Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op deze manieren help je tuinvogels de koude wintermaanden door te komen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Op deze manieren help je tuinvogels de koude wintermaanden door te komen
De afgelopen dagen staat Nederland in het teken van vrieskou. Niet alleen omdat de temperaturen onder het vriespunt dalen, maar ook omdat dit betekent dat er weer op natuurijs kan worden geschaatst. Mensen zijn echter niet de enigen die te maken krijgen met de kou. Ook het dierenrijk maakt deze strenge kou mee. Om vogels te helpen de winter door te komen hangen veel mensen een vetbol op of smeren ze pindakaas op hun vogelhuisjes. Maar wat kan je het beste doen om deze dieren een handje te helpen?

Vogels gebruiken volgens Vogelbescherming veel energie om in de winter warm te blijven. Die moeten een lichaamstemperatuur van 40 graden houden; veel meer dan de 37 graden voor mensen. Wanneer het echt koud is kunnen vogels wel tien procent van hun lichaamsgewicht verliezen in één nacht. Daarom kunnen zij wel wat extra voeding gebruiken. Vogelbescherming geeft aan dat een zadenmengsel, fruit, vetbollen en pinda’s een prima manier zijn om de dieren wat extra energie te bieden.

Water aanbieden

Een andere manier om vogels te helpen is door drinkwater aan te bieden. Dat kan, maar alleen bij lichte vorst. Anders bevriest het water immers. Vogels kunnen hier ook in badderen. Geen reden tot paniek als je het ziet: het water rolt van de ingevette veren af, dus de dieren bevriezen niet.

Wanneer het wel flink vriest wordt het afgeraden om water te plaatsen. Dan gebruiken ze het toch niet. Als er geen sneeuw ligt waar de vogels hun water vandaan halen, kan je volgens Vogelbescherming wel ijs vergruizen zodat de gevleugelde dieren deze kunnen oppikken. Het is misschien een beetje koud in hun buikjes, maar zorgt wel voor vochtvoorziening.

Doe daarnaast geen zout of suiker in het water. Dit is erg slecht voor de dieren. Zout is namelijk ongezond voor vogels en suiker kan ervoor zorgen dat er een plakkerig laagje op de veren ontstaat. Geef vogels dus geen broodkruimels, maar hang liever een vetbol op of een zadenmengsel.

Lente

Na de winter volgt traditiegetrouw de lente. Vaak wordt gedacht dat vogels dan geen hulp nodig meer hebben, maar ook dan kun je onze gevleugelde vrienden een handje helpen. Vogels gaan in de lente op zoek naar een partner om mee te broeden, willen een nest bouwen om eieren te leggen en hun jongen op te voeden.

Tijdens de lente hebben vogels een andere voedingsbehoefte dan in de winter. Waar tijdens de koude maanden vetten belangrijk zijn, hebben vogels in de lente meer behoefte aan eiwitten en kalk. Rupsen, insecten en wormen zijn een uitstekende bron van eiwitten. Als je geen zin hebt om insecten heen en weer te sjouwen, geen nood. Er zijn vetbollen voor alle seizoenen, dus ook voor de lente.

Handje helpen

Het is dus meer dan mogelijk om vogels zowel in de winter als de lente te helpen. In de winter hebben vogels het meest behoefte aan vetten en water (mits het niet te hard vriest) en in de lente kun je vogel voeden door ze eiwitrijk voer te geven. Een vogelhuisje plaatsen zorgt er niet alleen voor dat de diertjes een plek hebben om te broeden in de lente, maar is ook nog eens een leuk aangezicht voor in de tuin.

25 maart '25 ( 9:42)

Herstel van natuur in Clingse bossen mogelijk sneller dan gedacht

Een dag na de brand in de Clingse bossen is het getroffen gebied veranderd in een zwart landschap van verbrande boomstammen en verkoolde grond. Toch is er voorzichtig optimisme: volgens natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap is er kans op snel natuurlijk herstel. Dit meldt Omroep Zeeland.

25 maart '25 ( 9:00)

Honderden dassensporen langs treinspoor ontdekt door ProRail

ProRail heeft de afgelopen twee jaar honderden dassensporen ontdekt langs het treinspoor, bevestigt een woordvoerder van de spoorwegbeheerder na berichtgeving van de NOS. Het gaat om onder meer uitwerpselen en graafsporen. In zo'n 10 procent van de gevallen gaat ProRail onderzoeken of er maatregelen nodig zijn bij het spoor.

24 maart '25 (11:00)

Noorderlicht afgelopen nacht te zien

Mogelijk is zondagavond of -nacht het noorderlicht te zien in Nederland, meldt Weeronline. Hoe laat dit precies zal zijn en hoe fel het licht schijnt, is volgens de website vooraf lastig te zeggen.

24 maart '25 (10:20)

Brand in natuurgebied Zeeland onder controle

De brand in een natuurgebied tussen Clinge en Kapellebrug in Zeeland is onder controle. Een gebied ter grootte van drie voetbalvelden is verbrand, meldt de veiligheidsregio.

22 maart '25 ( 7:10)

Tienduizenden mensen ruimen zwerfafval op tijdens Opschoondag

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden vrijwilligers ruimen zaterdag zwerfafval op tijdens de 23e editie van de Landelijke Opschoondag. Door het land zijn zeker 2321 schoonmaakacties aangemeld, waar meestal tientallen mensen aan deelnemen. Onder meer scholen, sportclubs en bedrijven als McDonald's en Albert Heijn doen mee aan de actiedag.

20 maart '25 (11:25)

Wolven die niet mensenschuw zijn wil de provincie Overijssel laten afschieten

Een wolf die niet mensenschuw is, ziet de provincie Overijssel als een probleemwolf. Gedeputeerde Maurits von Martels bespreekt volgende week in een vergadering van het Interprovinciaal Overleg over het nieuwe wolvenplan van de provincies. Zulke wolven moeten volgens Von Martels eigenlijk afgeschoten worden. Dat meldt Oost.

20 maart '25 (10:37)

Lente is zonnig en warm van start gegaan

De astronomische lente is begonnen. Op de eerste officiële lentedag staat de zon om 10.02 uur loodrecht boven de horizon. De dagen worden vanaf nu langer dan de nachten, en dat zien we terug in het weer. Dat meldt Hart van Nederland.

20 maart '25 ( 8:50)

Zonnig weer zorgt voor negatieve stroomprijzen in Nederland

Het zonnige weer en de grote productie van zonne-energie hebben woensdag gezorgd voor negatieve stroomprijzen op de spotmarkt in Europa, waaronder in Nederland. Dit kan gebeuren als op een bepaald moment meer energie wordt opgewekt dan dat er vraag is naar stroom, bijvoorbeeld bij veel zon en wind.

19 maart '25 (16:00)

Ecogoggle brengt natuur nauwkeurig in kaart met drones en AI

Het bedrijf Ecogoggle uit De Mortel zet drones en kunstmatige intelligentie in om natuurgebieden tot in detail in kaart te brengen. Hiermee krijgen ecologen, natuurbeheerders en overheden een nauwkeuriger en efficiënter beeld van de vegetatie en ontwikkelingen in verschillende gebieden. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

19 maart '25 (11:58)

Deze caravanbanden komen het beste uit de eerste speciale ANWB-test

Voor het eerst heeft de ANWB caravanbanden getest. De test bestond uit tien banden die zijn beoordeeld op rijeigenschappen en weggedrag. Van de tien geteste banden, scoorden vier goed. De BK-Trailer krijgt de hoogste score, vanwege het voorkomen van aquaplaning en een lage rolweerstand. De caravanbanden Linglong Radial R107 (plek 2), Boka Trailer Line FT 02 (plek 3) en Radar Argonite RV-4T (plek 4) scoorden ook goed, maar hadden meer minpunten dan de BK-trailer. Twee van de tien banden scoorden een onvoldoende. Dit meldt ANWB.