Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het Groene Hart is een natuurgebied rijker

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Foto: " Roerdomp in de vlucht" door Maurice Dekens
Het gaat wat tijd in beslag nemen, maar dan staat er ook wat. Waar in de weilanden in de Meije eerst graafmachines het uitzicht bepaalden, is het stuk grond nu overgeleverd aan de natuur. Met een beetje hoop kunnen we hier over een paar jaar dieren zoals de blauwborst en roerdomp tegenkomen, meldt AD.

Dit gaat over het nieuwe natuurgebied Meijegraslanden. Op papier is het er al sinds 2015, maar in de praktijk is het nu pas echt gerealiseerd. Dat kwam door de nodige bezwaren vanuit de Meije.

Ondanks dat het op het eerste gezicht lijkt alsof er niet veel is veranderd in twee van de drie nieuwe natuurgebieden bij de Meije, heeft Natuurmonumenten de afgelopen maanden de landerijen wel heringericht. Voornamelijk de kades om de gebieden zijn aangepakt.

Rietplanten

Bij de kades en dijken zijn veel rietplanten aangelegd. De komende jaren groeien die uit tot twee meter hoge stengels. Dieren zoals de roerdomp en blauwborst, maar ook rietzangers en de snor verblijven graag in een dergelijke omgeving. Er is niet veel van dit soort landschap meer, terwijl het wel een belangrijk leefgebied is voor de rietvogels, weet boswachter Juriaan van Leeuwen te vertellen.

Die kades zijn overigens ook aangelegd door Natuurmonumenten: vandaar de graafmachines. “We hebben de oevers glooiender gemaakt zodat ze aantrekkelijker worden voor dieren en planten.” Dat deed Natuurmonumenten met behulp van de paden en bruggetjes in de omgeving. “Er hoefde dus geen enkele zandwagen door de Meije heen en weer te rijden”, aldus Van Leeuwen.

Blauwgrasland

Het derde natuurgebied dat nu is ingericht ligt een eindje verder in de Stichtse Meije, aam de kant van Zegveld en Woerdense Verlaat. Daar vind je een wezenlijk ander natuurgebied, genaamd blauwgrasland. De naam doet al vermoeden wat voor kleur bloemen hier groeien. Zo is dit waar bloemen zoals de klokjesgentiaan en blauwe knoop groeien. Dit is tegenwoordig een relatief zeldzaam natuurgebied: door landbouwmechanisatie sinds de jaren ’50 is het volgens Van Leeuwen nagenoeg verdwenen. Wel vind je iets verderop de Schraallanden langs de Meije, wat ook blauwgrasland is.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

18 juli '24 (10:35)

Nieuwe online vogelcursus van Vogelbescherming: leer de vogels in jouw tuin kennen

Vogelbescherming Nederland introduceert een gloednieuwe online vogelcursus getiteld "Fluitend je tuin in!", die is ontworpen om zowel beginners als meer ervaren vogelspotters te boeien. Deze cursus biedt een diepgaande blik op de vogels die je in de Nederlandse tuinen en parken kunt vinden, ideaal voor iedereen die zijn vogelkennis wil verrijken. Dit meldt de organisatie op haar website.

17 juli '24 ( 9:03)

Komend weekend zomers weer op Zwarte Cross, wel kans op buien

Het wordt komende week overwegend droog tijdens festivals Zwarte Cross in de Achterhoek en Tomorrowland in België. Volgens Weeronline blijft het van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk droog. Zondag wordt de slechtste dag van het festivalweekend, met van tijd tot tijd buien.