Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal zeehonden in Waddenzee slinkt, onderzoek naar oorzaak

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Aantal zeehonden in Waddenzee slinkt, onderzoek naar oorzaak
Het aantal gewone zeehonden in de Waddenzee is in het afgelopen jaar flink afgenomen. De drie landen aan de Waddenzee (Nederland, Duitsland en Denemarken) hebben allemaal aanzienlijk minder pups geteld. Duitsland en Nederland telden ook minder volwassen zeehonden. Het is nog onduidelijk waardoor het aantal dieren zo is gedaald. De drie landen gaan dat nader onderzoeken, aldus het Gemeenschappelijke Wadden Zee Secretariaat in het Duitse Wilhelmshaven.

Zeehonden, de grootste roofdieren in de Waddenzee, worden tweemaal per jaar geteld. De eerste keer gebeurt dat in juni, kort nadat de jonge zeehonden zijn geboren. Toen was al duidelijk dat het aantal pups veel kleiner was dan in 2021. Nederland meldde een afname van 22 procent. In augustus volgt de tweede telling rond de tijd dat de zeehonden gaan verharen. In totaal zijn toen 23.652 gewone zeehonden geteld, het laagste aantal sinds 2011. Alleen in Denemarken nam het aantal dieren iets toe.

Wetenschappers denken dat het aantal zeehonden in de Waddenzee misschien aan de limiet zit, aldus het internationale secretariaat. Daardoor kunnen niet meer alle dieren voldoende voedsel vinden. Pups en jonge dieren lijden daar als eerste onder. De tellingen van dit jaar wijzen op zo'n oorzaak, maar de daling in het totale aantal dieren is groter dan om die reden verwacht zou mogen worden. "Op basis van de tellingen van één jaar zijn geen harde conclusies te trekken", vindt Anders Galatis, leider van het telproject. Er is volgens hem uitgebreid onderzoek nodig om de achterliggende oorzaak van de afname van zeehonden te kunnen begrijpen.

In de Waddenzee komen grijze en gewone zeehonden voor. Jacht op de zeehonden is in de drie Waddenzeelanden verboden. De zeehonden zijn ook beschermd omdat de Waddenzee als geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Door: ANP

29 februari '24 ( 8:38)

Nieuwe wolvenbeleid Gelderland gaat in lente in

Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

29 februari '24 ( 8:37)

Rapport: groot deel Nederlandse natuur overbelast door stikstof

Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

29 februari '24 ( 8:32)

EU-natuurwet kost veel, maar levert meer op

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

28 februari '24 (13:14)

Op de elektrische deelfiets door recreatiegebieden in Noordoostpolder toeren

Gemeente Noordoostpolder wil recreatiegebieden toegankelijker maken. Daarvoor start de gemeente in het voorjaar met een proef waarbij elektrische deelfietsen bij recreatiegebieden worden geplaatst. Die komen bij vijf gebieden, namelijk in Kraggenburg, het Waterloopbos, het Kuinderbos, op Schokland en bij Wellerwaard, meldt de Stentor.

28 februari '24 (11:17)

Deze gids voert je langs de mooiste treurige plekken van het land

Je wilt een leuke route maken of een mooie bezienswaardigheid bezoeken. Hartstikke fijn, maar op een gegeven moment is het wel eens gebeurd met al die miljoenen groene, fraaie (fiets)routes en attracties. Zin in iets anders? Dan kan de gids Treurtrips je mogelijk helpen. Die brengt je langs de mooiste treurige plekken van Nederland, meldt Fietsersbond.

28 februari '24 (10:06)

Verzet tegen bomenkap Naarderbos: 'Absurd plan'

De bomenkap langs het Naarderbos om een honderden meters lange geluidswal te plaatsen, moet worden tegengehouden door de provincie. Tenminste, dat stelt de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren. Volgens de partij leidt de bomenkap in het gebied tot afbraak van de leefomgeving van beschermde dieren die daar leven, meldt NH Nieuws.

28 februari '24 ( 9:38)

Ruim 4 ton voor nieuwe belevingsroute Yerseke Moer

Een nieuwe route die door het natuurgebied Yerseke Moer loopt en waarbij je langs beleefpunten loopt en leert over de omgeving en de geschiedenis. De provincie Zeeland maakt meer dan 400.000 euro voor vrij, zodat het Zeeuwse Landschap aan de slag kan om een belevingsroute te realiseren, meldt provincie Zeeland.

27 februari '24 (11:24)

‘Modderplassen in natuurgebieden bedreiging voor broedvogels’

Door de vele regen ontstaan er onbegaanbare paden in natuurgebieden. Dit volgens IVN Natuureducatie een bedreiging vormen voor broedende vogels en andere dieren die bezig zijn met hun voortplanting. Veel wandel- en fietspaden staan vol modderplassen, waardoor bezoekers de neiging kunnen hebben om van de paden af te wijken. Dat kan echter negatieve gevolgen hebben voor broedende dieren. Daarom wil de natuurorganisatie mensen op het hart drukken om goede schoenen aan te trekken en op de paden te blijven.

27 februari '24 ( 9:24)

Voorjaarsvoordeel bij Interrail: 15% korting

Interrail heeft sinds 20 februari jl. een voorjaarssale van 15%. Deze korting is geldig op alle ‘flexi passen’ en op alle ‘doorlopende passen’. De actie loopt tot 5 maart dit jaar.

26 februari '24 (15:18)

E-bike marktleider in 2023, iets minder fietsen verkocht

De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.