Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoogwater in Zwitserland zorgt voor geen ondergelopen uiterwaarden rivieren

Door Fleur Zomer
schedule 3 min
location_on [xx]km
Uiterwaarden rivier van Rijn
De uiterwaarden van de grote rivieren zullen de komende week niet onderlopen als de overvloedige regenval uit Zwitserland via de Rijn Nederland bereikt. De Rijn bereikt wel een voor september ongebruikelijk hoge waterstand bij Lobith, maar van onderlopende uiterwaarden of hoogwater is geen sprake, aldus de watermanagers van Rijkswaterstaat.

De waterbeheerders verwachten maandag een piek in de afvoer van de Rijn van 2500 kubieke meter per seconde. Dat kan zelfs nog iets hoger worden en 2800 kubieke meter per seconde bereiken. De waterstand van de Rijn bij Lobith is dan rond de 10 meter boven NAP. Dat is ver onder een hoogwaterstand. Pas bij 15 meter boven NAP zou er sprake zijn van hoogwater waarvoor maatregelen moeten worden genomen. De uiterwaarden zullen pas onderlopen bij een stand van ongeveer 11,50 meter boven NAP bij Lobith.

Gewoonlijk zakt de waterstand van de grote rivieren juist in september, aan het eind van de zomer. In de afgelopen zeer droge jaren stond het rivierwater zelfs laag en waren er problemen met de grondwaterstand. Met kerstmis vorig jaar voerde de Rijn maar 1200 kubieke meter water per seconde af.

In Zwitserland zijn rivieren wel buiten de oevers getreden door de enorme regenbuien. Maar die hoeveelheid water zwakt af naarmate de Rijn verder richting Nederland stroomt. Dat komt doordat de hoeveelheid water eerst door de Bodensee op de grens van Zwitserland en Duitsland stroomt, waar al een flink deel van de piek wegvloeit. En de zijrivieren in Duitsland staan op zomerstand en voeren weinig water aan naar de Rijn. Het noodweer in Zwitserland heeft geen invloed op de waterstand van de Maas.

Door: ANP

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.