Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Citronella in de aanslag: zomer wordt naar verwachting 'muggenrijk'

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Citronella in de aanslag: zomer wordt naar verwachting 'muggenrijk'
De lente verloopt met hoge temperaturen en veel regen "optimaal" voor de ontwikkeling van muggen. Dat meldt de website Nature Today. Broedplaatsen zoals bloempotten, emmers, dakgoten, gieters en regentonnen kregen niet de kans om droog te vallen waardoor de larven in het water hun hele ontwikkeling konden voltooien. De eerste lichting muggen is volgens de website zo'n anderhalve week geleden tevoorschijn gekomen. Als echte droogte de komende tijd uitblijft, wordt het waarschijnlijk een "muggenrijke" zomer.

Normaal gesproken leggen de huissteekmuggen die de winter overleefd hebben halverwege mei hun eerste eitjes en kruipt rond half juni de nieuwe generatie muggen uit het water. Dat is dit jaar dus een stuk vroeger al gebeurd. Ook de nieuwe lichting heeft na het drinken van bloed al eitjes afgezet op het wateroppervlak. Met de huidige temperatuurverwachting volgt de tweede generatie muggen dit jaar halverwege juni, denkt Nature Today.

Broedplaatsen

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de muggen dit jaar mogelijk begin juli al hun derde generatie bereiken en eind juli zelfs de vierde. Als er voldoende broedplaatsen zijn die gedurende drie tot vier weken vol staan met water, neemt het aantal muggen in principe met elke generatie verder toe. Bij koud weer gaat de ontwikkeling trager. Als er gedurende langere tijd geen regen valt, drogen broedplaatsen op waardoor veel muggen sterven. Als er in korte tijd juist veel neerslag valt, kunnen broedplaatsen overstromen en spoelen eitjes, larven en poppen weg.

Mensen kunnen de overlast beperken door regelmatig potentiële broedplaatsen zoals bloempotten en emmers leeg te gooien. Om een beeld te krijgen van hoe groot de overlast nu al is, roept Nature Today mensen op om via muggenradar.nl de mate van muggenoverlast die zij ervaren door te geven.

12 juli '24 (10:36)

Na regen van vandaag komt komende week zonneschijn terug

De weersverwachting van vandaag is niet bepaald rooskleurig te noemen. Het is fijn voor de plantjes dat er veel regen valt – alhoewel nu.nl meldt dat er ook veel bomen verzuipen in de regenplassen – maar minder leuk voor ons. Wees niet getreurd: de verwachting voor volgende week ziet er al een stuk beter uit.  

12 juli '24 ( 9:46)

Levende grasmaaiers helpen mee met natuurherstel AWD

Vanaf volgende week lopen er nieuwe dieren door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Die zijn er om te helpen met het natuurherstel in het gebied. Op 15 juli komen honderden schapen naar het duingebied, meldt het Parool.

11 juli '24 (12:39)

Staatsbosbeheer beroofd tijdens vergadering

Da’s pech, een quad, vijf bosmaaiers en twee motorkettingzagen weg. Terwijl het team Oost-Groningen van Staatsbosbeheer zit te vergaderen, weten inbrekers een flinke buit te maken. Onder de neuzen van de bosbeheerders worden de apparaten gestolen, meldt RTV Noord.

10 juli '24 ( 8:59)

ANWB meldt al file bij Arnhem naar Duitsland door grenscontroles

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

09 juli '24 (10:27)

KNMI geeft code oranje af om zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:19)

UNESCO vraagt Nederland om af te zien van gaswinning Ternaard

De zorgen over het behoud van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee zijn door de Nederlandse regering niet weggenomen. Dat meldt de Waddenvereniging maandag op basis van een voorlopig besluit van het internationale werelderfgoedcomité van UNESCO.

09 juli '24 ( 8:48)

Vorig jaar ging 1 op 5 Nederlanders niet op vakantie

Bijna een op de vijf Nederlanders is vorig jaar niet op vakantie gegaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal Nederlanders van 15 jaar of ouder dat thuis bleef, is daarmee opnieuw iets afgenomen. In 2022 ging iets meer dan een vijfde van de Nederlanders niet op vakantie.

08 juli '24 (11:10)

Na 200 jaar wachten komt er een fietsbrug over Amsterdamse IJ

Het heeft zo’n 200 jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Al zo lang droomt de hoofdstad van het land ervan om een fietsbrug te plaatsen over het IJ en eindelijk is het zover. De financiering ervoor is nu rond, wat betekent dat de Vervoerregio en gemeente Amsterdam gaan beginnen met het realiseren ervan. Op zijn vroegst is de brug in 2034 klaar om opgeleverd te worden, meldt NOS.

08 juli '24 (10:13)

Dit zijn de populairste binnenlandse vakantiebestemmingen

Nederlanders gaan niet alleen graag naar het buitenland tijdens de vakantie; ook Nederlandse bestemmingen zijn populair. Dit jaar is de Veluwe de favoriete plek voor een vakantie, gevolgd door Zuid-Limburg. Wat opvalt is dat Zuid- én Noord-Limburg dit jaar goed scoren, maar dat de reputatie van de provincie als geheel steeds verder wegzakt. Noord-Brabant, Gelderland en Noord- en Zuid-Holland hebben meer te bieden als woon-werkprovincie. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Aan het onderzoek deden sinds 2023 123.000 respondenten mee.

05 juli '24 (12:20)

Deel Nederlandse vakantiegangers mijdt bestemmingen met kans op extreem weer

Vanwege extreme weersomstandigheden in de afgelopen zomers mijden Nederlandse vakantiegangers sommige bestemmingen. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder leden.