Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De zon scheen nu al meer dan in een heel jaar

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
Nu al scheen de zon meer dan in een heel jaar
2023 is zeer zonnig. Nu al heeft de zon gemiddeld over het hele land meer geschenen dan normaal in een heel jaar. De teller staat volgens Weeronline inmiddels op 1778 uur. Normaal schijnt de zon in een heel jaar, gemeten in de klimaatperiode 1991-2020, gemiddeld 1774 uur.

Juni was dit jaar een topmaand. De meteorologische zomer begon met een recordaantal van 328 zonuren, tegen 214 normaal. In september scheen de zon 211 uur, tegen 159 normaal, mei eindigde met 255 uur zonneschijn tegen 223 normaal en in februari werden 20 zonuren meer geteld dan gebruikelijk.

De sombere maanden waren dit jaar niet eens zo heel somber. Alleen maart viel uit de toon met 28 zonuren minder dan normaal. In januari, april en juli scheen de zon 5 tot 7 uur minder dan gebruikelijk, maar was de afwijking van het gemiddelde klein.

Vijfde plaats

Als de zon de rest van het jaar een gebruikelijk aantal uur schijnt, komt 2023 uit op ongeveer 1970 uur zon. Dat zou goed zijn voor een vijfde plaats op de lijst van zonnigste jaren sinds begin vorige eeuw. Recordhouder is het jaar 2022. Vorig jaar scheen de zon gemiddeld over het land maar liefst 2233 uur. In 2003 scheen de zon 2100 uur en in de jaren 2018 en 2020 scheen de zon ook meer dan 2000 uur per jaar. In 2019 scheen de zon 1965 uur en daarmee staat dat jaar op dit moment op de vijfde plaats.

12 juli '24 (10:36)

Na regen van vandaag komt komende week zonneschijn terug

De weersverwachting van vandaag is niet bepaald rooskleurig te noemen. Het is fijn voor de plantjes dat er veel regen valt – alhoewel nu.nl meldt dat er ook veel bomen verzuipen in de regenplassen – maar minder leuk voor ons. Wees niet getreurd: de verwachting voor volgende week ziet er al een stuk beter uit.  

12 juli '24 ( 9:46)

Levende grasmaaiers helpen mee met natuurherstel AWD

Vanaf volgende week lopen er nieuwe dieren door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Die zijn er om te helpen met het natuurherstel in het gebied. Op 15 juli komen honderden schapen naar het duingebied, meldt het Parool.

11 juli '24 (12:39)

Staatsbosbeheer beroofd tijdens vergadering

Da’s pech, een quad, vijf bosmaaiers en twee motorkettingzagen weg. Terwijl het team Oost-Groningen van Staatsbosbeheer zit te vergaderen, weten inbrekers een flinke buit te maken. Onder de neuzen van de bosbeheerders worden de apparaten gestolen, meldt RTV Noord.

10 juli '24 ( 8:59)

ANWB meldt al file bij Arnhem naar Duitsland door grenscontroles

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

09 juli '24 (10:27)

KNMI geeft code oranje af om zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:19)

UNESCO vraagt Nederland om af te zien van gaswinning Ternaard

De zorgen over het behoud van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee zijn door de Nederlandse regering niet weggenomen. Dat meldt de Waddenvereniging maandag op basis van een voorlopig besluit van het internationale werelderfgoedcomité van UNESCO.

09 juli '24 ( 8:48)

Vorig jaar ging 1 op 5 Nederlanders niet op vakantie

Bijna een op de vijf Nederlanders is vorig jaar niet op vakantie gegaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal Nederlanders van 15 jaar of ouder dat thuis bleef, is daarmee opnieuw iets afgenomen. In 2022 ging iets meer dan een vijfde van de Nederlanders niet op vakantie.

08 juli '24 (11:10)

Na 200 jaar wachten komt er een fietsbrug over Amsterdamse IJ

Het heeft zo’n 200 jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Al zo lang droomt de hoofdstad van het land ervan om een fietsbrug te plaatsen over het IJ en eindelijk is het zover. De financiering ervoor is nu rond, wat betekent dat de Vervoerregio en gemeente Amsterdam gaan beginnen met het realiseren ervan. Op zijn vroegst is de brug in 2034 klaar om opgeleverd te worden, meldt NOS.

08 juli '24 (10:13)

Dit zijn de populairste binnenlandse vakantiebestemmingen

Nederlanders gaan niet alleen graag naar het buitenland tijdens de vakantie; ook Nederlandse bestemmingen zijn populair. Dit jaar is de Veluwe de favoriete plek voor een vakantie, gevolgd door Zuid-Limburg. Wat opvalt is dat Zuid- én Noord-Limburg dit jaar goed scoren, maar dat de reputatie van de provincie als geheel steeds verder wegzakt. Noord-Brabant, Gelderland en Noord- en Zuid-Holland hebben meer te bieden als woon-werkprovincie. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Aan het onderzoek deden sinds 2023 123.000 respondenten mee.

05 juli '24 (12:20)

Deel Nederlandse vakantiegangers mijdt bestemmingen met kans op extreem weer

Vanwege extreme weersomstandigheden in de afgelopen zomers mijden Nederlandse vakantiegangers sommige bestemmingen. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder leden.