Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke investering in Texelse fietspaden was ‘zeer noodzakelijk’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Flinke investering in Texelse fietspaden was ‘zeer noodzakelijk’ / Foto: "Biking to Texel" door Brian Fitzgerald
Vanaf het komende jaar wordt de fietsersveiligheid op het Noord-Hollandse eiland Texel vergroot. De gemeente gaat de fietspaden die de veerboot met De Cocksdorp verbindt flink vernieuwen. In de afgelopen vier jaar is er voor bijna 10 miljoen euro in de fietspaden op het eiland geïnvesteerd. Volgens projectleider Piet Conijn uit Julianadorp was dat ‘zeer noodzakelijk’. Dat meldt NH Nieuws.

Conijn stelt dat Texel zich mag rekenen tot één van de meest fietsvriendelijke gemeenten van het land. Vier jaar geleden werd het beheer en onderhoud van de fietspaden door de gemeente overgenomen van Staatsbosbeheer. De aanpak van beide partijen verschilt: de natuurorganisatie richt de onderhoud van de natuur centraal en niet het aanleggen van fietspaden. Daarom waren de fietspaden hard aan vernieuwing toe, stelt Conijn. Van de in totaal 140 kilometer aan fietspaden op het eiland is in de afgelopen vier jaar 32 kilometer vernieuwd.

Verbreding fietspaden

De afgelopen jaren is het fietsverkeer op het eiland flink toegenomen. Zo komen er meer toeristen naar het eiland tijdens de zomermaanden en kiezen meer mensen voor een fiets om van A naar B te komen.

Door de overname van de fietspaden is de gemeente ook verantwoordelijk geworden voor de fietsveiligheid. Dat houdt in dat veel fietspaden worden verbreed van twee naar drie meter. Daarmee voldoen de fietspaden aan de landelijke richtlijnen. Volgens Conijn worden sommige fietspaden nog breder. Dat geldt wel alleen voor ‘heel drukke trajecten’. Er moeten geen fietssnelwegen door de natuurgebieden komen.

Vooralsnog is het een hele klus. Veel fietspaden liggen in Natura-2000 gebieden. Daar gelden strengere regels en daarnaast moet de natuur gecompenseerd worden.

Clusters

Conijn stelt dat de nieuwe fietspaden ‘duurzaam veilig’ zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een soort beton die 30 procent minder CO2 uitstoot.

Die werd vier jaar geleden voor het eerst gebruikt. Toen begonnen de werkzaamheden aan het eerste cluster, de fietsverbinding tussen De Koog en De Cocksdorp. Dit is de drukste fietsverbinding op het eiland. Naast vernieuwingen moest het fietspad ook breder worden. Dat was nogal een opgave, omdat ook dit fietspad door een natuurgebied loopt. Dit ging voor een deel ten koste van de lokale natuur, die daarvoor gecompenseerd werd.

De werkzaamheden hebben onder andere door de compensatie een flink bedrag gekost. In totaal bijna 2,2 miljoen euro. Daar heeft de gemeente minder dan de helft zelf aan bijgedragen door verschillende subsidies vanuit het Rijk en de provincie.

In het tweede cluster waren de fietspaden langs de Ruyslaan, Bosrandweg, Californieweg en Randweg in De Koog aangepakt. Ook de fietspaden naar paal 15 en 17 werden vernieuwd. Dit kostte de gemeente in totaal ruim 2,4 miljoen euro en is inmiddels ook afgerond.

Op dit moment wordt er gewerkt aan het derde cluster. Die werkzaamheden zijn in de afrondende fase en betreft de fietspaden door de Dennen. Daar valt ook de uitvoering van het project ‘Tureluur’ en ‘Schettersweid’ bij.

Duinblauwgrasland

De twee projecten Tureluur en Schettersweid zijn bijzondere natuurgebieden die niet zomaar verstoord mogen worden. Ondanks de slechte toestand van de fietspaden in deze gebieden gebeurt er niet veel. Dat komt omdat hier volgens Staatsbosbeheer een zeldzaam natuurgebied ontwikkelt, genaamd duinblauwgrasland. Daar wil de natuurorganisatie de omstandigheden verbeteren, om onder andere de biodiversiteit te vergroten en langer zoet water vast te houden.

Vierde cluster

Als laatste wordt het gedeelte tussen de Grensweg en de Pontweg aangepakt, De Rozendijk. Dat gaat naar verwachting zo’n 1,8 miljoen euro kosten. Er wordt bijna twee kilometer aan fietspad vernieuwd en heringericht. 

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

18 juli '24 (10:35)

Nieuwe online vogelcursus van Vogelbescherming: leer de vogels in jouw tuin kennen

Vogelbescherming Nederland introduceert een gloednieuwe online vogelcursus getiteld "Fluitend je tuin in!", die is ontworpen om zowel beginners als meer ervaren vogelspotters te boeien. Deze cursus biedt een diepgaande blik op de vogels die je in de Nederlandse tuinen en parken kunt vinden, ideaal voor iedereen die zijn vogelkennis wil verrijken. Dit meldt de organisatie op haar website.

17 juli '24 ( 9:03)

Komend weekend zomers weer op Zwarte Cross, wel kans op buien

Het wordt komende week overwegend droog tijdens festivals Zwarte Cross in de Achterhoek en Tomorrowland in België. Volgens Weeronline blijft het van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk droog. Zondag wordt de slechtste dag van het festivalweekend, met van tijd tot tijd buien.

17 juli '24 ( 8:52)

Vierdaagselopers gaan op 'Roze Woensdag' naar Wijchen

De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars woensdag naar het Land van Maas en Waal, en eindigt traditiegetrouw in een roze festijn in Nijmegen. De stad profileert zich op de woensdag van de Vierdaagse altijd als 'regenbooghoofdstad' van Nederland, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Rond de Vierdaagsefeesten is er een speciale programmering, veel wandelaars en feestgangers zijn in het roze gekleed en ook wordt de Pride Walk gelopen.

16 juli '24 (14:11)

Noord-Holland gaat 30 hectare bos aanleggen

In Noord-Holland wordt ruim 30 hectare aan nieuw bos aangelegd op verschillende locaties in Haarlemmermeer, Zaanstad, Koggenland en Castricum. Het bos wordt aangeplant ter compensatie van bos dat eerder gekapt is in Natura 2000-gebieden. Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen. Een voorbeeld hiervan is het weer op gang brengen van verstuiving van zand in de duinen, meldt de provincie.

16 juli '24 (10:59)

Voor mensen minder plezierig, maar de natuur gedijt wel in de regen

Ondanks een zonnige dag van gisteren worden de afgelopen maanden omschreven als 'nat'. Ook voor de komende tijd is de weersverwachting wisselvallig. Dat is geen probleem voor de Nederlandse natuur. Die vindt de natte periode wel prima, meldt Omroep Zeeland.

15 juli '24 (10:54)

Gelderland maakt geld vrij voor aanpak grootschalige natuurbranden

Om de natuurbrandveiligheid in natuurgebieden in de provincie te verbeteren heeft Gelderland 700.000 euro beschikbaar gesteld. Klimaatverandering kan ertoe leiden dat er sneller een onbeheersbare natuurbrand ontstaat. Dat wil de provincie zo veel mogelijk onder controle kunnen krijgen, omdat deze branden grote gevolgen kunnen hebben voor zowel de natuur als mensen.