Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ozonlaag binnen vier decennia weer helemaal hersteld, proces op schema

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ozonlaag binnen vier decennia weer helemaal hersteld, proces op schema
Tijdens de American Meteorological Society heeft een groep wetenschappers en deskundigen geconcludeert dat het herstel van de ozonlaag op schema ligt. De ozonlaag is onmisbaar voor de bescherming van levende organismen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Het gat is een van de meest bekende milieuproblemen en ook een voorbeeld in hoe gezamelijk mondiaal handelen klimaatproblemen aan kan pakken. Dit meldt Vroege Vogels. 

In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw stelden onderzoekers vast dat de ozonlaag aan het verdwijnen was. Dit werd geweten aan het uitstoten van grote hoeveelheiden chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's) die werden gebruikt in koelkasten, spuitbussen en airco's. Als gevolg hiervan werden wereldwijde afspraken gemaakt om die uitstoot hiervan tegen te gaan. Het hieruit ontstaande Montreal Protocol werd door alle VN-leden ondertekend en sindsdien wordt 99 procent van cfk's niet meer gebruikt. 

Hersteld in 2066

En het effect daarvan is te merken. Al meerder jaren achter elkaar neemt het gat in de ozonlaag af. Verwachting is dat de ozonlaag over twintig jaar weer op het niveau is van 1980, en in 2066 geheel herstelt zal zijn. De gaten boven Antarctica en de Noordpool zullen als laatste verdwijnen. Het wordt door velen gezien als een schoolvoorbeel van wat wereldwijde samenwerking kan bereiken op het gebied van klimaatmaatregelen. 

Effecten opwarming aarde

In 2016 werd het Montreal Protocol uitgebreid met een verbod op het gebruik van fluorkoolwaterstoffen (hfk's), die de ozonlaag minder aantasten, maar wel krachtige broeikasgassen zijn - zo'n 15.000 keer zo sterk als CO2. Door deze stoffen ook te verbieden, wordt de opwarming van de aarde met zo'n 0,3 tot 0,5 graden beperkt, staat in het rapport van de American Meteorological Society.

Door: Nationale Recreatiegids

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.