Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer 'extra alert' op branden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer 'extra alert' op branden
Met de droogte van de afgelopen weken zijn organisaties zoals Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer "extra alert" op natuurbranden, zeggen ze na een belronde van ANP. Op Natuurbrandrisico.nl, van Brandweer Nederland, valt te lezen dat in bijna heel Nederland de hoogste fase geldt. Dat betekent dat het al langere tijd droog is geweest en het risico op een brand in de natuur groot is.

Rijkswaterstaat is met de droogte "uiteraard nog meer alert op de situatie langs de weg", aldus een woordvoerster. "We signaleren bermbranden via onze verkeerscamera’s boven snelwegen en onze weginspecteurs kunnen ze ook onderweg signaleren. Ook kunnen automobilisten ze opmerken en ons of de brandweer bellen." Hoeveel bermbranden er de afgelopen tijd geweest zijn, kon de dienst niet zeggen omdat brandende auto's op een vluchtstrook ook meegenomen worden in de cijfers.

Volgens natuurorganisatie Staatsbosbeheer is fase twee "niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar", onder meer vanwege de droogte en de wind. Daarom roept Staatsbosbeheer andermaal het publiek op om te blijven opletten: "Gebruik je gezonde verstand. Normaal gesproken ga je al niet barbecueën in de natuur, nu is dat helemaal dom om te doen. En zie je een beginnend brandje, schakel de hulpdiensten in."

Voorkomen

Staatsbosbeheer benadrukt zich het hele jaar bezig te houden met het voorkomen van natuurbranden. Zo worden droge gebieden nat gehouden door het grondwaterpeil te verhogen en worden in naaldbossen loofbomen neergezet, die minder brandbaar zijn. Staatsbosbeheer is "extra alert" in de eigen gebieden, waar het met andere terreinbeheerders patrouilleert.

Ook worden zogeheten stoplijnen gemaakt, om te voorkomen dat vuur over kan slaan naar een ander gebied. De beheerder heeft ook bluswaterputten bij laten slaan. "Zodat de brandweer sneller toegang tot grondwater heeft." Staatsbosbeheer houdt gebieden niet preventief nat. "Dat is onbegonnen werk."

Het aantal natuurbranden in Nederland schommelt de laatste jaren, becijferde Brandweer Nederland. In 2018 waren er veel, 949, het jaar erna weer minder. In 2020 steeg het aantal, maar in 2021 daalde het naar 212 natuurbranden. Dit jaar waren er tot half juli 352 natuurbranden. "Dat komt omdat het weer droger is dit jaar. En door de toenemende droogte neemt de kans op onbeheersbare branden toe", zegt een woordvoerster. Met fase twee zorgt de brandweer ervoor dat ze sneller kan opschalen en meer auto's kan sturen naar een brand die zich snel kan uitbreiden, zegt ze.

Door: ANP

13 juni '25 (13:39)

Eerste tropische dag van het jaar gemeten

Vrijdag is officieel de eerste tropische dag van 2025 geworden, nadat het kwik in De Bilt in de vroege middag boven de 30 graden uitkwam. Daarmee is het zomerseizoen volgens meteorologische maatstaven officieel begonnen. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 (11:33)

Zinderende hitte gevolgd door zware avondbuien in het zuiden van Nederland

Vrijdag belooft een zomerse dag te worden met tropische temperaturen in grote delen van Nederland. Toch eindigt de dag in het zuiden van het land met een minder aangename verrassing: het KNMI waarschuwt daar voor intense onweersbuien, hagel en windstoten. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 ( 9:52)

Halsbandparkiet zonder kop gevonden in bos Capelle: reeks dierenmishandelingen houdt aan

In het Schollebos in Capelle aan den IJssel is opnieuw een dode vogel zonder hoofd aangetroffen. Het slachtoffer, een halsbandparkiet, werd zondag gevonden. De vondst volgt op eerdere gruwelijke incidenten waarbij ook ganzen en andere dieren op vergelijkbare wijze werden mishandeld. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 ( 9:44)

Harde wind zorgt voor benarde situatie voor suppers op Valkenburgse Meer

Een middagje suppen liep donderdag anders dan gepland voor een vrouw en haar kind op het Valkenburgse Meer. De twee kwamen door stevige windvlagen niet meer op eigen kracht aan land en moesten gered worden door de hulpdiensten. Dit meldt Sleutelstad.

12 juni '25 (15:45)

Dagje strand? Hier kan je dan het beste parkeren

De zomervakantie komt in zicht en het is ook nog eens zonnig en warm weer. Een dagje strand is daarvoor de perfecte oplossing. Als je dichtbij het strand woont heb je geluk en kan je op de fiets of lopend. Als je wat verder weg woont pak je al snel de auto, maar hoe gaat parkeren in zijn werk? Hart van Nederland heeft de parkeertarieven van populaire Nederlandse stranden op een rijtje gezet.

12 juni '25 (14:15)

RIVM waarschuwt voor luchtkwaliteit door warmte vrijdag

Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.

12 juni '25 (11:50)

Rustzoekers opgelet: dít zijn de beste momenten om de natuur voor jezelf te hebben

Voor wie het liefst ongestoord van de natuur geniet, is er goed nieuws. Uit een analyse van bezoekersdata in Gelderse natuurgebieden blijkt precies wanneer het stil is op de paden – en wanneer je beter een andere plek kunt zoeken. Dit meldt Trouw.

12 juni '25 (10:44)

Vergunning ganzenafschot Overijssel ongeldig verklaard

Het provinciebestuur van Overijssel heeft geen groen licht gekregen voor het doden van ganzen in beschermde natuurgebieden. De natuurvergunning die eerder werd afgegeven aan Stichting Faunabeheereenheid Overijssel is definitief ongeldig verklaard, zo blijkt uit een recente uitspraak. Dit meldt de Raad van State.

12 juni '25 ( 8:57)

Stevige onweersbuien in zuidwesten voorspeld voor vrijdagavond, code geel afgegeven

Vrijdagavond komen in het zuidwesten stevige onweersbuien voor met plaatselijk hagel, zware windstoten en veel regen in korte tijd. Het KNMI heeft code geel uitgeroepen voor Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland.

11 juni '25 (15:58)

Putten wil Putterbos aankopen voor toekomstig recreatief gebruik

De gemeente Putten overweegt een belangrijke aankoop: het 85 hectare grote Putterbos. Met deze stap wil het gemeentebestuur verzekeren dat het bosgebied ook in de toekomst vrij toegankelijk blijft voor wandelaars en recreanten. De gemeenteraad buigt zich op 10 juli over het voorstel om hiervoor 3,2 miljoen euro uit te trekken. Dit meldt RTV Nunspeet.