Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flevoland opent nieuwe belevenis: Escape Route Nieuw Land

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Flevoland opent nieuwe belevenis: Escape Route Nieuw Land
Afgelopen zaterdag is door gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland een nieuwe belevenis geopend: Escape Route Nieuw Land. Tijdens dit spel gaan deelnemers in het Kotterbos op zoek naar escape-boxen, voeren daar de opdrachten uit en volgen hints langs de route. Onderweg ontrafelt zich het verhaal over het ontstaan van Nationaal Park Nieuw Land, meldt de provincie Flevoland.

Nationaal Park Nieuw Land is een stuk natuur, aangelegd door de mens. Om het verhaal van de totstandkoming te vertellen is in het Kotterbos de Escape Route ontwikkeld. Deelnemers kunnen in groepjes op zoek naar 'Escape Boxen' en andere aanwijzingen, die alleen met een speciale sleutel geopend kunnen worden. In de boxen zitten hints en materiaal dat gebruikt moet worden om de code te kraken. Na invoer van de code in de app kunnen de speurders door naar de volgende opdracht in het bos.

Verschillende opdrachten

In de Escape Boxen treffen deelnemers telkens een ander verhaal van één van de teamleden aan die gezamenlijk Flevoland hebben ingepolderd. Daar voeren zij opdrachten uit met materialen; van denkpuzzels tot laserstralen. Deelnemers kunnen onderweg hints oproepen via de app, maar dat kost ze wel straftijd. Als een groep te lang doet over de zoektocht naar het complete team loopt Flevoland onder water en is de opdracht mislukt.

‘Geweldige aanvulling’

Gedeputeerde Harold Hofstra is de portefeuillehouder Nationaal Park Nieuw Land, Natuur, Recreatie en Toerisme. Hij is enorm blij met de speurtocht en de rest wat het park al te bieden heeft: “De Escape Route is leuk én educatief! Je moet in teamverband echt je kennis van de natuur en het gebied toepassen en ondertussen leer en zie je ook meer van het nationaal park. Het park is een prachtig gebied, enorm veelzijdig en een geweldige bestemming voor iedereen die een unieke beleving zoekt. Zo wordt het mogelijk om verschillende bezoekers naar dit gebied te trekken en deze prachtige natuur van dichtbij te beleven.”

Escape Room in de natuur

De speurtocht is een combinatie van een escape room en een natuurwandeling. De route voert je onder andere langs uitkijkpunt Het Stort, over het knuppelpad en langs de poel. De activiteit is vanaf woensdag 3 juli te boeken vanaf twee personen voor vriendengroepen, familie-uitjes, voor middelbare scholieren of als teambuilding voor collega’s. De route is in totaal zo’n 4 kilometer lang, dat hangt ervan af of deelnemers in één keer goed lopen.

De speurtocht is tot stand gekomen door een subsidie van LEADER en is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Stichting Stad & Natuur Almere en provincie Flevoland. 

Foto: Maarten Feenstra

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.