Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie / Foto: "Weißmoos-Kiefernwald im EU-Vogelschutzgebiet Nürnberger Reichswald bei Winkelhaid (2017)" door Buendia22
Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

Het International Park Initiative, zoals de groep heet die de handtekeningen inzamelt, stelt dat zij inmiddels al bijna op de helft van de stemmen is. Dat vertelt Dietrich Cerff aan Omroep Gelderland. Hij stelt dat veel mensen enthousiast zijn over de actie. De groep hoopt dat zij voor 23 juli de benodigde 10.000 stemmen binnen hebben.

Motieven

Wel doemt de vraag op of het de omwonenden daadwerkelijk gaat om de natuur, of dat zij een ander motief hebben. Als het natuurgebied namelijk geen nationaal park wordt, dan is er een grote kans dat er een aantal windmolens, met een tiphoogte van 270 meter, in het gebied komen te staan. En dat heeft invloed op het uitzicht van bewoners van Groesbeek.

Het plan voor de windmolens ligt er al jaren en stuitte al eerder op flinke kritiek, van zowel de omwonenden als natuurorganisaties. Uiteindelijk verdwenen de plannen van tafel. Nu de regels voor windmolens in Duitsland soepeler zijn geworden – de windmolens komen op Duitse bodem – kunnen de windmolens dichter bij Nederlandse huizen worden gebouwd. Daar zitten de omwonenden niet op te wachten.

Referendum

Op het moment dat alle 10.000 handtekeningen zijn verzameld wordt er een referendum gehouden. Dan kunnen de bewoners van het Duitse Nordrein-Westfalen voor of tegen een nationaal park stemmen. Daarbij is een meerderheid voldoende om de plannen door te zetten of tegen te houden.

Gemeente Berg en Dal ziet graag dat het gebied een nationaal park wordt. Dit is volgens de gemeente goed voor de biodiversiteit en recreatie voor inwoners. Het kan een impuls zijn voor het toerisme. Daarnaast is het voor de inwoners prettiger om naast een nationaal park te wonen dan naast bijna 300 meter hoge windmolens.

Vogels in aanvaring

Vooral voor vogels en vleermuizen is de komst van de windmolens spannend. Deze vliegende dieren vliegen namelijk geregeld tegen windmolens aan, weet Ralph Buij van de Wageningen Universiteit te vertellen. “Vogels worden in tweeën gehakt, verliezen vleugels om vervolgens dood neer te vallen onder de windmolens.” Buij ziet dan ook niet in waarom er wordt gekozen voor het plaatsen van windmolens in het natuurgebied, dat onder andere kwetsbare roofvogels als de oehoe huist.

24 juni '24 ( 9:10)

Korte broeken shirts uit de kast: temperaturen lopen op tot 30 graden aankomende week

Na een wisselvallige periode wordt het de komende dagen warm, zoals gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Volgens weerbureau Weeronline loopt de temperatuur zondag mogelijk op tot 24 graden. Halverwege de week kan het zelfs 30 graden worden.

19 juni '24 (14:53)

Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

19 juni '24 (11:02)

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

18 juni '24 (14:47)

Leden jeugdafdeling IVN mogen natuurgebied inrichten

De IVN-jeugd mag deelnemen aan een interessant project, genaamd ‘Speelraam’. Zij beslissen namelijk mee over de inrichting van een natuurgebied in Grave. De jeugdafdeling van de lokale IVN hielp mee met het maken van de tekening en diende het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Dat meldt NPO Radio 1.

17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!