Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Milieuorganisaties vinden niet halen klimaatdoelen kabinet onacceptabel

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Milieuorganisaties vinden niet halen klimaatdoelen kabinet onacceptabel
Milieuorganisaties noemen het "onacceptabel" dat het kabinet de eigen klimaatdoel vooralsnog niet haalt. Onder meer Greenpeace en Milieudefensie reageren fel op een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarin dat naar voren komt. Deze Klimaat- en Energieverkenning (KEV) laat zien dat ook met de nieuw aangekondigde klimaatplannen de uitstoot van broeikasgassen slechts met 41 tot 52 procent afneemt ten opzichte van het niveau in 1990. Dat is veel minder dan de 60 procent waar het kabinet op mikt.

Dat de reductie van de uitstoot dicht bij de 50 procent uitkomt, is volgens het PBL al een "zeer onwaarschijnlijk scenario". Het doel "ligt ver buiten bereik", stelt Milieudefensie vast. "De tijd van 'een schepje erbovenop' is echt voorbij. Een fundamentele koerswijziging is nodig om deze trend te breken en de noodzakelijke reductie te behalen", reageert de organisatie.

Directeur Andy Palmen van Greenpeace vindt dat "oude energieverspillende industrieën" niet langer overeind gehouden moeten worden. "Daar is geen plaats meer voor in Nederland", aldus Palmen. Hij spreekt van een "dramatisch beeld" en vindt dat "het taboe eraf moet" om vergunningen van grote vervuilers in te trekken. Namen noemt hij overigens niet.

"Dramatisch rapport"

Laura de Vries van de Jonge Klimaatbeweging noemt het een "dramatisch rapport" dat het PBL heeft opgesteld. "Dit kunnen we toekomstige generaties simpelweg niet meer aandoen. We hebben nu al zoveel crises in de wereld en ons toekomstbeeld ziet er heel zwart uit."

Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu noemt het "schokkend" dat we ten opzichte van vorig jaar "bijna niks zien gebeuren". Volgens haar "kan er gewoon geen discussie over bestaan" dat de volgende KEV op 60 procent reductie moet uitkomen. Demmers benadrukt dat het gebruik van fossiele brandstoffen sneller moet worden afgebouwd. "Het kan gewoon", zegt ze.

"Iets vrolijks"

Directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ziet ook wel "iets vrolijks" in de KEV: de CO2-uitstoot is al fors gedaald, terwijl de bevolking groeide. "We zitten middenin de fase dat er doorbraken komen, het gaat alleen niet snel genoeg." Ten opzichte van vorige rapportages ziet Van der Gaag wel een verbetering.

Volgens de NVDE-directeur zitten we nu in "de fase waarin we moeten gaan rennen". Dat lukt wat hem betreft alleen als procedures fors sneller gaan dan nu. Het duurt namelijk jaren om vergunningen rond te krijgen, terwijl het bouwen aan grote energieprojecten zelf vaak maar twee jaar in beslag neemt. Die twee jaar zou wat Van der Gaag betreft ook genoeg moeten zijn voor de procedures.

Door: ANP

30 mei '24 (11:35)

Dagje op pad naar een dorp? Dit zijn de 10 populairste dorpen van Nederland

Mensen ontwijken steeds vaker de drukte van grote steden en zoeken liever de rust van dorpen en de natuur op. Blijf je in Nederland en zoek jij naar een rustig dagje uit of weekendje weg? Dit zijn de populairste dorpen van ons land, meldt Holidu.

29 mei '24 (10:58)

Natuurvriendelijke boeren in Zeeland kunnen rekenen op financiële bijdrage

Boer jij in de buurt van de Kop van Schouwen of de Manteling bij Oostkapelle en wil je jouw land natuurvriendelijker maken? Dan kun je een financiële bijdrage van de provincie verwachten. Zeeland stelt de komende zes jaar namelijk een subsidie van 1,2 miljoen euro beschikbaar voor boeren die natuurvriendelijker willen boeren, meldt Omroep Zeeland.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.