Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Alblasserdam: 'met spoed' overleggen over PFAS in water bij Chemours

Door ANP
schedule 3 min
Gemeente Alblasserdam: 'met spoed' overleggen over PFAS in water bij Chemours
De gemeente Alblasserdam gaat "met spoed" overleggen naar aanleiding van een "schokkend bericht" van Zembla donderdagochtend. Het onderzoeksprogramma zegt metingen in handen te hebben die laten zien dat het water in een omtrek van zeker 15 kilometer rondom de Chemours-fabriek is vervuild met de giftige stof PFAS. Deze metingen werden volgens Zembla sinds 2018 door het Waterschap Rivierenland gedaan en zijn ook bij Chemours bekend, maar zijn "nooit met het grote publiek gedeeld".

Een van de gebieden die volgens Zembla sterk is vervuild, is de Lammetjeswiel, een populaire zwem- en recreatieplas bij Alblasserdam. De gemeente gaat naar aanleiding hiervan snel met onder meer de GGD in gesprek en zegt "zo snel mogelijk met een reactie te komen". "We vinden het belangrijk om dit bericht gelijk met onze inwoners te delen, zodat iedereen geïnformeerd is", schrijft de gemeente verder.

PFAS-expert Chiel Jonker zei tegen het tv-programma dat het om concentraties van de giftige stof gaat die "hij nog nooit eerder in oppervlaktewater heeft gezien". PFAS is een breed begrip voor verschillende chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu. Er is een verband tussen PFAS en kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.

Chemours zegt in een reactie bij Zembla dat zij de PFAS-metingen niet publiekelijk hebben gemaakt omdat "dit niet aan hen is om te doen". Het waterschap komt later op de dag met een uitgebreide reactie op de berichtgeving, laat een woordvoerder weten. Hij bevestigt dat metingen naar PFAS zijn gedaan, maar de details is het waterschap nog op een rij aan het zetten.

Zowel de Tweede Kamer als de Provinciale Staten in Zuid-Holland houden een hoorzitting over chemiebedrijf Chemours, dat vroeger DuPont heette. Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en de gemeente Molenlanden procederen al langer tegen het bedrijf om de PFAS-schade.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

15 september '23 (13:05)

Waterschappen en Lionsclub zetten zich in voor schoner water tijdens World Cleanup Day

Waterschappen en Lionsclub Nederland slaan de handen ineen voor schoner water in Nederland. Op 16 september op World Cleanup Day steken leden van de Lionsclub de handen uit de mouwen om schoon water te scheppen. Samen met de waterschappen gaat de grootste goededoelenorganisatie ter wereld (met zo’n 10.000 leden in Nederland) bij rivieren, beken en meren door heel Nederland aan de slag. Om vanaf de waterkant en soms vanaf het water afval uit het water te verwijderen, meldt de Unie van de Waterschappen.