Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurmonumenten: absoluut niet meer drinkwater winnen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Natuurmonumenten: absoluut niet meer drinkwater winnen
Op meer plekken drinkwater winnen is "absoluut geen oplossing" voor het tekort aan drinkwater in 2030 waar het RIVM maandag voor waarschuwde, stelt natuurorganisatie Natuurmonumenten. "Dat is ook niet realistisch, omdat er geen water en geen plek voor is. Waar je aan waterwinning gaat doen, moet de omgeving vervuilende activiteiten staken, zoals gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen en het lozen van industrieel vervuild water", zegt een woordvoerder. Natuurmonumenten wijst daarom op het belang van minder vervuiling en lozingen, zodat de voorraad winbaar water weer toeneemt.

In gebieden van Natuurmonumenten wordt drinkwater gewonnen. De natuurorganisatie legt ook steeds meer klimaatbuffers aan als opslag, die als spons dienen voor de directe omgeving. Ook veranderen beheerders in veel landschappen de loop van rivieren en beken, waardoor water trager wegloopt naar de zee en grote binnenwateren. "We moeten af van het idee elke druppel water af te voeren. Daardoor is ons land nu een kurkdroge megazeef", aldus de woordvoerster.

Het RIVM oppert in een maandag verschenen rapport bijvoorbeeld dat er meer water opgeslagen moet worden in duinen en bekkens. Natuurmonumenten wil dit ook wel, maar waarschuwt voor het gebruik van door de mens aangelegde bekkens, waar het water niet uit weg kan lopen. "De bodem kan uitstekend water vasthouden en loslaten. Dan benut en behoud je de natuur. Denk aan de uiterwaarden bij rivieren, dat zijn overstroombare gebieden. Die hebben bij de overstromingen in Limburg erger voorkomen", zegt de woordvoerder.

Maatregelen

Het RIVM stelt in het rapport dat alle tien de drinkwaterbedrijven in Nederland in 2030 te maken krijgen met een tekort als er niets gebeurt. Het instituut komt met meerdere aanbevelingen, zoals meer inzetbare waterbronnen, grotere voorraden en het langer kunnen vasthouden van water. Deze oplossingen zijn volgens het RIVM haalbaar, maar er moet wel snel mee begonnen worden.

Natuurmonumenten wil al langer dat er sneller maatregelen voor de lange termijn komen tegen droogte. Een "meer robuuste, verbonden natuur met een klimaatbestendige waterhuishouding" is volgens Natuurmonumenten "beter bestand tegen weersextremen - en kan zelfs helpen de effecten daarvan tegen te gaan".

Overheidsnatuurorganisatie Staatsbosbeheer laat weten dat het RIVM-rapport "opnieuw aantoont dat het in verband met de klimaatverandering steeds belangrijker wordt om langer water vast te houden", zegt een woordvoerder. Dat kan volgens Staatsbosbeheer bijvoorbeeld door waterberging, zoals De Onlanden bij de stad Groningen en het verhogen van het waterpeil. Staatsbosbeheer zegt daar hard aan te werken met andere partijen.

Door: ANP

30 mei '24 (11:35)

Dagje op pad naar een dorp? Dit zijn de 10 populairste dorpen van Nederland

Mensen ontwijken steeds vaker de drukte van grote steden en zoeken liever de rust van dorpen en de natuur op. Blijf je in Nederland en zoek jij naar een rustig dagje uit of weekendje weg? Dit zijn de populairste dorpen van ons land, meldt Holidu.

29 mei '24 (10:58)

Natuurvriendelijke boeren in Zeeland kunnen rekenen op financiële bijdrage

Boer jij in de buurt van de Kop van Schouwen of de Manteling bij Oostkapelle en wil je jouw land natuurvriendelijker maken? Dan kun je een financiële bijdrage van de provincie verwachten. Zeeland stelt de komende zes jaar namelijk een subsidie van 1,2 miljoen euro beschikbaar voor boeren die natuurvriendelijker willen boeren, meldt Omroep Zeeland.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.