Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterschap: invasieve exoten aanpakken is dweilen met kraan open

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Waterschap: invasieve exoten aanpakken is dweilen met kraan open
Het Brabantse waterschap Aa en Maas heeft opgeroepen tot meer samenwerking wat betreft de aanpak van invasieve exoten, planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen en schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Zo worstelt Aa en Maas momenteel met de grote waternavel, een oeverplant uit Noord- en Zuid-Amerika die zich snel heeft verspreid in het water in Oost-Brabant.

"Om de strijd tegen invasieve exoten effectief aan te gaan, is samenwerking met terreinbeheerders, Rijkswaterstaat, gemeenten, de agrarische sector en groenaannemers belangrijk. En ook met de andere Brabantse waterschappen en de provincie moeten we gegevens en ervaringen uitwisselen en een gezamenlijke focus op de aanpak van bepaalde soorten bepalen", schrijft Aa en Maas op de website. "Anders lijkt het dweilen met de kraan open." Aa en Maas roept inwoners op om aquarium- en vijverplanten en exotische sierplanten nooit in de natuur weg te gooien, maar bij het restafval om zo verspreiding ervan te voorkomen.

De grote waternavel werd jarenlang als vijverplant ingevoerd, maar mag sinds 2016 niet meer worden verhandeld in Europa. De Nederlandse overheid concludeerde desondanks in 2019 dat de plant "wijdverspreid" is in ons land. De grote waternavel groeit zeer snel en zorgt voor een dichte mat op het wateroppervlak. Inheemse waterplanten worden daardoor verdrongen.

Alarmerende boodschap

Nadat eerder al Limburg veel problemen had met overwoekerde sloten en beken, slaat nu ook Aa en Maas alarm. "Een onwelkome gast heeft zich genesteld in ons hele werkgebied", aldus het waterschap. Volgens Aa en Maas is er geen universele oplossing voor de bestrijding van de plant.

Begin deze week kwamen onderzoekers van het IPBES, dat zich bezighoudt met biodiversiteit en ecosystemen, al met een alarmerende boodschap. Invasieve exoten vormen volgens hen een aanzienlijke bedreiging voor het menselijk welzijn en voedselzekerheid, omdat planten- en dierensoorten uitsterven vanwege de exoten. Volgens deskundigen zouden de problemen niet zo groot zijn geweest als eerder was ingegrepen.

In Nederland is vooral de Amerikaanse rivierkreeft bekend om de overlast die ze veroorzaakt. Twee ministeries hebben hiervoor samen met andere betrokken partijen enkele jaren geleden al een plan van aanpak opgesteld.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum.