken met IVN Natuureducatie, Stichting Arnhem Zoemt, Stichting Vitale Biotopen en de Imkervereniging Arnhem en omstreken. In de overeenkomst staan concrete gezamenlijke projecten, waarmee alle partijen aan de slag kunnen.

Marco van der Wiel, wethouder Natuur: “Wilde bijen zijn belangrijke voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening. Veel mensen weten niet dat de wilde bij moet concurreren met de honingbij, omdat er in de natuur domweg te weinig voedsel is voor beide. Als gemeente kiezen wij nu voor bescherming van de wilde bij. Sommige soorten worden zelfs in hun voortbestaan bedreigd, zoals de knautiabij. Daarom willen we geen bijenkasten meer rond onze natuurgebieden en brengen we het aantal bijenkasten in bewoond gebied terug.”

Bijenlinten, voorlichting en monitoring

Een voorbeeld van een gezamenlijk project is de aanleg van zogeheten ‘bijenlinten’ met bloeiende planten die leefgebieden met elkaar moeten verbinden. Door leefgebieden anders te beheren, in te richten en waar mogelijk uit te breiden kan de wilde bij straks het hele jaar voldoende voedsel vinden.

Andere projecten draaien om voorlichting, die mensen bekender moet maken met het belang van wilde bijen. Daarnaast gaat de gemeente door met het volgen van de stand van wilde bijen en zweefvliegen in 14 onderzoeksvelden.

Minder bijenkasten

Voor het bedrijfsmatig imkeren, waarbij tientallen of honderden kasten worden gehouden, is in Arnhem straks geen ruimte meer. De gemeente geeft voorrang aan de hobby-imker. Op zes locaties in de stad waar op dit moment al bijenkasten staan, blijft ruimte voor maximaal 64 kasten. “We hopen in goed overleg met de imkervereniging het aantal bijenkasten in de gemeente terug te kunnen brengen”, aldus de wethouder.

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.