Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke investering in Texelse fietspaden was ‘zeer noodzakelijk’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Flinke investering in Texelse fietspaden was ‘zeer noodzakelijk’ / Foto: "Biking to Texel" door Brian Fitzgerald
Vanaf het komende jaar wordt de fietsersveiligheid op het Noord-Hollandse eiland Texel vergroot. De gemeente gaat de fietspaden die de veerboot met De Cocksdorp verbindt flink vernieuwen. In de afgelopen vier jaar is er voor bijna 10 miljoen euro in de fietspaden op het eiland geïnvesteerd. Volgens projectleider Piet Conijn uit Julianadorp was dat ‘zeer noodzakelijk’. Dat meldt NH Nieuws.

Conijn stelt dat Texel zich mag rekenen tot één van de meest fietsvriendelijke gemeenten van het land. Vier jaar geleden werd het beheer en onderhoud van de fietspaden door de gemeente overgenomen van Staatsbosbeheer. De aanpak van beide partijen verschilt: de natuurorganisatie richt de onderhoud van de natuur centraal en niet het aanleggen van fietspaden. Daarom waren de fietspaden hard aan vernieuwing toe, stelt Conijn. Van de in totaal 140 kilometer aan fietspaden op het eiland is in de afgelopen vier jaar 32 kilometer vernieuwd.

Verbreding fietspaden

De afgelopen jaren is het fietsverkeer op het eiland flink toegenomen. Zo komen er meer toeristen naar het eiland tijdens de zomermaanden en kiezen meer mensen voor een fiets om van A naar B te komen.

Door de overname van de fietspaden is de gemeente ook verantwoordelijk geworden voor de fietsveiligheid. Dat houdt in dat veel fietspaden worden verbreed van twee naar drie meter. Daarmee voldoen de fietspaden aan de landelijke richtlijnen. Volgens Conijn worden sommige fietspaden nog breder. Dat geldt wel alleen voor ‘heel drukke trajecten’. Er moeten geen fietssnelwegen door de natuurgebieden komen.

Vooralsnog is het een hele klus. Veel fietspaden liggen in Natura-2000 gebieden. Daar gelden strengere regels en daarnaast moet de natuur gecompenseerd worden.

Clusters

Conijn stelt dat de nieuwe fietspaden ‘duurzaam veilig’ zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een soort beton die 30 procent minder CO2 uitstoot.

Die werd vier jaar geleden voor het eerst gebruikt. Toen begonnen de werkzaamheden aan het eerste cluster, de fietsverbinding tussen De Koog en De Cocksdorp. Dit is de drukste fietsverbinding op het eiland. Naast vernieuwingen moest het fietspad ook breder worden. Dat was nogal een opgave, omdat ook dit fietspad door een natuurgebied loopt. Dit ging voor een deel ten koste van de lokale natuur, die daarvoor gecompenseerd werd.

De werkzaamheden hebben onder andere door de compensatie een flink bedrag gekost. In totaal bijna 2,2 miljoen euro. Daar heeft de gemeente minder dan de helft zelf aan bijgedragen door verschillende subsidies vanuit het Rijk en de provincie.

In het tweede cluster waren de fietspaden langs de Ruyslaan, Bosrandweg, Californieweg en Randweg in De Koog aangepakt. Ook de fietspaden naar paal 15 en 17 werden vernieuwd. Dit kostte de gemeente in totaal ruim 2,4 miljoen euro en is inmiddels ook afgerond.

Op dit moment wordt er gewerkt aan het derde cluster. Die werkzaamheden zijn in de afrondende fase en betreft de fietspaden door de Dennen. Daar valt ook de uitvoering van het project ‘Tureluur’ en ‘Schettersweid’ bij.

Duinblauwgrasland

De twee projecten Tureluur en Schettersweid zijn bijzondere natuurgebieden die niet zomaar verstoord mogen worden. Ondanks de slechte toestand van de fietspaden in deze gebieden gebeurt er niet veel. Dat komt omdat hier volgens Staatsbosbeheer een zeldzaam natuurgebied ontwikkelt, genaamd duinblauwgrasland. Daar wil de natuurorganisatie de omstandigheden verbeteren, om onder andere de biodiversiteit te vergroten en langer zoet water vast te houden.

Vierde cluster

Als laatste wordt het gedeelte tussen de Grensweg en de Pontweg aangepakt, De Rozendijk. Dat gaat naar verwachting zo’n 1,8 miljoen euro kosten. Er wordt bijna twee kilometer aan fietspad vernieuwd en heringericht. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.