Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bomenkap Sallandse Heuvelrug voortgezet, NatuurAlert eist opnieuw stop

Door Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Bomenkap Sallandse Heuvelrug voortgezet, NatuurAlert eist opnieuw stop / Foto: "Landschap in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug" door Romaine
Ondanks het verzoek van natuurorganisatie NatuurAlert gaat de bomenkap op de Sallandse Heuvelrug voorlopig door. De organisatie stuurt opnieuw een brief naar het provinciebestuur met het verzoek om toch te stoppen met het kappen van bomen. Dat meldt RTV Oost.

Volgens een woordvoerder van de provincie Overijssel worden alle regels en voorwaarden in acht genomen tijdens de bomenkap. Daarnaast stelt de provincie dat in gesprek is gegaan met de betrokken partijen en de bewoners. Ook is het aantal bomen dat wordt gekapt afgenomen tot het ‘minimaal noodzakelijke’ en de afweging om in september te beginnen heeft te maken met het broedseizoen. Die wil de provincie ‘niet in de weg zitten’.

Vorige week is de provincie gestart met het kappen van bomen. Staatsbosbeheer kapt in totaal 55 hectare. Daarmee moet de biodiversiteit vergroot worden en wordt de heide weer verbonden met natuurakkers rondom de Sallandse Heuvelrug. Dit is noodzakelijk volgens de natuurbeheerder.

Versnipperd

Boswachter Ine Nijveld vertelt waarom het noodzakelijk is om de bomen te kappen. Momenteel zou de heide te versnipperd zijn. Daarnaast zouden verbindingszones door de toename van bebossing geen kans krijgen om te floreren. Zij stelt dat sommige diersoorten juist open gebieden nodig hebben. “We beseffen wel dat tijdens de werkzaamheden dieren kunnen sneuvelen en dat bomenkap gevoelig ligt, maar het gebeurt zorgvuldig en er lopen dagelijks ecologen die de boel in de gaten houden.”

Gedateerd plan

NatuurAlert dreigt met juridische stappen. Die vindt dat het beheerplan gedateerd is en dat de organisatie te weinig tijd heeft gekregen om zelf vooraf veldonderzoek te doen.

Er leven ook zeldzame diersoorten in het gebied, zoals de zandhagedis, hazelworm en de levendbarende hagedis. Daarnaast worden ook andere diersoorten volgens de organisatie onnodig verjaagd uit het gebied en gaan mogelijk dood tijdens de werkzaamheden.

Waar de organisatie ook iets over heeft te zeggen is het beheerplan. Die zou volgens de organisatie gedateerd zijn, en niet meer passen bij ‘deze tijd’. “Bovendien is de snelle scan van het gebied in strijd met de afspraken die staan in de ‘Gedragscode soortenbescherming bosbeheer’. Wij hadden de tijd moeten krijgen om de zeldzame reptielen af te vangen voor de bomenkap zou plaatsvinden.”

Voorzitter Jan Hoekema van NatuurAlert wil daarom dat het plan voor de bomenkap wordt geactualiseerd. Daarnaast is er een compensatie voor eerdere en huidige bomenkap. De organisatie wil weten waar en wanneer die compensatie is gepland. Wanneer bomen tegen de vlakte gaan, moeten er nieuwe bomen worden geplant. Het is naar zeggen van Hoekema niet duidelijk hoe dat in de provincie is geregeld.

Brief

In een brandbrief van NatuurAlert aan het provinciebestuur legt de organisatie nog een keer uit waar de problematiek ligt. Daarnaast heeft de organisatie aanvullende eisen, zoals het afsluiten van de Nijverdalseweg voor gemotoriseerd particulier verkeer. Ook wil het een verbod op hulpmotoren op mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug en op routes in andere beschermde gebieden in Overijssel.

Brief ontvangen

Inmiddels heeft een woordvoerder van de provincie laten weten dat de brandbrief in ontvangst is genomen. Deze wordt op dezelfde manier behandeld als alle brieven aan de Gedeputeerde Staten. Zo wordt er ambtelijk naar de inhoud van de brief gekeken. Die wordt binnenkort bekeken door het provinciebestuur, waarna een antwoord volgt.

Wel gaat de bomenkap de komende tijd nog door. De woordvoerder stelt dat er niets bekend is over juridische stappen. Er is ook nog geen antwoord op de vraag waar de compensatie voor de bomenkap staat gepland. Dat wordt uitgezocht. Het antwoord volgt waarschijnlijk op dinsdag.

30 mei '24 (11:35)

Dagje op pad naar een dorp? Dit zijn de 10 populairste dorpen van Nederland

Mensen ontwijken steeds vaker de drukte van grote steden en zoeken liever de rust van dorpen en de natuur op. Blijf je in Nederland en zoek jij naar een rustig dagje uit of weekendje weg? Dit zijn de populairste dorpen van ons land, meldt Holidu.

29 mei '24 (10:58)

Natuurvriendelijke boeren in Zeeland kunnen rekenen op financiële bijdrage

Boer jij in de buurt van de Kop van Schouwen of de Manteling bij Oostkapelle en wil je jouw land natuurvriendelijker maken? Dan kun je een financiële bijdrage van de provincie verwachten. Zeeland stelt de komende zes jaar namelijk een subsidie van 1,2 miljoen euro beschikbaar voor boeren die natuurvriendelijker willen boeren, meldt Omroep Zeeland.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.