Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tientallen meldingen van grensoverschrijdend gedrag tijdens F1 in Zandvoort

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tientallen meldingen van grensoverschrijdend gedrag tijdens F1 in Zandvoort
Tientallen vrouwen hebben zich inmiddels gemeld bij de fanclub Formule 1 Vrouwen omdat ze afgelopen weekend zijn lastiggevallen tijdens de race op het circuit van Zandvoort. Volgens oprichter Svenja Tillemans zijn een aantal van hen van plan aangifte te doen van grensoverschrijdend gedrag. De organisatie van de Dutch Grand Prix heeft inmiddels contact met haar gezocht om samen te kijken naar oplossingen voor het vrouwonvriendelijk gedag tijdens de races, vertelt ze.

Maandagochtend zei Tillemans dat ze vijftien meldingen had gekregen van seksistisch gedrag, zoals knijpen in billen en het gooien met bier. Later op de dag werden dat er nog veel meer. "Het zijn er tientallen, ik ben inmiddels gestopt met tellen. Het doet er ook niet toe hoeveel het er zijn, één is al teveel."

Het circuit communiceerde een speciaal telefoonnummer waar vrouwen zich konden beklagen, maar de meesten meldden zich tot nu toe bij de fanclub, zegt Tillemans. Ze wil benadrukken dat het probleem zich niet alleen voordoet bij de Formule 1. "Het gebeurt bij veel meer sportevenementen en festivals." Ze moedigt de vrouwen aan aangifte te doen bij de politie en zich te melden bij de organisatie. Een woordvoerder van de politie Noord-Holland laat weten dat er nog geen aangiftes binnen zijn.

Man opgepakt

Tillemans kreeg ook berichten van mannen die aangaven dat ze grensoverschrijdend gedrag hebben gezien en zich schamen dat ze niks hebben gedaan. Ook nemen vrouwen contact op met ideeën om het probleem op te lossen. Zelf pleitte ze al voor het inperken van alcoholgebruik, oproepen door coureurs van elkaar af te blijven en meer controle.

Een van de meest schrijnende verhalen die Tillemans hoorde is dat van twee jonge vrouwen van negentien, die op bijbehorende camping verbleven en al sinds donderdag werden lastiggevallen. "Toen ze naar een feest gingen, kozen ze ervoor om in joggingskleding te gaan. Maar ook dat hielp niet. Ze stonden lekker te dansen, toen een man hun broek naar beneden trok." De vrouwen meldden zich daarop in shock bij de EHBO, aldus de fancluboprichter. "Ze hadden het voorval gefilmd, dus de man kon direct worden gepakt. Hij is van de camping gebonjourd en hem is de toegang tot het circuit ontzegd." Andere vrouwen hebben aangegeven dat ze nooit meer naar een Formule 1-race willen. "Tegen hen zeg ik: laat je alsjeblieft niet je passie ontnemen. Dat zijn de mannen niet waard."

Door: ANP

22 februari '24 (11:08)

Zonnepanelen en HVO: steeds meer mensen met camper gaan duurzaam op pad

Het is als camperaar soms wellicht een uitdaging om duurzaam op pad te gaan, maar toch blijken steeds meer mensen met een camper duurzaamheid in acht te nemen. Zo heeft 66 procent inmiddels zonnepanelen op zijn kampeerwagen en tankt 29 procent met het duurzamere dieselalternatief HVO. Dit meldt NKC, die Multiscope hier onderzoek naar liet doen. 

22 februari '24 ( 8:47)

Vanaf late middag trotseert Nederland storm Louis

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

21 februari '24 (15:25)

Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad

Door buiten te zijn geniet je van allerlei verschillende gezondheidsvoordelen, voor zowel jouw geest als lichaam. Ondanks dat ze er te vroeg zijn, kan je er nu toch al van genieten: (beginnend) bloeiende lentebloemen. De perfecte gelegenheid om wandeling te maken dus! Je wilt echter niet met een nat pak thuis komen. Of verdwalen in het bos waar je nog nooit eerder bent geweest. Daarom hebben wij de beste tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je ondanks al de bomen tóch het bos blijft zien.

21 februari '24 (14:01)

Fietsersbond niet tevreden met besteding drie miljoen euro Friese fietspaden

De gemeente Súdwest-Fryslân en provincie Friesland doen een investering van drie miljoen euro in het verbeteren van drie fietsroutes in de gemeente. Daar is de Fietsersbond blij mee, maar heeft een kleine kanttekening. Volgens de organisatie kan het geld namelijk beter aan nieuwe fietsroutes langs de Friese Meren kan worden besteed, meldt Omroep Friesland. 

21 februari '24 ( 9:35)

Ook dit jaar gaan Nijmeegse Waalstrandjes in de nacht op slot

Overdag kun je hier heerlijk van de stranden genieten, maar ook dit jaar is het niet mogelijk om een nachtelijk bezoek te brengen aan de Nijmeegse Waalstranden. Om overlast in het gebied te beperken is de beslissing genomen. Van mei tot oktober is het daarom verboden om ’s nachts het gebied te betreden, meldt AD.

20 februari '24 (11:09)

Mensen gedragen zich bijna altijd goed in bossen, maar nog niet altijd

De natuur in ons land staat onder toenemende druk. Stikstofuitstoot, piekbelasting en uiteindelijk – helaas – ook de recreant. Op de Veluwe wordt dit al opgemerkt en steeds meer delen van het grootste natuurgebied van het land worden afgesloten voor bezoekers. Toch blijkt ook dit niet altijd te helpen. Boswachter Clara Wilken ziet ‘op de gekste plekken’ nog mensen voorbij komen, meldt de Volkskrant.

20 februari '24 (10:08)

Gemeente Westland verliest jaarlijks 2 ton met parkeren bij strand

Betaald parkeren. Klinkt als een prima inkomstenbron voor de lokale gemeente. Dat geldt echter niet overal. In een evaluatie over de parkeerplaatsen rondom de strandopgangen blijkt dat de gemeente Westland zélf zo’n 170.000 tot 195.000 euro per jaar betaalt voor het parkeren bij het strand. Een tariefverandering lijkt noodzakelijk, meldt Omroep West.

20 februari '24 ( 8:42)

Wielertoertochten in Vaals mogen blijven van gemeenteraad

Deelnemers aan grote wielertoertochten blijven welkom in de Zuid-Limburgse gemeente Vaals. De gemeenteraad verwierp het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om grootschalige wielertoertochten door het Limburgse heuvelland met duizenden deelnemers te weren uit de gemeente.

19 februari '24 (11:38)

Lichtpatronen en lavendelgeur tegen onaangename fietstunnels

De patronen van een lavendel tegen een onaangename sfeer in fietstunnels. Steden in de randstad gaan experimenteren met deze aanpak. Veel fietsers voelen zich namelijk onveilig in deze donkere tunnels.

19 februari '24 (11:30)

Zeeland kleurt komende jaren groener: provincie krijgt 32 hectare nieuw bos

Zeeland krijgt de komende tijd meer groen in de provincie. Zo wordt in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren dit jaar zo’n 9 hectare nieuw bos aangeplant. Daarnaast worden zieke essen in de Schouwse Schelphoek vervangen voor 7.500 nieuwe bomen en struiken, meldt AD.