Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB: meer Nederlanders op vakantie dit jaar

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
ANWB: meer Nederlanders op vakantie dit jaar
Deze zomer gaan Nederlanders aanzienlijk vaker op vakantie dan vorig jaar. Het laatste vakantieonderzoek van de ANWB laat zien dat maar liefst 73 procent van de ondervraagde Nederlanders van plan zijn om op vakantie te gaan, in vergelijking met 65 procent in 2023. De favoriete bestemmingen binnen Europa zijn: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en België. Ook opvallend: deze zomer worden meer (+5%) meer intercontinentale reizen gemaakt. Vijftien procent viert deze zomervakantie buiten Europa, meldt ANWB.

Dit jaar hebben meer mensen een vakantie geboekt. Dat gebeurde vooral in de maand mei. Een vijfde van de mensen heeft de komende zomervakantie zelfs al veel eerder, in 2023, al geboekt. Toch zegt ook een derde dat de vakantie te duur is door gestegen prijzen. Vorig jaar zei 31 procent daarom korter op vakantie te gaan, dit jaar zegt 37 procent voor een goedkopere bestemming te kiezen. Dat zijn landen als Albanië of Slovenië.

Ook spelen de extremere temperaturen een rol in de keuze van vakantiebestemmingen. Vorig jaar koos 10 procent een andere, koelere bestemming. Dit jaar zegt bijna 17 procent dat zij gebieden zoals Zuid-Europa vermijden vanwege de hitte en kiezen voor een bestemming in het midden of noorden van Europa. Opvallend is dat een even grote groep juist naar Zuid-Europa reist vanwege de zekerheid voor warm weer.

Duitsland populairst

De autovakantie blijft het populairst (19 procent). Daarna volgt de strandvakantie (15 procent), kamperen (11 procent) en een stedentrip in het buitenland (9 procent). Bij de populairste landen is er een wissel geweest: Duitsland staat nu op één in plaats van Frankrijk. Het verschil is echter klein. Buiten Europa reizen Nederlanders graag naar landen als de VS, Nederlandse Antillen, Mexico, Thailand, Turkije, Marokko en Egypte.

Dertig procent van de ondervraagden kiest dit jaar voor een binnenlandse vakantie. Gelderland, Limburg en Drenthe ontvangen de meeste Nederlandse toeristen. Zij gaan graag uiteten, naar het strand, winkelen en wandelen door de natuur. Ook een bezoek aan een kasteel, kerk, museum, attractiepark of dierentuin zijn populaire uitjes tijdens de vakantie.

Auto favoriet vervoersmiddel

Nederlanders gaan deze zomervakantie het vaakst met de auto op reis (55 procent). Ook gaan veel Nederlanders vliegen (32 procent) en nemen de trein (7 procent). Duurzaamheid blijkt deze zomervakantie minder belangrijk. De groep mensen die zegt dat ze ‘gedurende het jaar voldoende duurzame keuzes maakt, op vakantie even niet want dan is het tijd voor ontspanning’ is gestegen van 23 naar 26 procent. De groep die duurzaamheid wel belangrijk vindt en daar ook voor wil betalen, is gekrompen van 17 naar 13 procent.

Andere interessante uitkomsten:

-           50 procent gaat een of twee weken op vakantie

-           28 procent gaat langer dan twee weken op vakantie

-           20 procent heeft al een vakantie voor het najaar geboekt

-           37 procent zet iedere maand geld opzij voor de vakantie

Afbeelding: ANWB

12 juli '24 (10:36)

Na regen van vandaag komt komende week zonneschijn terug

De weersverwachting van vandaag is niet bepaald rooskleurig te noemen. Het is fijn voor de plantjes dat er veel regen valt – alhoewel nu.nl meldt dat er ook veel bomen verzuipen in de regenplassen – maar minder leuk voor ons. Wees niet getreurd: de verwachting voor volgende week ziet er al een stuk beter uit.  

12 juli '24 ( 9:46)

Levende grasmaaiers helpen mee met natuurherstel AWD

Vanaf volgende week lopen er nieuwe dieren door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Die zijn er om te helpen met het natuurherstel in het gebied. Op 15 juli komen honderden schapen naar het duingebied, meldt het Parool.

11 juli '24 (12:39)

Staatsbosbeheer beroofd tijdens vergadering

Da’s pech, een quad, vijf bosmaaiers en twee motorkettingzagen weg. Terwijl het team Oost-Groningen van Staatsbosbeheer zit te vergaderen, weten inbrekers een flinke buit te maken. Onder de neuzen van de bosbeheerders worden de apparaten gestolen, meldt RTV Noord.

10 juli '24 ( 8:59)

ANWB meldt al file bij Arnhem naar Duitsland door grenscontroles

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

09 juli '24 (10:27)

KNMI geeft code oranje af om zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:19)

UNESCO vraagt Nederland om af te zien van gaswinning Ternaard

De zorgen over het behoud van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee zijn door de Nederlandse regering niet weggenomen. Dat meldt de Waddenvereniging maandag op basis van een voorlopig besluit van het internationale werelderfgoedcomité van UNESCO.

09 juli '24 ( 8:48)

Vorig jaar ging 1 op 5 Nederlanders niet op vakantie

Bijna een op de vijf Nederlanders is vorig jaar niet op vakantie gegaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal Nederlanders van 15 jaar of ouder dat thuis bleef, is daarmee opnieuw iets afgenomen. In 2022 ging iets meer dan een vijfde van de Nederlanders niet op vakantie.

08 juli '24 (11:10)

Na 200 jaar wachten komt er een fietsbrug over Amsterdamse IJ

Het heeft zo’n 200 jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Al zo lang droomt de hoofdstad van het land ervan om een fietsbrug te plaatsen over het IJ en eindelijk is het zover. De financiering ervoor is nu rond, wat betekent dat de Vervoerregio en gemeente Amsterdam gaan beginnen met het realiseren ervan. Op zijn vroegst is de brug in 2034 klaar om opgeleverd te worden, meldt NOS.

08 juli '24 (10:13)

Dit zijn de populairste binnenlandse vakantiebestemmingen

Nederlanders gaan niet alleen graag naar het buitenland tijdens de vakantie; ook Nederlandse bestemmingen zijn populair. Dit jaar is de Veluwe de favoriete plek voor een vakantie, gevolgd door Zuid-Limburg. Wat opvalt is dat Zuid- én Noord-Limburg dit jaar goed scoren, maar dat de reputatie van de provincie als geheel steeds verder wegzakt. Noord-Brabant, Gelderland en Noord- en Zuid-Holland hebben meer te bieden als woon-werkprovincie. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Aan het onderzoek deden sinds 2023 123.000 respondenten mee.

05 juli '24 (12:20)

Deel Nederlandse vakantiegangers mijdt bestemmingen met kans op extreem weer

Vanwege extreme weersomstandigheden in de afgelopen zomers mijden Nederlandse vakantiegangers sommige bestemmingen. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder leden.