Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurmonumenten: absoluut niet meer drinkwater winnen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Natuurmonumenten: absoluut niet meer drinkwater winnen
Op meer plekken drinkwater winnen is "absoluut geen oplossing" voor het tekort aan drinkwater in 2030 waar het RIVM maandag voor waarschuwde, stelt natuurorganisatie Natuurmonumenten. "Dat is ook niet realistisch, omdat er geen water en geen plek voor is. Waar je aan waterwinning gaat doen, moet de omgeving vervuilende activiteiten staken, zoals gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen en het lozen van industrieel vervuild water", zegt een woordvoerder. Natuurmonumenten wijst daarom op het belang van minder vervuiling en lozingen, zodat de voorraad winbaar water weer toeneemt.

In gebieden van Natuurmonumenten wordt drinkwater gewonnen. De natuurorganisatie legt ook steeds meer klimaatbuffers aan als opslag, die als spons dienen voor de directe omgeving. Ook veranderen beheerders in veel landschappen de loop van rivieren en beken, waardoor water trager wegloopt naar de zee en grote binnenwateren. "We moeten af van het idee elke druppel water af te voeren. Daardoor is ons land nu een kurkdroge megazeef", aldus de woordvoerster.

Het RIVM oppert in een maandag verschenen rapport bijvoorbeeld dat er meer water opgeslagen moet worden in duinen en bekkens. Natuurmonumenten wil dit ook wel, maar waarschuwt voor het gebruik van door de mens aangelegde bekkens, waar het water niet uit weg kan lopen. "De bodem kan uitstekend water vasthouden en loslaten. Dan benut en behoud je de natuur. Denk aan de uiterwaarden bij rivieren, dat zijn overstroombare gebieden. Die hebben bij de overstromingen in Limburg erger voorkomen", zegt de woordvoerder.

Maatregelen

Het RIVM stelt in het rapport dat alle tien de drinkwaterbedrijven in Nederland in 2030 te maken krijgen met een tekort als er niets gebeurt. Het instituut komt met meerdere aanbevelingen, zoals meer inzetbare waterbronnen, grotere voorraden en het langer kunnen vasthouden van water. Deze oplossingen zijn volgens het RIVM haalbaar, maar er moet wel snel mee begonnen worden.

Natuurmonumenten wil al langer dat er sneller maatregelen voor de lange termijn komen tegen droogte. Een "meer robuuste, verbonden natuur met een klimaatbestendige waterhuishouding" is volgens Natuurmonumenten "beter bestand tegen weersextremen - en kan zelfs helpen de effecten daarvan tegen te gaan".

Overheidsnatuurorganisatie Staatsbosbeheer laat weten dat het RIVM-rapport "opnieuw aantoont dat het in verband met de klimaatverandering steeds belangrijker wordt om langer water vast te houden", zegt een woordvoerder. Dat kan volgens Staatsbosbeheer bijvoorbeeld door waterberging, zoals De Onlanden bij de stad Groningen en het verhogen van het waterpeil. Staatsbosbeheer zegt daar hard aan te werken met andere partijen.

Door: ANP

20 maart '25 (11:25)

Wolven die niet mensenschuw zijn wil de provincie Overijssel laten afschieten

Een wolf die niet mensenschuw is, ziet de provincie Overijssel als een probleemwolf. Gedeputeerde Maurits von Martels bespreekt volgende week in een vergadering van het Interprovinciaal Overleg over het nieuwe wolvenplan van de provincies. Zulke wolven moeten volgens Von Martels eigenlijk afgeschoten worden. Dat meldt Oost.

20 maart '25 (10:37)

Lente is zonnig en warm van start gegaan

De astronomische lente is begonnen. Op de eerste officiële lentedag staat de zon om 10.02 uur loodrecht boven de horizon. De dagen worden vanaf nu langer dan de nachten, en dat zien we terug in het weer. Dat meldt Hart van Nederland.

20 maart '25 ( 8:50)

Zonnig weer zorgt voor negatieve stroomprijzen in Nederland

Het zonnige weer en de grote productie van zonne-energie hebben woensdag gezorgd voor negatieve stroomprijzen op de spotmarkt in Europa, waaronder in Nederland. Dit kan gebeuren als op een bepaald moment meer energie wordt opgewekt dan dat er vraag is naar stroom, bijvoorbeeld bij veel zon en wind.

19 maart '25 (16:00)

Ecogoggle brengt natuur nauwkeurig in kaart met drones en AI

Het bedrijf Ecogoggle uit De Mortel zet drones en kunstmatige intelligentie in om natuurgebieden tot in detail in kaart te brengen. Hiermee krijgen ecologen, natuurbeheerders en overheden een nauwkeuriger en efficiënter beeld van de vegetatie en ontwikkelingen in verschillende gebieden. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

19 maart '25 (11:58)

Deze caravanbanden komen het beste uit de eerste speciale ANWB-test

Voor het eerst heeft de ANWB caravanbanden getest. De test bestond uit tien banden die zijn beoordeeld op rijeigenschappen en weggedrag. Van de tien geteste banden, scoorden vier goed. De BK-Trailer krijgt de hoogste score, vanwege het voorkomen van aquaplaning en een lage rolweerstand. De caravanbanden Linglong Radial R107 (plek 2), Boka Trailer Line FT 02 (plek 3) en Radar Argonite RV-4T (plek 4) scoorden ook goed, maar hadden meer minpunten dan de BK-trailer. Twee van de tien banden scoorden een onvoldoende. Dit meldt ANWB.

18 maart '25 (13:00)

Minder natuurbranden in Nederland in 2024, zorgen over 2025

Door veel regen en nattigheid waren er in 2024 minder natuurbranden dan gebruikelijk. De brandweer moest afgelopen jaar ingrijpen bij 170 natuurbranden, meldde het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) dinsdag. In 2023 ging het om 314 natuurbranden, 70 branden op militair terrein en 21 akkerbranden.

17 maart '25 (11:15)

Wilhelminatoren in Valkenburg zondagochtend ingestort

De Wilhelminatoren in Valkenburg is zondagochtend ingestort. Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg na berichtgeving door L1 Nieuws en De Limburger. De uitkijktoren op de Heunsberg, een rijksmonument, is een bekende trekpleister in de Zuid-Limburgse plaats.

17 maart '25 (10:16)

Deze week veel zon en zacht lenteweer

Deze week schijnt de zon volop en wordt het zacht. Op donderdag, wanneer de astronomische lente start, kan het kwik oplopen tot 18 graden, meldt Weeronline.

14 maart '25 (15:30)

Flamingo’s in Grevelingenmeer verstoord door bezoekers: zorgen over broedseizoen

De groep flamingo’s in het Grevelingenmeer bij Battenoord trekt steeds meer bezoekers, maar dat brengt problemen met zich mee. Mensen komen te dicht bij de vogels, wat hun rust verstoort en negatieve gevolgen kan hebben voor het broedseizoen. Dit melden NOS en Rijnmond.

14 maart '25 ( 9:47)

Meer gebieden in Utrechtse natuur krijgen aanlijnplicht voor honden vanwege wolf

Vanaf morgen geldt in de provincie Utrecht op meer locaties een aanlijnplicht voor honden. De maatregel is ingesteld door Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, de provincie Utrecht, RUD Utrecht en de gemeente Zeist na advies van wolvenexperts. Dit moet de kans op confrontaties tussen honden en wolven verkleinen. Dit meldt de NOS.