Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Provincie Zuid-Holland gaat aanleg bossen subsidiëren

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Provincie Zuid-Holland gaat aanleg bossen subsidiëren / Foto: "Bentwoud Zuid-Holland" door AdriaanRo
Mensen die van plan zijn om een bos aan te leggen in de provincie Zuid-Holland, kunnen bij de provincie een subsidieaanvraag doen. Vanaf 1 september gaat daar namelijk de subsidieregeling ‘Meer bos in Zuid-Holland’ van start. Hiermee wil de provincie een bijdrage leveren aan een ‘biodivers, klimaatbestendig en recreatief aantrekkelijk Zuid-Holland’. Dat meldt provincie Zuid-Holland.

Bomen en bossen dragen bij aan biodiversiteit, klimaat, recreatie en schone lucht. Daarom heeft het Rijk in 2020 samen met de provincies een bossenstrategie vastgesteld. Doel daarvan is het verbeteren van de kwaliteit van Nederlandse bossen en het aanleggen van 37.000 hectare nieuw bos. Dat is een stijging van 10 procent in vergelijking met nu.

Zuid-Holland is een belangrijke provincie in deze strategie. Daar was in 2020 slechts 3 procent van het landschap bos. Daarom is een Groeimodel Bos- en Bomenbeleid Zuid-Holland vastgesteld. Het is volgens de provincie zeer wenselijk dat meer bos wordt aangelegd om een bijdrage te leveren aan een klimaatbestendig, biodivers en recreatief aantrekkelijk Zuid-Holland.

Subsidie voor bosaanleg

Om de aanleg van bossen te stimuleren, heeft de provincie de subsidieregeling ‘Meer bos in Zuid-Holland’ in het leven geroepen. De subsidie kan voor twee redenen worden aangevraagd:

-       De realisatie van een bos;

-       Functiewijziging van landbouwgrond naar natuur of bos in combinatie met de realisatie van bos door aanplant of spontane bosontwikkeling.

De aanvraagperiode voor de subsidie loopt van 1 september 2023 tot en met 1 november 2023. Voor 2023 is in totaal 500.000 euro beschikbaar voor deze subsidie.

Voor 2024 is 2 miljoen euro aan uitvoeringsbudget voor bos- en bomenbeleid opgenomen in de provinciale begroting. Bestuurlijk moet nog worden besloten of een deel van dit budget wordt ingezet worden voor het voortzetten van deze subsidieregeling.

Als je initiatief/locatie voor bosuitbreiding hebt dat te groot is voor het budget van 2023, neem dan contact op met de bosmakelaar via bosmakelaar@phz.nl

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.