Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steekproef treft te veel bestrijdingsmiddelen aan op planten tuincentra

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Steekproef treft te veel bestrijdingsmiddelen aan op planten tuincentra
Tuincentra maken hun eigen ambities over het tegengaan van bestrijdingsmiddelen op tuinplanten nog niet waar. Dat is de voornaamste conclusie van een jaarlijkse rapportage die Natuur & Milieu heeft laten opstellen door onderzoeksbureau CLM. De milieuorganisatie roept de Tuinbranche, waar het vrijwillige afspraken mee heeft gemaakt in 2018, op om "tot scherpere afspraken en naleving ervan te komen".

Voor het onderzoek zijn negentig planten van vijftien tuincentra onderzocht op resten van 750 verschillende stoffen. De steekproef levert een wisselend beeld op. Illegale stoffen worden steeds minder gevonden. Diverse stoffen die wettelijk wel zijn toegestaan, maar waarvan de branche zichzelf heeft voorgenomen ze uit te faseren, werden juist weer vaker gezien. "Nadat de afgelopen jaren minder van deze stoffen werden aangetroffen, zijn ze nu helaas weer toegenomen", stelt Natuur & Milieu vast.

In het onderzoeksrapport staat dat op 11 procent van de planten een of meerdere stoffen zijn gevonden die de branche niet meer zou gebruiken. Op een anjer en een hortensia bleek bovendien een middel te zijn gebruikt dat in 2019 is verboden. Als de leverancier daar vaker op wordt betrapt, kan dat ertoe leiden dat de tuincentra daar geen planten meer inkopen. Tegenover de onderzoekers heeft een kweker verklaard dat het ging om "een noodgreep".

Lavendel

Bij lavendel ging het om ruim een kwart van de onderzochte planten. Op lavendelplanten werden onder meer stoffen gevonden die onder de noemer GP9 vallen. "Dit zijn stoffen die sterk milieubelastend zijn, met name voor bijen en andere nuttige insecten. In de ambitie is opgenomen dat deze stoffen door telers niet meer mogen worden gebruikt", zo staat in het rapport.

Bij rododendrons zagen de onderzoekers juist een "grote verbetering". Ook het aantal stoffen per plant is gemiddeld afgenomen. Wat ook de goede kant op gaat, is de traceerbaarheid: van vrijwel alle planten was duidelijk waar ze zijn gekweekt. "Dit is belangrijk, want dan kan heel gericht met de betreffende kweker worden gekeken hoe ze volgens de afspraken moeten kweken", aldus Natuur & Milieu. De organisatie concludeert al met al dat "werk aan de winkel" is voor de bedrijven. De steekproef is uitgevoerd bij Praxis, Welkoop, Intratuin, Hornbach, GRS Retail, GroenRijk en bijStox.

Door: ANP

30 mei '24 (11:35)

Dagje op pad naar een dorp? Dit zijn de 10 populairste dorpen van Nederland

Mensen ontwijken steeds vaker de drukte van grote steden en zoeken liever de rust van dorpen en de natuur op. Blijf je in Nederland en zoek jij naar een rustig dagje uit of weekendje weg? Dit zijn de populairste dorpen van ons land, meldt Holidu.

29 mei '24 (10:58)

Natuurvriendelijke boeren in Zeeland kunnen rekenen op financiële bijdrage

Boer jij in de buurt van de Kop van Schouwen of de Manteling bij Oostkapelle en wil je jouw land natuurvriendelijker maken? Dan kun je een financiële bijdrage van de provincie verwachten. Zeeland stelt de komende zes jaar namelijk een subsidie van 1,2 miljoen euro beschikbaar voor boeren die natuurvriendelijker willen boeren, meldt Omroep Zeeland.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.