Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur
Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

Het dashboard vat data over biodiversiteit overzichtelijk samen. Het is een initiatief van IUCN NL, Naturalis Biodiversity Center, SoortenNL en Sovon Vogelonderzoek. Ze monitoren op het dashboard de voortgang op veertien verschillende doelen, verdeeld over vier thema's. Binnen het algemene thema 'biodiversiteit' vallen bijvoorbeeld soortenherstel (rood), ecosysteemherstel (rood) en het verbeteren van het waterleven (oranje).

'Drukfactoren' vormen een ander thema. Daaronder valt onder meer het verminderen van de stikstofuitstoot en -neerslag. Die krijgt de kleur oranje: er is de laatste decennia wel vooruitgang in geboekt, voornamelijk om de uitstoot van stikstofoxiden van verkeer en industrie terug te dringen. De ammoniakuitstoot, vooral afkomstig van de landbouw, daalde de laatste jaren echter "nauwelijks" nog. Daar ligt nog "een flinke opgave".

Andere doelen die rood kleuren op het cirkelvormige dashboard, zijn de beschikbaarheid van genoeg schoon water, het verduurzamen van consumptie en productie en het ombuigen van de neerwaartse trend bij bestuivers, zoals bijen, zweefvliegen en vlinders.

Geen groen

De doelen die worden gemonitord, komen voort uit Nederlandse en Europese wetgeving en VN-afspraken waar Nederland ook partij bij is. Directeur Coenraad Krijger van IUCN NL legt uit dat het dashboard ook het nieuwe kabinet voorziet van "betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie over hoe Nederland ervoor staat met de biodiversiteit en de belangrijkste factoren die erop inwerken". Dat geen van de stoplichten op groen staat "spreekt boekdelen over de noodzaak om meer te doen voor biodiversiteitsherstel", zegt hij.

In geen enkel Europees land worden zo veel planten- en diersoorten bedreigd als in Nederland, stellen de organisaties. Terwijl volgens hen meer nodig is, willen de vier partijen die werken aan een rechtse coalitie met de PVV als grootste partij juist in Brussel gaan vragen om minder strenge richtlijnen voor mest, nitraat en waterkwaliteit.

19 juni '24 (14:53)

Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

19 juni '24 (11:02)

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

18 juni '24 (14:47)

Leden jeugdafdeling IVN mogen natuurgebied inrichten

De IVN-jeugd mag deelnemen aan een interessant project, genaamd ‘Speelraam’. Zij beslissen namelijk mee over de inrichting van een natuurgebied in Grave. De jeugdafdeling van de lokale IVN hielp mee met het maken van de tekening en diende het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Dat meldt NPO Radio 1.

17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.