Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

7 leukste fietsroutes om Nederland te ontdekken

Door Ilias van Bruggen
schedule 15 min
7 leukste fietsroutes om Nederland te ontdekken / Foto: "Twee fietsers op vrijliggend fietspad in natuurgebied Rhijnauwen met aan beide zijden een haag" door CROW-Fietsberaad
Als er één land ter wereld is waar je veel kan fietsen, dan is het wel in Nederland. Niet alleen in Drenthe, maar ook in de rest van het land zijn prachtige fietspaden aangelegd waar je al peddelend de lokale natuur kunt ontdekken. Om jou alvast een handje te helpen met een leuke fietsroute uitstippelen hebben wij een lijst met de zeven mooiste fietsroutes opgesteld. Deze zijn toegankelijk voor iedereen die graag een heerlijk (dag)uitje wil maken op zijn of haar stalen ros.

Boerenkaasroute

Om de lijst af te trappen beginnen we in de Randstad. Ondanks de toenemende bebouwing in deze omgeving is er ook nog prachtige natuur om van te genieten. De Boerenkaasroute is een tocht door het landelijk gebied onder Leiden. Dat gebied is rijk aan water en natuur met een mooie verzameling bloemen in de bermen. Het is daarom een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten. Op de route staan informatiepanelen die jou meer vertellen over de boerenbedrijven langs de route. Dat doet de naam van het pad zeker eer aan.

Natuurlijk is de Boerenkaasroute ook gebaseerd op de boeren in het gebied. Heb je zin in iets lekkers? Onderweg kun je een pauze houden voor een lekkere lunch bij een van de vele boerenwinkels. Het verhaal van de zuivelboerderijen wordt verteld tijdens deze route. Zo kan je bij de boeren een kijkje nemen of een picknick houden tussen de koeien en weidevogels.

Praktische informatie:

Locatie: Zoeterwoude, Leiden

Afstand: 17,2 km

Duur: circa 1 uur (als je onderweg stopt kan het wat langer duren!)

 Thema: landelijk, dorpen, familieroute

Hunebedden fietsroute

Voor de volgende fietsroute gaan we toch naar Drenthe. Hier kun je een mooie fietsroute maken langs de hunebedden. Het zijn fascinerende bouwwerken. Het is inmiddels bekend dat deze vroeger dienden als grafkamers, ten tijde van de trechterbekercultuur. Ze zijn neergezet door de bewoners van Drenthe tussen grofweg 3300 tot 3000 voor Christus. De fietsroute van 50 kilometer is een iets pittigere, maar zeker de moeite waard. Je ziet op deze route namelijk niet alleen hunebedden, maar ook andere sporen uit de oertijd zoals gletsjerkuilen en prehistorische akkers. Tijdens de tocht kun je ook een stop maken bij het Hunebedcentrum, waar je meer te weten kunt komen over dit tijdperk of een kopje koffie kunt drinken.

Praktische informatie:

Locatie: Ruinen

Afstand: 49 kilometer

Duur: 3 uur

Fietsroute voor het hele gezin

Even lekker uitwaaien met de kids, of knuffelen met dieren op kinderboerderij De Klink: deze route is perfect om samen met het gezin te fietsen. De relatief kleine tocht van 15 kilometer is voor iedereen behapbaar. Onderweg kom je een aantal mooie afstapmomenten tegen. Zo kan je de Toekantoren beklimmen, of een kijkje nemen bij museum Het Pakhuis. Natuurlijk is er ook een ijsje te scoren onderweg. De start is bij het Ouverturepad in Harderwijk en de tocht gaat door de bosrijke omgeving tussen Harderwijk en Ermelo.

Praktische informatie:

Locatie: Harderwijk, Drielanden, Ermelo

Afstand: 14,9 kilometer

Duur: 1 uur

Historische fietsroute door Heerlen

Toen het Romeinse Rijk tweeduizend jaar geleden in zijn hoogtijd was, behoorde ook een groot deel van Nederland daartoe. Zo staat Heerlen in Zuid-Limburg al op Romeinse wegenkaarten uit de 4 eeuw. De Romeinen gaven het de naam ‘Coriovallum’. Restanten van de oude stad zijn nog te zien, dus maak er een lekker daguitje van. Breng een bezoek aan het Thermenmuseum om het best bewaarde Romeinse badhuis te bekijken. In archeologisch centrum De Vondst word je meegenomen in het proces van vindplek naar museum.

Praktische informatie:

Locatie: Heerlen, Landgraaf, Kerkrade

Afstand: 41 kilometer

Duur: 2,5 uur

Fietsen door de Boschplaat op Terschelling

Het is misschien wel een van de mooiste natuurgebieden van de Waddeneilanden. Aan de oostkant van Terschelling bevindt zich de Boschplaat. Een groot stuk ongerepte natuur met zandduinen en -strand waar je niet snel bent uitgekeken. De Boschplaat is het grootste natuurreservaat in Nederland met een oppervlakte van maar liefst 50 vierkante kilometer. Sinds 1910 is het dan ook een officieel Europees Natuurreservaat, waar vele broedvogels zoals de kiekendief, waterral en roerdomp hun eieren uitbroeden. Hier groeit de zeegroente lamsoor, die in augustus prachtige paars bloeit. Er is geen specifieke route uitgestippeld door de Boschplaat, maar gezien de vele fietspaden ben je hier gemakkelijk een hele dag zoet!

Zwinroute

De Zeeuwse grens tussen Nederland en België wordt onderbroken door de brede geul het Zwin. Daar kun je prachtig langs fietsen. De route neemt je mee langs schorren, slikken en zandvlaktes. Naast natuur kom je met deze route ook langs de karakteristieke grensdorpen van Zeeland.

Het Zwin was in de 12 eeuw een belangrijke zeearm naar Brugge. De zeearm verzandde en veranderde in een onbegaanbaar gebied, waar de natuur ongestoord haar gang kon gaan. Nu is het een dynamisch gebied met vele kreken, geulen en schorren, waar eb en vloed elkaar afwisselen.

Tijdens de fietsroute kom je langs grensdorpjes zoals Sluis, maar ook Sint Anna Ter Muiden en Cadzand-Bad. Daar gaat de route over van de boulevard – waar je een pauze kunt nemen voor wat eten of drinken – naar een buitendijks fietspad met uitzicht over de Westerschelde.

Praktische informatie:

Locatie: Sluis, Cadzand-Bad, Vliet

Afstand: 30 kilometer

Duur: 2 uur

Ritje om het Lauwersmeer

De laatste fietsroute die we voor jullie hebben is een hele mooie. Tijdens deze fietsroute in het hoge noorden ontdek je de natuur van het Lauwersmeer. Het gebied is voorzien van veel fietspaden, waardoor je zelf een mooie route kunt uitstippelen. Deze fietspaden zijn, net zoals een aantal vogelkijkbanken, hemelplatforms en de nieuwe Waddentribune recent opgewaardeerd. Vanaf de nieuwe Waddentribune heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Met een afstand van 43 kilometer is deze fietsroute geschikt voor de meeste mensen.

Praktische informatie:

Locatie: Lauwersoog, Oostmahorn, Zoutkamp

Afstand: 43 kilometer

Duur: 3 uur

29 september '23 (12:23)

Nederlandse bossen hebben het zwaar door droogte en hitte

Bomen zijn als gevolg van de klimaatverandering massaal aan het sterven. Hogere temperaturen en lange periodes van droogte zorgen ervoor dat bomen steeds minder weerbaar worden tegen allerlei ziektes en plagen. Dat meldt RTL Nieuws.

28 september '23 (15:39)

Waterbeheerders zien droge zomers als vanzelfsprekend

Rijkswaterstaat en de waterschappen zien de omgang met droogte in het voorjaar en de zomer steeds meer als regulier werk. Er wordt minder snel opgeschaald naar een alarmniveau en maatregelen als het extra opsparen van water in het IJsselmeer en het Markermeer zijn dit jaar al genomen toen er nog geen sprake was van droogte. Dat zegt Rijkswaterstaat bij het verschijnen van de laatste droogtemonitor van 2023, vlak voor het stormseizoen op 1 oktober van start gaat.

28 september '23 (10:05)

Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies

Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. Dit meldt Waterlinie Watertochten.

27 september '23 (15:01)

Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

27 september '23 ( 8:44)

Hoge Veluwe wil via Europese Commissie toestemming krijgen om op wolven te jagen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bij de Europese Commissie gepleit voor het mogen bejagen van wolven in het park. De parkdirectie schrijft dat in een brief in reactie op de vraag van de Europese Commissie om meer informatie over wolven en de eventuele overlast die de roofdieren veroorzaken. De Hoge Veluwe hoopt dat de Europese beschermingsregels van de wolf versoepeld worden.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.