Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werknemers gaan steeds vaker met de fiets naar het werk

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Werknemers gaan steeds vaker met de fiets naar het werk
Op de fiets naar het werk gaan wordt steeds populairder. Het aantal fietsritjes van huis naar werk is vorig jaar toegenomen met ruim twee miljoen per werkweek, blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat woensdag publiceert. Voor vier op de tien woon-werkritten van maximaal 7,5 kilometer wordt de fiets gepakt. Dat is meer dan voorgaande jaren.

Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol, blijkt uit het onderzoek. Een derde van de mensen die de fiets naar het werk pakt, zegt dat een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer en een goede fietsenstalling van de baas bijdragen aan de keuze voor de fiets.

Werkgevers hebben sleutel in handen

"De fiets zit in de lift. Dat is goed nieuws, zowel voor onze gezondheid als voor de drukte op de weg", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Volgens haar laat het onderzoek zien dat werkgevers "de sleutel in handen hebben om fietsen aantrekkelijk te maken: veilige stallingen, opfrismogelijkheden op het werk en een goede kilometervergoeding voor de fiets".

Het totaal aantal ritten voor woon-werkverkeer met de fiets, auto en openbaar vervoer is in 2022 ten opzichte van 2021 met meer dan 7,5 miljoen per week gestegen. Het fietsgebruik nam met ruim 17 procent toe. Het aantal autoritten steeg met 14 procent. Dit komt vooral door een verdere afname van het aantal thuiswerkdagen, zeggen de onderzoekers. In het ov is sprake van een stijging van bijna 30 procent. Volgens het onderzoek is dat het effect van het opheffen van de coronamaatregelen.

Thuiszitten

Thuiswerken is wel een blijvertje, zo blijkt verder uit het onderzoek. Gemiddeld werkten mensen vorig jaar 1,1 dag per week thuis. In 2021 was dat gemiddeld 1,4 dag en voor corona 0,8 dag.

Door: ANP

31 oktober '24 ( 8:45)

Nieuwe studie toont aan: dodelijkste rampen extreem weer verhevigd door klimaatverandering

De tien dodelijkste rampen door extreem weer van de afgelopen twintig jaar zijn allemaal verhevigd door klimaatverandering. Die conclusie trekken klimaatwetenschappers in een studie van het initiatief World Weather Attribution (WWA). Ze constateren in hun donderdag verschenen overzichtsartikel dat het "nergens veilig is voor klimaatverandering". Zowel in arme als rijke landen vallen slachtoffers, al voeren ontwikkelingslanden de lijst aan.

28 oktober '24 (10:08)

Stabiele wintersportboekingen ondanks warmere winters

Ondanks de warme temperaturen en onzekere sneeuwcondities in sommige wintersportgebieden, blijven Nederlanders hun wintersportvakantie naar Oostenrijk stevig boeken. Data van Villa for You en de Nederlandse Ski Vereniging laten zien dat het aantal boekingen voor het aankomende seizoen zelfs iets is gestegen. Dit meldt Villa for You.

25 oktober '24 ( 9:58)

DierenPark Amersfoort ziet geboortegolf van biggetjes en lammetjes

Op het Boerenerf van DierenPark Amersfoort zijn er landvarken Lotje en melkgeit Els bevallen van respectievelijk acht biggetjes en twee lammetjes. Dit gebeurde vlak achter elkaar. Dierverzorger Lidwinde de Jong noemt de huidige situatie druk, maar gezellig. Alle pasgeboren beestjes verkeren in goede gezondheid en zijn inmiddels al buiten geweest. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

24 oktober '24 ( 9:27)

Nieuwe wandel- en fietsroutes langs de hele Waddenkust

LEEUWARDEN (ANP) - Het Waddenfonds en andere overheden en instanties steken miljoenen euro's in de versterking van het Waddengebied. Drie projecten krijgen samen 20,5 miljoen euro. Bijna de helft van dat bedrag is afkomstig van het Waddenfonds, een fonds waarin de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland samenwerken.

24 oktober '24 ( 8:54)

Dichte mist in veel provincies, code geel van kracht

In het grootste deel van het land is code geel van kracht vanwege dichte mist. Alleen in Limburg, Zeeland en op de Waddeneilanden geldt de waarschuwing niet.

24 oktober '24 ( 8:17)

Herfstvakantie noord en midden Nederland: verkeersdrukte verwacht

Weggebruikers moeten donderdag en vrijdag rekening houden met een extra drukke avondspits, omdat de herfstvakantie in het noorden en het midden van het land begint. Met name op vrijdag kan de spits eerder op gang komen. Ook wordt dit weekend extra drukte verwacht op de wegen vanwege recreatieverkeer, meldt Rijkswaterstaat.

21 oktober '24 (10:56)

Van Gogh Nationaal Park krijgt officiële status van nationaal park

Het Van Gogh Nationaal Park heeft officieel de status van Nationaal Park gekregen. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft dit bekendgemaakt. Deze erkenning versterkt de zichtbaarheid van het gebied, stimuleert verdere ontwikkeling en bevordert een duurzame leefomgeving voor mensen en de natuur. Dit meldt het Van Gogh Nationaal Park. 

21 oktober '24 ( 8:35)

Defensie telt grote grazers in Oostvaardersplassen met drones

Defensie heeft dit najaar de aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen in Flevoland geteld met drones. Natuurbeheerder Staatsbosbeheer vroeg om de proef in de hoop dat het tellen met drones nauwkeuriger is dan de tot nu toe gebruikte methode met beelden vanuit een helikopter. Staatsbosbeheer besluit elk jaar op grond van de najaarstelling hoeveel herten en runderen er afgeschoten moeten worden.

17 oktober '24 (13:50)

Onvruchtbaar maken van wolven niet in trek bij provincies

De provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht zien niets in het plan van PVV-Kamerlid Dion Graus om met anticonceptie te voorkomen dat de wolven in het land te veel welpen krijgen. Volgens de provincies komt uit onderzoek, literatuur en praktijkervaring naar voren dat chemische sterilisatie of een prikpil kan werken bij hoefdieren en grazers, maar niet bij in het wild levende roofdieren.

16 oktober '24 (12:01)

Natuurbrandoefening op Camping Bakkum succesvol afgerond

Op 15 oktober 2024 werd op Camping Bakkum een grootschalige multidisciplinaire natuurbrandoefening gehouden. Hierbij werd een natuurbrand gesimuleerd en moeten campinggasten evacueren, met als doel de samenwerking tussen diverse hulpdiensten zoals de brandweer, politie, ambulance en het Rode Kruis te versterken. In totaal deden meer dan 400 deelnemers, waaronder crisisfunctionarissen en figuranten, mee om een realistisch scenario na te bootsen. Dit meldt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.