Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op deze manieren help je tuinvogels de koude wintermaanden door te komen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Op deze manieren help je tuinvogels de koude wintermaanden door te komen
De afgelopen dagen staat Nederland in het teken van vrieskou. Niet alleen omdat de temperaturen onder het vriespunt dalen, maar ook omdat dit betekent dat er weer op natuurijs kan worden geschaatst. Mensen zijn echter niet de enigen die te maken krijgen met de kou. Ook het dierenrijk maakt deze strenge kou mee. Om vogels te helpen de winter door te komen hangen veel mensen een vetbol op of smeren ze pindakaas op hun vogelhuisjes. Maar wat kan je het beste doen om deze dieren een handje te helpen?

Vogels gebruiken volgens Vogelbescherming veel energie om in de winter warm te blijven. Die moeten een lichaamstemperatuur van 40 graden houden; veel meer dan de 37 graden voor mensen. Wanneer het echt koud is kunnen vogels wel tien procent van hun lichaamsgewicht verliezen in één nacht. Daarom kunnen zij wel wat extra voeding gebruiken. Vogelbescherming geeft aan dat een zadenmengsel, fruit, vetbollen en pinda’s een prima manier zijn om de dieren wat extra energie te bieden.

Water aanbieden

Een andere manier om vogels te helpen is door drinkwater aan te bieden. Dat kan, maar alleen bij lichte vorst. Anders bevriest het water immers. Vogels kunnen hier ook in badderen. Geen reden tot paniek als je het ziet: het water rolt van de ingevette veren af, dus de dieren bevriezen niet.

Wanneer het wel flink vriest wordt het afgeraden om water te plaatsen. Dan gebruiken ze het toch niet. Als er geen sneeuw ligt waar de vogels hun water vandaan halen, kan je volgens Vogelbescherming wel ijs vergruizen zodat de gevleugelde dieren deze kunnen oppikken. Het is misschien een beetje koud in hun buikjes, maar zorgt wel voor vochtvoorziening.

Doe daarnaast geen zout of suiker in het water. Dit is erg slecht voor de dieren. Zout is namelijk ongezond voor vogels en suiker kan ervoor zorgen dat er een plakkerig laagje op de veren ontstaat. Geef vogels dus geen broodkruimels, maar hang liever een vetbol op of een zadenmengsel.

Lente

Na de winter volgt traditiegetrouw de lente. Vaak wordt gedacht dat vogels dan geen hulp nodig meer hebben, maar ook dan kun je onze gevleugelde vrienden een handje helpen. Vogels gaan in de lente op zoek naar een partner om mee te broeden, willen een nest bouwen om eieren te leggen en hun jongen op te voeden.

Tijdens de lente hebben vogels een andere voedingsbehoefte dan in de winter. Waar tijdens de koude maanden vetten belangrijk zijn, hebben vogels in de lente meer behoefte aan eiwitten en kalk. Rupsen, insecten en wormen zijn een uitstekende bron van eiwitten. Als je geen zin hebt om insecten heen en weer te sjouwen, geen nood. Er zijn vetbollen voor alle seizoenen, dus ook voor de lente.

Handje helpen

Het is dus meer dan mogelijk om vogels zowel in de winter als de lente te helpen. In de winter hebben vogels het meest behoefte aan vetten en water (mits het niet te hard vriest) en in de lente kun je vogel voeden door ze eiwitrijk voer te geven. Een vogelhuisje plaatsen zorgt er niet alleen voor dat de diertjes een plek hebben om te broeden in de lente, maar is ook nog eens een leuk aangezicht voor in de tuin.

29 februari '24 ( 8:38)

Nieuwe wolvenbeleid Gelderland gaat in lente in

Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

29 februari '24 ( 8:37)

Rapport: groot deel Nederlandse natuur overbelast door stikstof

Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

29 februari '24 ( 8:32)

EU-natuurwet kost veel, maar levert meer op

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

28 februari '24 (13:14)

Op de elektrische deelfiets door recreatiegebieden in Noordoostpolder toeren

Gemeente Noordoostpolder wil recreatiegebieden toegankelijker maken. Daarvoor start de gemeente in het voorjaar met een proef waarbij elektrische deelfietsen bij recreatiegebieden worden geplaatst. Die komen bij vijf gebieden, namelijk in Kraggenburg, het Waterloopbos, het Kuinderbos, op Schokland en bij Wellerwaard, meldt de Stentor.

28 februari '24 (11:17)

Deze gids voert je langs de mooiste treurige plekken van het land

Je wilt een leuke route maken of een mooie bezienswaardigheid bezoeken. Hartstikke fijn, maar op een gegeven moment is het wel eens gebeurd met al die miljoenen groene, fraaie (fiets)routes en attracties. Zin in iets anders? Dan kan de gids Treurtrips je mogelijk helpen. Die brengt je langs de mooiste treurige plekken van Nederland, meldt Fietsersbond.

28 februari '24 (10:06)

Verzet tegen bomenkap Naarderbos: 'Absurd plan'

De bomenkap langs het Naarderbos om een honderden meters lange geluidswal te plaatsen, moet worden tegengehouden door de provincie. Tenminste, dat stelt de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren. Volgens de partij leidt de bomenkap in het gebied tot afbraak van de leefomgeving van beschermde dieren die daar leven, meldt NH Nieuws.

28 februari '24 ( 9:38)

Ruim 4 ton voor nieuwe belevingsroute Yerseke Moer

Een nieuwe route die door het natuurgebied Yerseke Moer loopt en waarbij je langs beleefpunten loopt en leert over de omgeving en de geschiedenis. De provincie Zeeland maakt meer dan 400.000 euro voor vrij, zodat het Zeeuwse Landschap aan de slag kan om een belevingsroute te realiseren, meldt provincie Zeeland.

27 februari '24 (11:24)

‘Modderplassen in natuurgebieden bedreiging voor broedvogels’

Door de vele regen ontstaan er onbegaanbare paden in natuurgebieden. Dit volgens IVN Natuureducatie een bedreiging vormen voor broedende vogels en andere dieren die bezig zijn met hun voortplanting. Veel wandel- en fietspaden staan vol modderplassen, waardoor bezoekers de neiging kunnen hebben om van de paden af te wijken. Dat kan echter negatieve gevolgen hebben voor broedende dieren. Daarom wil de natuurorganisatie mensen op het hart drukken om goede schoenen aan te trekken en op de paden te blijven.

27 februari '24 ( 9:24)

Voorjaarsvoordeel bij Interrail: 15% korting

Interrail heeft sinds 20 februari jl. een voorjaarssale van 15%. Deze korting is geldig op alle ‘flexi passen’ en op alle ‘doorlopende passen’. De actie loopt tot 5 maart dit jaar.

26 februari '24 (15:18)

E-bike marktleider in 2023, iets minder fietsen verkocht

De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.