Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flevoland opent nieuwe belevenis: Escape Route Nieuw Land

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Flevoland opent nieuwe belevenis: Escape Route Nieuw Land
Afgelopen zaterdag is door gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland een nieuwe belevenis geopend: Escape Route Nieuw Land. Tijdens dit spel gaan deelnemers in het Kotterbos op zoek naar escape-boxen, voeren daar de opdrachten uit en volgen hints langs de route. Onderweg ontrafelt zich het verhaal over het ontstaan van Nationaal Park Nieuw Land, meldt de provincie Flevoland.

Nationaal Park Nieuw Land is een stuk natuur, aangelegd door de mens. Om het verhaal van de totstandkoming te vertellen is in het Kotterbos de Escape Route ontwikkeld. Deelnemers kunnen in groepjes op zoek naar 'Escape Boxen' en andere aanwijzingen, die alleen met een speciale sleutel geopend kunnen worden. In de boxen zitten hints en materiaal dat gebruikt moet worden om de code te kraken. Na invoer van de code in de app kunnen de speurders door naar de volgende opdracht in het bos.

Verschillende opdrachten

In de Escape Boxen treffen deelnemers telkens een ander verhaal van één van de teamleden aan die gezamenlijk Flevoland hebben ingepolderd. Daar voeren zij opdrachten uit met materialen; van denkpuzzels tot laserstralen. Deelnemers kunnen onderweg hints oproepen via de app, maar dat kost ze wel straftijd. Als een groep te lang doet over de zoektocht naar het complete team loopt Flevoland onder water en is de opdracht mislukt.

‘Geweldige aanvulling’

Gedeputeerde Harold Hofstra is de portefeuillehouder Nationaal Park Nieuw Land, Natuur, Recreatie en Toerisme. Hij is enorm blij met de speurtocht en de rest wat het park al te bieden heeft: “De Escape Route is leuk én educatief! Je moet in teamverband echt je kennis van de natuur en het gebied toepassen en ondertussen leer en zie je ook meer van het nationaal park. Het park is een prachtig gebied, enorm veelzijdig en een geweldige bestemming voor iedereen die een unieke beleving zoekt. Zo wordt het mogelijk om verschillende bezoekers naar dit gebied te trekken en deze prachtige natuur van dichtbij te beleven.”

Escape Room in de natuur

De speurtocht is een combinatie van een escape room en een natuurwandeling. De route voert je onder andere langs uitkijkpunt Het Stort, over het knuppelpad en langs de poel. De activiteit is vanaf woensdag 3 juli te boeken vanaf twee personen voor vriendengroepen, familie-uitjes, voor middelbare scholieren of als teambuilding voor collega’s. De route is in totaal zo’n 4 kilometer lang, dat hangt ervan af of deelnemers in één keer goed lopen.

De speurtocht is tot stand gekomen door een subsidie van LEADER en is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Stichting Stad & Natuur Almere en provincie Flevoland. 

Foto: Maarten Feenstra

21 oktober '24 (10:56)

Van Gogh Nationaal Park krijgt officiële status van nationaal park

Het Van Gogh Nationaal Park heeft officieel de status van Nationaal Park gekregen. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft dit bekendgemaakt. Deze erkenning versterkt de zichtbaarheid van het gebied, stimuleert verdere ontwikkeling en bevordert een duurzame leefomgeving voor mensen en de natuur. Dit meldt het Van Gogh Nationaal Park. 

21 oktober '24 ( 8:35)

Defensie telt grote grazers in Oostvaardersplassen met drones

Defensie heeft dit najaar de aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen in Flevoland geteld met drones. Natuurbeheerder Staatsbosbeheer vroeg om de proef in de hoop dat het tellen met drones nauwkeuriger is dan de tot nu toe gebruikte methode met beelden vanuit een helikopter. Staatsbosbeheer besluit elk jaar op grond van de najaarstelling hoeveel herten en runderen er afgeschoten moeten worden.

17 oktober '24 (13:50)

Onvruchtbaar maken van wolven niet in trek bij provincies

De provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht zien niets in het plan van PVV-Kamerlid Dion Graus om met anticonceptie te voorkomen dat de wolven in het land te veel welpen krijgen. Volgens de provincies komt uit onderzoek, literatuur en praktijkervaring naar voren dat chemische sterilisatie of een prikpil kan werken bij hoefdieren en grazers, maar niet bij in het wild levende roofdieren.

16 oktober '24 (12:01)

Natuurbrandoefening op Camping Bakkum succesvol afgerond

Op 15 oktober 2024 werd op Camping Bakkum een grootschalige multidisciplinaire natuurbrandoefening gehouden. Hierbij werd een natuurbrand gesimuleerd en moeten campinggasten evacueren, met als doel de samenwerking tussen diverse hulpdiensten zoals de brandweer, politie, ambulance en het Rode Kruis te versterken. In totaal deden meer dan 400 deelnemers, waaronder crisisfunctionarissen en figuranten, mee om een realistisch scenario na te bootsen. Dit meldt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

16 oktober '24 ( 8:50)

Provincie Zeeland wil met waterschap en gemeentes zoetwatervoorzieningen uitbreiden en verbeteren

De provincie Zeeland wil in samenwerking met onder meer waterschap Scheldestromen en de gemeente Reimerswaal een project oppakken voor het verbeteren van de zoetwatervoorziening op Zuid-Beveland. Maatregelen om via het watersysteem fors meer zoetwater via het Volkerak-Zoommeer in te laten kosten ongeveer 40 miljoen euro.

15 oktober '24 ( 9:18)

Bonusaflevering Dwars door de Lage Landen met nieuwe beelden

De Vlaamse tv-presentator Arnout Hauben maakt een extra aflevering van het programma Dwars door de Lage Landen. Dat maakte omroep VPRO bekend. In de aflevering zijn niet eerder vertoonde beelden te zien.

14 oktober '24 ( 9:33)

Longlist Natuurboekenprijs bekend gemaakt

Op de longlist van de prijs voor het beste natuurboek staan dit jaar 27 titels, is bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. In totaal werden 273 boeken ingezonden, verschenen tussen 1 juni 2022 en 1 juni 2024.

14 oktober '24 ( 9:20)

Natuurplan biodiversiteit leidt tot zorgen bij wetenschappers

Wetenschappers van Wageningen University & Research maken zich er zorgen over dat het kabinet een opgesteld natuurplan over biodiversiteit niet indient in de aanloop naar een top daarover. Zij schrijven daar zondag over op natuurplatform Nature Today.

11 oktober '24 ( 8:37)

Op veel plaatsen Noorderlicht te zien, vooral noorden en oosten Nederland

Op veel plaatsen in Nederland is donderdagavond het noorderlicht te zien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In het westelijk deel van Nederland hangt bewolking. Ook daar kan het geomagnetische verschijnsel te zien zijn, maar dan tussen de wolkenvelden door.

10 oktober '24 ( 8:40)

Populatie dieren neemt sterk af: "komende jaren cruciaal om verder natuurverlies te stoppen"

De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. "De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen", zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.