Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Via VR-route waan je je wandelend door Wemeldinge in het jaar 1150

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Via VR-route waan je je wandelend door Wemeldinge in het jaar 1150
Nog op zoek naar een leuke uitje voor de kerstvakantie? Dan is het leuk om de nieuwe Virtual Reality route ‘Wemeldinge anno 1150’ te bekijken. Deze route is te zien via je mobiel tijdens een wandeling bij Wemeldinge (of vanaf je eigen computer). De visualisatie komt voort uit een samenwerking van ecologische, geologische en historische wetenschappers en vrijwilligers rond het aspirant-Geopark Schelde Delta, meldt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Tegenwoordig wonen we in Nederland veilig achter hoge dijken. Dat was niet altijd het geval. Voor het jaar 1200 woonden Zeeuwen gewoon op het schor, het met planten begroeide deel van Zeeland waar het water dagelijks overheen stroomde. “Men woonde toen achter slechts 1,5 meter hoge dijken op de hogere delen van het schor”, zegt professor Johan van de Koppel, ruimtelijk ecoloog aan het NOIZ. Hij is ook de maker van de route. “De perceptie van gevaar was toen heel anders. Om je te beschermen tegen de zee bouwde je een dijkje van waarover je nog met gemak heen kon kijken. Om je beter te beschermen tegen bandieten en kwaadwillende legers bouwde je een 10 meter hoge toren met daarop nog een toren, een zogenaamd Mottekasteel. Nu bouwen we 10 meter hoge dijken, en een vesting bouwen tegen bandieten hoeft niet meer. De zee en het getij waren toen veel minder bedreigend, omdat de uitgestrekte schorrelandschappen dit gevaar beteugelden. De planten dempten het tij.”

Reconstructie

“Hoe de Zeeuwen leefden in het meer verre verleden is voor de meeste mensen onbekend”, vervolgt Van de Koppel. “Vandaar dat we de VR-route hebben opgezet. Daarmee willen we een blik bieden op het verleden, op een tijd waarin waterwegen waarschijnlijk belangrijk transport-aders waren, en trotse Mottekastelen ver uittorenden boven kleine dorpjes die gelegen waren op terpen.” Deze terpen liggen er nog steeds, de huidige kerk staat er boven op. “Na uitgebreid onderzoek waarbij verscheidene hoogleraren betrokken waren hebben we een zo goed mogelijke reconstructie van het gebied gemaakt”, vertelt Bas Chamuleau, historisch geïnteresseerde bewoner van Kapelle. “Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar op basis van historische en geologische bronnen zijn we tot het huidige landschap gekomen. Men boerde gewoon op de schor, op de hoge delen. Er werden kleine terpen opgeworpen met plaggen vanuit het schor, en daar werd een eenvoudige boerderij op gezet, van klei en stro.”

Wisselwerking

“Door deze route en de 3D-beelden wordt op eigentijdse wijze een inkijk in het verleden van Wemeldinge n van het landschap gegeven”, vertelt Walter Jonkers, coördinator van het aspirant-Geopark Schelde Delta. “Hoe de wisselwerking van geologische processen en menselijk handelen het Zeeuwse landschap heeft gevormd, dat is een centraal thema van het Geopark. Als je de 3D-beelden tijdens de route bekijkt, val je echt van de ene verbazing naar de andere. Onvoorstelbaar dat onze verre voorouders op deze wijze in dit gebied leefden dat zo anders was dan nu.”

De route is te bekijken via https://dataportal.nioz.nl/visualmodels/wemeldinge/

03 mei '24 (13:13)

Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

03 mei '24 (10:32)

Binnenkort kun je op zoek gaan naar walvissen in de Waddenzee

Als je aan dieren in de Waddenzee denkt, gaat je gedacht snel naar zeehonden. Maar ook de kleinste tandwalvissen, bruinvissen, worden steeds vaker gezien in de Waddenzee. Daarom worden er binnenkort excursies georganiseerd voor mensen die op zoek willen gaan naar deze waterzoogdieren, meldt RTV Noord. 

03 mei '24 ( 9:07)

CBS: natuur- en bosgebied in Nederland maakt plaats voor bebouwing

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

02 mei '24 ( 8:40)

Meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (15:02)

Code geel in Limburg woensdagavond vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

30 april '24 (10:10)

Leuk: lepelaars in Alkmaarderhout hebben jongen

Wanneer je door de Alkmaarderhout loopt moet je goed door de bladeren van de bomen kijken. Eerst kon je al een aantal volwassen lepelaars spotten in het bos, maar nu hebben lepelaarsgezinnetjes ook jongen gekregen, meldt NH Nieuws. 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

26 april '24 (10:16)

Unieke wandeling met muziek over Rotterdams spoor

In Rotterdam is tussen 17 en 26 mei een unieke wandelroute te volgen met de ‘Over de Bogen’ wandeling. Het geeft een inkijkje in de oude Hofpleinspoorlijn, die volgend jaar wordt omgebouwd tot stadspark. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst het traject bewandelen na de sluiting van de spoorlijn. En het is ook de laatste keer dat het kan, meldt Wandelnet.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.