Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar bij stranden en recreatiegebieden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Diverse gemeenten hebben ook dit jaar palen met gratis zonnebrandcrème geplaatst bij stranden en recreatieplekken om hun inwoners te beschermen tegen verbranding door de zon. Dit weekend kunnen de temperaturen met name in het zuidoosten van het land oplopen tot zo'n 29 graden. Ook de zonkracht kan de komende dagen en het weekend hoog uitvallen.

Onder andere de gemeente Katwijk is met een proef met de palen begonnen. Deze zijn begin mei neergezet op plekken waar veel bezoekers komen en staan er tot eind augustus, onder meer bij de strandopgang tegenover Hotel Noordzee en bij het Valkenburgse Meer.

De gemeente Velsen kondigde vorige week aan drie nieuwe palen te hebben neergezet bij pierenbadjes in Park Velserbeek en bij de strandopgangen Kennemerstrand (IJmuiden) en Reyndersweg (Velsen-Noord). Vorige zomer plaatste Velsen ook al diverse kleine zonnebrandcrèmepunten. Op Zeeuwse stranden zoals het Banjaardstrand en bij Dishoek, Domburg, Zoutelande en Oostkapelle komen of zijn ook al palen geplaatst, meldde Omroep Zeeland begin mei. Op het Westlandse strand komen de paaltjes na het succes van afgelopen zomer terug.

Zonkracht

De palen zijn gemaakt door het Belgische bedrijf Sundo en zijn de afgelopen jaren steeds meer in Nederland te vinden. Ze werken op zonne-energie en meten de hoogte van de uv-index, dus hoe sterk de zonkracht is, en het risico op verbranden. In de palen zit doorgaans zonnebrandcrème met factor 30.

Volgens het KNMI neemt de uv-straling toe naarmate de zon hoger staat en varieert dit per seizoen en moment op de dag. De komende dagen en voor het weekend is de zonkrachtverwachting zonder bewolking tussen de zes en zeven (op een schaal van nul tot tien). Dan kun je gemakkelijk snel verbranden; bij zonkracht 7 al na 10 minuten zonder bescherming in de zon. Met bewolking ligt de huidige zonkrachtverwachting op drie, dan is de kans op verbranden minder groot.

Kanker

Begin dit jaar bracht het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in de zogeheten kankeratlas de 24 meest voorkomende soorten kanker in Nederland in kaart. De atlas liet bijvoorbeeld zien dat in veel gebieden langs de kust meer huidkanker voorkomt dan gemiddeld. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen aan de kust langer worden blootgesteld aan de zon en omdat daar een hogere zonkracht is, aldus het IKNL. Huidkanker was volgens de organisatie het afgelopen jaar de meest voorkomende vorm van kanker.

Door: ANP

06 mei '24 ( 8:43)

CBS: toename broedvogels in Nederland, maar niet overal

De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

03 mei '24 (13:13)

Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

03 mei '24 (10:32)

Binnenkort kun je op zoek gaan naar walvissen in de Waddenzee

Als je aan dieren in de Waddenzee denkt, gaat je gedacht snel naar zeehonden. Maar ook de kleinste tandwalvissen, bruinvissen, worden steeds vaker gezien in de Waddenzee. Daarom worden er binnenkort excursies georganiseerd voor mensen die op zoek willen gaan naar deze waterzoogdieren, meldt RTV Noord. 

03 mei '24 ( 9:07)

CBS: natuur- en bosgebied in Nederland maakt plaats voor bebouwing

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

02 mei '24 ( 8:40)

Meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (15:02)

Code geel in Limburg woensdagavond vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

30 april '24 (10:10)

Leuk: lepelaars in Alkmaarderhout hebben jongen

Wanneer je door de Alkmaarderhout loopt moet je goed door de bladeren van de bomen kijken. Eerst kon je al een aantal volwassen lepelaars spotten in het bos, maar nu hebben lepelaarsgezinnetjes ook jongen gekregen, meldt NH Nieuws. 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

26 april '24 (10:16)

Unieke wandeling met muziek over Rotterdams spoor

In Rotterdam is tussen 17 en 26 mei een unieke wandelroute te volgen met de ‘Over de Bogen’ wandeling. Het geeft een inkijkje in de oude Hofpleinspoorlijn, die volgend jaar wordt omgebouwd tot stadspark. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst het traject bewandelen na de sluiting van de spoorlijn. En het is ook de laatste keer dat het kan, meldt Wandelnet.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.