Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

7 leukste fietsroutes om Nederland te ontdekken

Door Ilias van Bruggen
schedule 15 min
location_on [xx]km
7 leukste fietsroutes om Nederland te ontdekken / Foto: "Twee fietsers op vrijliggend fietspad in natuurgebied Rhijnauwen met aan beide zijden een haag" door CROW-Fietsberaad
Als er één land ter wereld is waar je veel kan fietsen, dan is het wel in Nederland. Niet alleen in Drenthe, maar ook in de rest van het land zijn prachtige fietspaden aangelegd waar je al peddelend de lokale natuur kunt ontdekken. Om jou alvast een handje te helpen met een leuke fietsroute uitstippelen hebben wij een lijst met de zeven mooiste fietsroutes opgesteld. Deze zijn toegankelijk voor iedereen die graag een heerlijk (dag)uitje wil maken op zijn of haar stalen ros.

Boerenkaasroute

Om de lijst af te trappen beginnen we in de Randstad. Ondanks de toenemende bebouwing in deze omgeving is er ook nog prachtige natuur om van te genieten. De Boerenkaasroute is een tocht door het landelijk gebied onder Leiden. Dat gebied is rijk aan water en natuur met een mooie verzameling bloemen in de bermen. Het is daarom een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten. Op de route staan informatiepanelen die jou meer vertellen over de boerenbedrijven langs de route. Dat doet de naam van het pad zeker eer aan.

Natuurlijk is de Boerenkaasroute ook gebaseerd op de boeren in het gebied. Heb je zin in iets lekkers? Onderweg kun je een pauze houden voor een lekkere lunch bij een van de vele boerenwinkels. Het verhaal van de zuivelboerderijen wordt verteld tijdens deze route. Zo kan je bij de boeren een kijkje nemen of een picknick houden tussen de koeien en weidevogels.

Praktische informatie:

Locatie: Zoeterwoude, Leiden

Afstand: 17,2 km

Duur: circa 1 uur (als je onderweg stopt kan het wat langer duren!)

 Thema: landelijk, dorpen, familieroute

Hunebedden fietsroute

Voor de volgende fietsroute gaan we toch naar Drenthe. Hier kun je een mooie fietsroute maken langs de hunebedden. Het zijn fascinerende bouwwerken. Het is inmiddels bekend dat deze vroeger dienden als grafkamers, ten tijde van de trechterbekercultuur. Ze zijn neergezet door de bewoners van Drenthe tussen grofweg 3300 tot 3000 voor Christus. De fietsroute van 50 kilometer is een iets pittigere, maar zeker de moeite waard. Je ziet op deze route namelijk niet alleen hunebedden, maar ook andere sporen uit de oertijd zoals gletsjerkuilen en prehistorische akkers. Tijdens de tocht kun je ook een stop maken bij het Hunebedcentrum, waar je meer te weten kunt komen over dit tijdperk of een kopje koffie kunt drinken.

Praktische informatie:

Locatie: Ruinen

Afstand: 49 kilometer

Duur: 3 uur

Fietsroute voor het hele gezin

Even lekker uitwaaien met de kids, of knuffelen met dieren op kinderboerderij De Klink: deze route is perfect om samen met het gezin te fietsen. De relatief kleine tocht van 15 kilometer is voor iedereen behapbaar. Onderweg kom je een aantal mooie afstapmomenten tegen. Zo kan je de Toekantoren beklimmen, of een kijkje nemen bij museum Het Pakhuis. Natuurlijk is er ook een ijsje te scoren onderweg. De start is bij het Ouverturepad in Harderwijk en de tocht gaat door de bosrijke omgeving tussen Harderwijk en Ermelo.

Praktische informatie:

Locatie: Harderwijk, Drielanden, Ermelo

Afstand: 14,9 kilometer

Duur: 1 uur

Historische fietsroute door Heerlen

Toen het Romeinse Rijk tweeduizend jaar geleden in zijn hoogtijd was, behoorde ook een groot deel van Nederland daartoe. Zo staat Heerlen in Zuid-Limburg al op Romeinse wegenkaarten uit de 4 eeuw. De Romeinen gaven het de naam ‘Coriovallum’. Restanten van de oude stad zijn nog te zien, dus maak er een lekker daguitje van. Breng een bezoek aan het Thermenmuseum om het best bewaarde Romeinse badhuis te bekijken. In archeologisch centrum De Vondst word je meegenomen in het proces van vindplek naar museum.

Praktische informatie:

Locatie: Heerlen, Landgraaf, Kerkrade

Afstand: 41 kilometer

Duur: 2,5 uur

Fietsen door de Boschplaat op Terschelling

Het is misschien wel een van de mooiste natuurgebieden van de Waddeneilanden. Aan de oostkant van Terschelling bevindt zich de Boschplaat. Een groot stuk ongerepte natuur met zandduinen en -strand waar je niet snel bent uitgekeken. De Boschplaat is het grootste natuurreservaat in Nederland met een oppervlakte van maar liefst 50 vierkante kilometer. Sinds 1910 is het dan ook een officieel Europees Natuurreservaat, waar vele broedvogels zoals de kiekendief, waterral en roerdomp hun eieren uitbroeden. Hier groeit de zeegroente lamsoor, die in augustus prachtige paars bloeit. Er is geen specifieke route uitgestippeld door de Boschplaat, maar gezien de vele fietspaden ben je hier gemakkelijk een hele dag zoet!

Zwinroute

De Zeeuwse grens tussen Nederland en België wordt onderbroken door de brede geul het Zwin. Daar kun je prachtig langs fietsen. De route neemt je mee langs schorren, slikken en zandvlaktes. Naast natuur kom je met deze route ook langs de karakteristieke grensdorpen van Zeeland.

Het Zwin was in de 12 eeuw een belangrijke zeearm naar Brugge. De zeearm verzandde en veranderde in een onbegaanbaar gebied, waar de natuur ongestoord haar gang kon gaan. Nu is het een dynamisch gebied met vele kreken, geulen en schorren, waar eb en vloed elkaar afwisselen.

Tijdens de fietsroute kom je langs grensdorpjes zoals Sluis, maar ook Sint Anna Ter Muiden en Cadzand-Bad. Daar gaat de route over van de boulevard – waar je een pauze kunt nemen voor wat eten of drinken – naar een buitendijks fietspad met uitzicht over de Westerschelde.

Praktische informatie:

Locatie: Sluis, Cadzand-Bad, Vliet

Afstand: 30 kilometer

Duur: 2 uur

Ritje om het Lauwersmeer

De laatste fietsroute die we voor jullie hebben is een hele mooie. Tijdens deze fietsroute in het hoge noorden ontdek je de natuur van het Lauwersmeer. Het gebied is voorzien van veel fietspaden, waardoor je zelf een mooie route kunt uitstippelen. Deze fietspaden zijn, net zoals een aantal vogelkijkbanken, hemelplatforms en de nieuwe Waddentribune recent opgewaardeerd. Vanaf de nieuwe Waddentribune heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Met een afstand van 43 kilometer is deze fietsroute geschikt voor de meeste mensen.

Praktische informatie:

Locatie: Lauwersoog, Oostmahorn, Zoutkamp

Afstand: 43 kilometer

Duur: 3 uur

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.