Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Alblasserdam: 'met spoed' overleggen over PFAS in water bij Chemours

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Gemeente Alblasserdam: 'met spoed' overleggen over PFAS in water bij Chemours
De gemeente Alblasserdam gaat "met spoed" overleggen naar aanleiding van een "schokkend bericht" van Zembla donderdagochtend. Het onderzoeksprogramma zegt metingen in handen te hebben die laten zien dat het water in een omtrek van zeker 15 kilometer rondom de Chemours-fabriek is vervuild met de giftige stof PFAS. Deze metingen werden volgens Zembla sinds 2018 door het Waterschap Rivierenland gedaan en zijn ook bij Chemours bekend, maar zijn "nooit met het grote publiek gedeeld".

Een van de gebieden die volgens Zembla sterk is vervuild, is de Lammetjeswiel, een populaire zwem- en recreatieplas bij Alblasserdam. De gemeente gaat naar aanleiding hiervan snel met onder meer de GGD in gesprek en zegt "zo snel mogelijk met een reactie te komen". "We vinden het belangrijk om dit bericht gelijk met onze inwoners te delen, zodat iedereen geïnformeerd is", schrijft de gemeente verder.

PFAS-expert Chiel Jonker zei tegen het tv-programma dat het om concentraties van de giftige stof gaat die "hij nog nooit eerder in oppervlaktewater heeft gezien". PFAS is een breed begrip voor verschillende chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu. Er is een verband tussen PFAS en kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.

Chemours zegt in een reactie bij Zembla dat zij de PFAS-metingen niet publiekelijk hebben gemaakt omdat "dit niet aan hen is om te doen". Het waterschap komt later op de dag met een uitgebreide reactie op de berichtgeving, laat een woordvoerder weten. Hij bevestigt dat metingen naar PFAS zijn gedaan, maar de details is het waterschap nog op een rij aan het zetten.

Zowel de Tweede Kamer als de Provinciale Staten in Zuid-Holland houden een hoorzitting over chemiebedrijf Chemours, dat vroeger DuPont heette. Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en de gemeente Molenlanden procederen al langer tegen het bedrijf om de PFAS-schade.

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.