Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterschap: invasieve exoten aanpakken is dweilen met kraan open

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Waterschap: invasieve exoten aanpakken is dweilen met kraan open
Het Brabantse waterschap Aa en Maas heeft opgeroepen tot meer samenwerking wat betreft de aanpak van invasieve exoten, planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen en schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Zo worstelt Aa en Maas momenteel met de grote waternavel, een oeverplant uit Noord- en Zuid-Amerika die zich snel heeft verspreid in het water in Oost-Brabant.

"Om de strijd tegen invasieve exoten effectief aan te gaan, is samenwerking met terreinbeheerders, Rijkswaterstaat, gemeenten, de agrarische sector en groenaannemers belangrijk. En ook met de andere Brabantse waterschappen en de provincie moeten we gegevens en ervaringen uitwisselen en een gezamenlijke focus op de aanpak van bepaalde soorten bepalen", schrijft Aa en Maas op de website. "Anders lijkt het dweilen met de kraan open." Aa en Maas roept inwoners op om aquarium- en vijverplanten en exotische sierplanten nooit in de natuur weg te gooien, maar bij het restafval om zo verspreiding ervan te voorkomen.

De grote waternavel werd jarenlang als vijverplant ingevoerd, maar mag sinds 2016 niet meer worden verhandeld in Europa. De Nederlandse overheid concludeerde desondanks in 2019 dat de plant "wijdverspreid" is in ons land. De grote waternavel groeit zeer snel en zorgt voor een dichte mat op het wateroppervlak. Inheemse waterplanten worden daardoor verdrongen.

Alarmerende boodschap

Nadat eerder al Limburg veel problemen had met overwoekerde sloten en beken, slaat nu ook Aa en Maas alarm. "Een onwelkome gast heeft zich genesteld in ons hele werkgebied", aldus het waterschap. Volgens Aa en Maas is er geen universele oplossing voor de bestrijding van de plant.

Begin deze week kwamen onderzoekers van het IPBES, dat zich bezighoudt met biodiversiteit en ecosystemen, al met een alarmerende boodschap. Invasieve exoten vormen volgens hen een aanzienlijke bedreiging voor het menselijk welzijn en voedselzekerheid, omdat planten- en dierensoorten uitsterven vanwege de exoten. Volgens deskundigen zouden de problemen niet zo groot zijn geweest als eerder was ingegrepen.

In Nederland is vooral de Amerikaanse rivierkreeft bekend om de overlast die ze veroorzaakt. Twee ministeries hebben hiervoor samen met andere betrokken partijen enkele jaren geleden al een plan van aanpak opgesteld.

18 maart '25 (13:00)

Minder natuurbranden in Nederland in 2024, zorgen over 2025

Door veel regen en nattigheid waren er in 2024 minder natuurbranden dan gebruikelijk. De brandweer moest afgelopen jaar ingrijpen bij 170 natuurbranden, meldde het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) dinsdag. In 2023 ging het om 314 natuurbranden, 70 branden op militair terrein en 21 akkerbranden.

17 maart '25 (11:15)

Wilhelminatoren in Valkenburg zondagochtend ingestort

De Wilhelminatoren in Valkenburg is zondagochtend ingestort. Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg na berichtgeving door L1 Nieuws en De Limburger. De uitkijktoren op de Heunsberg, een rijksmonument, is een bekende trekpleister in de Zuid-Limburgse plaats.

17 maart '25 (10:16)

Deze week veel zon en zacht lenteweer

Deze week schijnt de zon volop en wordt het zacht. Op donderdag, wanneer de astronomische lente start, kan het kwik oplopen tot 18 graden, meldt Weeronline.

14 maart '25 (15:30)

Flamingo’s in Grevelingenmeer verstoord door bezoekers: zorgen over broedseizoen

De groep flamingo’s in het Grevelingenmeer bij Battenoord trekt steeds meer bezoekers, maar dat brengt problemen met zich mee. Mensen komen te dicht bij de vogels, wat hun rust verstoort en negatieve gevolgen kan hebben voor het broedseizoen. Dit melden NOS en Rijnmond.

14 maart '25 ( 9:47)

Meer gebieden in Utrechtse natuur krijgen aanlijnplicht voor honden vanwege wolf

Vanaf morgen geldt in de provincie Utrecht op meer locaties een aanlijnplicht voor honden. De maatregel is ingesteld door Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, de provincie Utrecht, RUD Utrecht en de gemeente Zeist na advies van wolvenexperts. Dit moet de kans op confrontaties tussen honden en wolven verkleinen. Dit meldt de NOS.

13 maart '25 (13:28)

Broedseizoen begonnen, natuurorganisaties roepen op om honden aan de lijn te houden

Nu het broedseizoen van start gaat, roepen natuurbeheerders wandelaars op om dieren extra rust en ruimte te geven. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en LandschappenNL richten deze boodschap vooral aan hondenbezitters. De organisaties geven aan dat een deel van de hondenbezitters het niet zo nauw neemt met de regels. Dat meldt Hart van Nederland.

13 maart '25 (11:08)

Gedeeltelijke maansverduistering mogelijk vrijdag 14 maart te zien in Nederland

Vrijdagochtend 14 maart is het mogelijk om een maansverduistering te zien. Op plaatsen waar er weinig bewolking is en de maan duidelijk zichtbaar, is het mogelijk om een klein hapje uit de maan te zien. Daarvoor moet je wel vroeg opstaan. Dat melden Weeronline en Hart van Nederland.

12 maart '25 (12:25)

Nationale Campermarkt keert terug met duurzame twist

Op zaterdag 5 april 2025 vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen. Met meer dan 200 tweedehands campers en zo’n 5.000 bezoekers is het het grootste particuliere camperverkoopevenement van Europa. Dit jaar draait het niet alleen om kopen en verkopen, maar ook om duurzaamheid. Dit meldt NKC.

10 maart '25 (11:30)

Zondag brand in duinen bij Katwijk

In de duinen bij de Zuidduinseweg in Katwijk is zondagmiddag brand uitgebroken, meldt de brandweer Hollands Midden. Als gevolg hiervan zijn de Sportlaan, de Boulevard en het fietspad naar Wassenaar afgesloten.

10 maart '25 ( 9:45)

Eerste lokale warme dag dit weekend gemeten in Gelderland

De eerste lokale warme dag van dit jaar is een feit. In Deelen (Gelderland) steeg de temperatuur zaterdagmiddag naar 20,0 graden, meldt Weeronline. Voor een warme dag moet het op één van de officiële meetpunten in het land 20 graden of meer worden.