Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nunspeet wil schatzoeken in het bos beperken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nunspeet wil schatzoeken in het bos beperken / Foto: "Geocaching Container - Micro" door cachemania
’s Werelds grootste schattenjacht, geocaching, wordt door Nunspeet ingetoomd. Tijdens de coronaperiode werd deze hobby erg populair en nog steeds gaan veel mensen erop uit om te zoeken naar ‘schatten’ die andere mensen neer hebben gelegd. In principe niks mis mee, zou je denken. Daar heeft gemeente Nunspeet een andere mening over. Zij willen extra regels voor deze buitenhobby, meldt de Stentor.

Je kunt vrij gemakkelijk spotten wie er aan het zoeken zijn naar verborgen schatten. Ze kijken alsmaar om zich heen en verdwijnen zo nu en dan in de bosjes. Overal liggen deze kleine schatten verborgen. En dus ook in de Veluwe. Op de kaart van de app zijn tientallen locaties te zien waar mensen een verrassing hebben achtergelaten.

Geocaching

Schatzoekers kunnen via de app GPS-coördinaten krijgen van de ‘schatten’ die anderen hebben verstopt. Soms is het best lastig om die te vinden. Als je eenmaal een schat hebt aangetroffen, kun je vaak ook je naam en de datum achterlaten. Zo weten de andere schatzoekers wie hen voor zijn gegaan.

Verstoring van de natuur

Wethouder Wichtert Stoffer vindt het allemaal leuk en aardig, maar ziet ook de keerzijde van deze hobby. Veel schatten worden namelijk niet midden op het pad neergelegd, maar verstopt tussen struiken en takken, of op onopvallende plekken. Dat zorgt helaas voor verstoring van de natuur. Niet alleen doordat mensen van de paden afwijken, maar ook omdat enthousiaste geocachers soms ware stellingen creëren om hun schatten tentoon te stellen. Het kan ertoe leiden dat mensen natuurgebieden kapot stampen. Andere mensen die willen genieten van de rust in het bos worden daarnaast nog wel eens verstoord door de schatzoekers.

Beleid

Om te voorkomen dat geocaching uit de hand loopt, wil de gemeente Nunspeet regels opstellen. Stoffer wil het liefst dat alleen de bossen ten noorden van het dorp gebruikt worden voor het spel. En alleen als er een vergunning is verleend. Volgens de wethouder lopen de kunstwerken van mensen nu toch echt uit de hand. Soms gaat het ok grote constructies van touwen en kettingen.

De wethouder wil voornamelijk de schatzoekers weren uit de Natura2000-gebieden. Wel vindt hij het ‘aan banden leggen’ zwaar klinken en spreekt liever van reguleren. Hij maakt zich ook geen zorgen om de handhaving. “Mensen die caches neerleggen, weten dat ze een gemeentewebsite moeten raadplegen voordat ze iets doen. Als er geen beleid is, gaan zij hun gang. Als er wel beleid is, vragen ze netjes een vergunning aan.”

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

18 juli '24 (10:35)

Nieuwe online vogelcursus van Vogelbescherming: leer de vogels in jouw tuin kennen

Vogelbescherming Nederland introduceert een gloednieuwe online vogelcursus getiteld "Fluitend je tuin in!", die is ontworpen om zowel beginners als meer ervaren vogelspotters te boeien. Deze cursus biedt een diepgaande blik op de vogels die je in de Nederlandse tuinen en parken kunt vinden, ideaal voor iedereen die zijn vogelkennis wil verrijken. Dit meldt de organisatie op haar website.

17 juli '24 ( 9:03)

Komend weekend zomers weer op Zwarte Cross, wel kans op buien

Het wordt komende week overwegend droog tijdens festivals Zwarte Cross in de Achterhoek en Tomorrowland in België. Volgens Weeronline blijft het van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk droog. Zondag wordt de slechtste dag van het festivalweekend, met van tijd tot tijd buien.

17 juli '24 ( 8:52)

Vierdaagselopers gaan op 'Roze Woensdag' naar Wijchen

De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars woensdag naar het Land van Maas en Waal, en eindigt traditiegetrouw in een roze festijn in Nijmegen. De stad profileert zich op de woensdag van de Vierdaagse altijd als 'regenbooghoofdstad' van Nederland, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Rond de Vierdaagsefeesten is er een speciale programmering, veel wandelaars en feestgangers zijn in het roze gekleed en ook wordt de Pride Walk gelopen.

16 juli '24 (14:11)

Noord-Holland gaat 30 hectare bos aanleggen

In Noord-Holland wordt ruim 30 hectare aan nieuw bos aangelegd op verschillende locaties in Haarlemmermeer, Zaanstad, Koggenland en Castricum. Het bos wordt aangeplant ter compensatie van bos dat eerder gekapt is in Natura 2000-gebieden. Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen. Een voorbeeld hiervan is het weer op gang brengen van verstuiving van zand in de duinen, meldt de provincie.

16 juli '24 (10:59)

Voor mensen minder plezierig, maar de natuur gedijt wel in de regen

Ondanks een zonnige dag van gisteren worden de afgelopen maanden omschreven als 'nat'. Ook voor de komende tijd is de weersverwachting wisselvallig. Dat is geen probleem voor de Nederlandse natuur. Die vindt de natte periode wel prima, meldt Omroep Zeeland.

15 juli '24 (10:54)

Gelderland maakt geld vrij voor aanpak grootschalige natuurbranden

Om de natuurbrandveiligheid in natuurgebieden in de provincie te verbeteren heeft Gelderland 700.000 euro beschikbaar gesteld. Klimaatverandering kan ertoe leiden dat er sneller een onbeheersbare natuurbrand ontstaat. Dat wil de provincie zo veel mogelijk onder controle kunnen krijgen, omdat deze branden grote gevolgen kunnen hebben voor zowel de natuur als mensen.