Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor zwemmen in open water

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
zee strand
Ga nooit alleen in open water zwemmen, waarschuwt Reddingsbrigade Nederland aan het begin van het zwemseizoen. Zwemmen in zee of binnenwateren is om verschillende redenen risicovol.

Dinsdag moest een minderjarige uit de Ouderkerkerplas bij Amsterdam worden gered. Woensdagochtend bleek dat de jongen is overleden. De politie meldde dat er geen sprake was van een strafbaar feit.

Volgens een woordvoerder van de Reddingsbrigade is vaak moeilijk te achterhalen waarom het misgaat in het water. "Het kan pech zijn." Zo kan iemand kramp krijgen, niet lekker worden, of in een situatie belanden waarin hij of zij in paniek raakt. "Paniek is je ergste vijand."

Pootjebaden

Ook kan het zijn dat iemand minder goed kan zwemmen dan hij of zij zelf denkt. "Vraag jezelf altijd af: ben ik wel degene die moet gaan zwemmen?" Volgens de woordvoerder kan zwemmen in open water eigenlijk alleen veilig als iemand een goede zwemvaardigheid heeft. Dat wil zeggen dat hij of zij weet hoe je moet zwemmen, en dit ook regelmatig doet om de vaardigheden bij te houden. Twijfel je, dan kun je beter blijven pootjebaden.

Als je toch gaat, doe dat dan in elk geval nooit alleen, zegt de Reddingsbrigade. Zorg ervoor dat er altijd iemand is die je in de gaten houdt, vooral als je de zee in gaat.

Toezicht

Op dit moment is het volgens de woordvoerder nog "gemoedelijk" aan de kusten, waar de Reddingsbrigade actief is. Echt grote drukte verwacht de organisatie op dit moment ook niet. Tijdens de schoolvakanties zijn er langs alle stranden mensen van de brigade aanwezig, op dit moment is dat nog niet overal het geval.

Bij binnenwateren is volgens de Reddingsbrigade de brandweer in eerste instantie verantwoordelijk voor reddingsacties. Toezicht is er niet bij alle plassen, meertjes en rivieren. In open water kunnen ook bacteriën, virussen of andere schadelijke stoffen zoals PFAS tot risico's leiden. Op Zwemwater.nl kun je zien wat het zwemadvies van een zwemplek is.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

18 juli '24 (10:35)

Nieuwe online vogelcursus van Vogelbescherming: leer de vogels in jouw tuin kennen

Vogelbescherming Nederland introduceert een gloednieuwe online vogelcursus getiteld "Fluitend je tuin in!", die is ontworpen om zowel beginners als meer ervaren vogelspotters te boeien. Deze cursus biedt een diepgaande blik op de vogels die je in de Nederlandse tuinen en parken kunt vinden, ideaal voor iedereen die zijn vogelkennis wil verrijken. Dit meldt de organisatie op haar website.

17 juli '24 ( 9:03)

Komend weekend zomers weer op Zwarte Cross, wel kans op buien

Het wordt komende week overwegend droog tijdens festivals Zwarte Cross in de Achterhoek en Tomorrowland in België. Volgens Weeronline blijft het van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk droog. Zondag wordt de slechtste dag van het festivalweekend, met van tijd tot tijd buien.

17 juli '24 ( 8:52)

Vierdaagselopers gaan op 'Roze Woensdag' naar Wijchen

De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars woensdag naar het Land van Maas en Waal, en eindigt traditiegetrouw in een roze festijn in Nijmegen. De stad profileert zich op de woensdag van de Vierdaagse altijd als 'regenbooghoofdstad' van Nederland, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Rond de Vierdaagsefeesten is er een speciale programmering, veel wandelaars en feestgangers zijn in het roze gekleed en ook wordt de Pride Walk gelopen.

16 juli '24 (14:11)

Noord-Holland gaat 30 hectare bos aanleggen

In Noord-Holland wordt ruim 30 hectare aan nieuw bos aangelegd op verschillende locaties in Haarlemmermeer, Zaanstad, Koggenland en Castricum. Het bos wordt aangeplant ter compensatie van bos dat eerder gekapt is in Natura 2000-gebieden. Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen. Een voorbeeld hiervan is het weer op gang brengen van verstuiving van zand in de duinen, meldt de provincie.

16 juli '24 (10:59)

Voor mensen minder plezierig, maar de natuur gedijt wel in de regen

Ondanks een zonnige dag van gisteren worden de afgelopen maanden omschreven als 'nat'. Ook voor de komende tijd is de weersverwachting wisselvallig. Dat is geen probleem voor de Nederlandse natuur. Die vindt de natte periode wel prima, meldt Omroep Zeeland.

15 juli '24 (10:54)

Gelderland maakt geld vrij voor aanpak grootschalige natuurbranden

Om de natuurbrandveiligheid in natuurgebieden in de provincie te verbeteren heeft Gelderland 700.000 euro beschikbaar gesteld. Klimaatverandering kan ertoe leiden dat er sneller een onbeheersbare natuurbrand ontstaat. Dat wil de provincie zo veel mogelijk onder controle kunnen krijgen, omdat deze branden grote gevolgen kunnen hebben voor zowel de natuur als mensen.