Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vijf voordelen van een ouderwetse tentvakantie in de natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Vijf voordelen van een ouderwetse tentvakantie in de natuur
Bij vakantie denken veel mensen al snel aan een uitgestippeld all-inclusive resort. Je wordt vanaf het vliegveld begeleid naar een groot hotel in een Zuid-Europees land. Bij aankomst tref je één van de vele crèmekleurige kamers aan waar jij en je gezin plaatsnemen. Vervolgens is het op naar het zwembad en na het zwemmen schep je een bak friet met saté op in het dichtstbijzijnde restaurant. Dit herhaal je samen met 400 andere families nog eens 12 keer om roodgebakken terug te keren naar Holland. Maar wat nou als een all-inclusive niets voor jou is? Het kan namelijk ook anders. Er is een manier om vakantie te vieren op een avontuurlijke, rustgevende, gezonde en milieubewuste manier voor de helft van de prijs. Hier volgen vijf redenen waarom je een tentvakantie moet overwegen.   

1. Kamperen in een tent doe je midden in de natuur 

Hoewel het natuurlijk comfortabel is om in een kamer te overnachten gaat er niets boven slapen in een tent. Een tent opzetten komt met een vanzelfsprekende mate van voldoening; jij hebt immers zelf jouw onderdak gebouwd. De ANWB heeft meer dan genoeg tips voor het afbakenen en opzetten van jouw persoonlijke stekkie.

Tijdens je verblijf merk je hoe dichtbij de natuur is. Als je bestand bent tegen een ruimte delen met insecten zul je ongetwijfeld genieten van slapen in de buitenlucht. Je ruikt geopende bloemen en gemaaid gras. Een wekker is niet nodig want de zon en de vogels sleuren je het bed uit bij de eerste ochtendgloren. Bij het tandenpoetsen word je ineens bijgestaan door een konijn. Na een dag vol avontuur tref je een adembenemende sterrenhemel aan. Geen licht- of luchtvervuiling verhult een bespikkelde lucht en een kaasronde maan. Nog even sterrenkijken voordat je weer in je zelfgemaakte nestje kruipt.

2. Rust 

Op deze planeet met ruim 7 miljard inwoners is het soms lastig om een rustig plekje te vinden. Natuurcampings zijn doorgaans een oase van rust, mits je een rustige camping vindt. Vooral op campings die vooral bedoeld zijn voor kampeerders met een tent vind je een zeldzaam soort ontspanning. Al helemaal vergeleken volgepakte vakantieparken of hotels. Wees echter waakzaam bij je campingkeuze; natuurkamperen is namelijk in trek. Het overgrote deel van deze gasten kiest echter voor een vouwwagen, caravan of een camper. Als je durft te kiezen voor een ouderwetse tentvakantie dan zul je op de rustigste plekken belanden.

3. Prijskaartje 

Laten we ter vergelijking in Nederland blijven en een vakantie in het hoogseizoen boeken op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Vakantie vieren bij een vakantieparkonderneming is doorgaans erg prijzig. Via de website van Landal betaalt een vierkoppig gezin voor een appartement op Schiermonnikoog gemiddeld 1332 euro. Via de website Booking.com zijn er arrangementen te vinden voor een week Kroatië met een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen. De gemiddelde prijs bedraagt zo’n 900 euro. Dat is nog niet eens zonder de vliegtickets en het vervoer naar het resort.

Vergelijk dit eens met een natuurcamping in Nederland. Een week kamperen in het hoogseizoen op Schiermonnikoog kost met eenzelfde gezin 233 euro. De boot kost retour zo’n 18 euro per persoon. Heel Nederland is bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto en een autoreis naar een vliegveld zal waarschijnlijk neerkomen op een vergelijkbaar bedrag.

Ook een tent en de bijbehorende artikelen zoals stoeltjes, tafeltjes en gaspitjes zijn een investering. Maar nog steeds zijn deze eenmalige kosten verwaarloosbaar bij de extra kosten van een vakantiepark of een resort.

4. Gezondheid en milieu  

Je zou het wellicht niet gelijk denken maar onze luchtkwaliteit laat nogal wat te wensen over. Fijnstof blijft voor veel mensen een onzichtbaar probleem. De luchtkwaliteit van een plek heeft bewezen invloed op onze lichamen. Teveel fijnstof leidt tot ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten. Het is een verzamelnaam van kleine ziekmakende deeltjes die vooral op plekken te vinden zijn met veel fossiele verbranding.

Een druk resort met veel auto’s, loeiende airconditionings en grote energiehonger leidt ongetwijfeld tot een hogere hoeveelheid fijnstof. Populaire vakantielanden als Turkije en Bulgarije scoren het allerslechte wat betreft de luchtkwaliteit. Landen zoals Portugal scoren beter door de aanvoer van schone zeelucht, maar een hygiënisch resort komt vaak met hogere kosten voor de vakantieganger.

Kamperen op een natuurcamping zorgt vaker voor een hygiënische lucht. Niet alleen omdat de omgeving minder vervuilend is door de absentie van files maar ook omdat eten bijvoorbeeld in de buitenlucht kan worden gekookt. Zoals genoemd slaap je in de nacht buiten waardoor de noodzaak tot ventilatie niet nodig is. Volgens TNO komen fijnstoffen frequent voor bij slecht geventileerde plekken waar veel eten wordt gekookt, zoals het restaurant van een resort. Tel daar de parkeerplaats bij op en het verschil wordt duidelijk.

Ook jouw eigen impact op het milieu is lager op een camping. Als het lekker weer is hoef je verder geen CO2 uit te stoten met het koelen van je huis. Nabij campings zijn vaak genoeg wandelroutes en fietsverhuren te vinden. Hierdoor zijn ook je vakantie-activiteiten een stuk milieuvriendelijker. Met een tentvakantie stoot je onbetwist minder uit dan wanneer je in een vakantiepark verblijft. Je kan best de auto gebruiken voor je vervoer maar ook tijdens een verblijf in een appartement stoot je meer uit dan in een tent. Buitenlandse vakanties zijn al helemaal schadelijk voor het milieu door de grote hoeveelheden kerosine die vliegtuigen uitstoten.

5. Gezelligheid 

Kamperen is uiteindelijk ook een hele intieme en gezellige ervaring. Je zet gezamenlijk de tent op, kookt gezamenlijk het eten en slaapt gezamenlijk in een cabine. Het sfeertje op de camping heeft tocht iets gemoedelijks. Misschien stap je even naar de buren om hallo te zeggen en word je spontaan uitgenodigd voor een drankje.

Waarom kiezen zoveel mensen er elk jaar weer voor om met z’n allen in de buitenlucht op de grond te slapen? Eigenlijk is het antwoord erg simpel. Als het er op aan komt zijn de natuur, de rust, het geld en de CO2-voetafdruk ondergeschikt aan het ultieme doel van een tentvakantie; de intieme vreugde die men ervaart bij een avontuur in de natuur. Even weg van de stad en met vrienden of familie de natuur ontdekken. Dat is waar een tentvakantie uiteindelijk om draait.

Het is goed mogelijk om deze dingen te ervaren in een resort. Maar als je verder durft te kijken dan de arrangementen richting Kreta of Kos, dan zul je ontdekken dat vakantie meer kan zijn dan vertoeven in een voorgekauwd verblijf.   

Bronnen: ANWB, EenVandaag, Booking.com, D-Reizen, Camping Seedune, TNO, NPO Kennis

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

26 juli '24 ( 8:58)

Aantal wolvenaanvallen flink toegenomen in eerste kwartaal

Wolven vallen steeds vaker schapen en andere dieren aan. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 267 aanvallen op dieren vastgesteld, in dezelfde periode van 2023 waren dit er nog 77. Dat zijn er ruim drie keer zoveel. In vrijwel alle gevallen hadden de landeigenaren geen hek of prikkeldaad om hun grond staan of andere preventieve maatregelen genomen om schade door wolven tegen te gaan.

26 juli '24 ( 8:44)

Europese Commissie: Nederland moet grutto beter beschermen

Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

25 juli '24 (13:56)

Strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger

Het strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger. Zonder ingrijpen is het strand over een paar jaar al weg. Dit heeft tot gevolg dat omwonenden er niet meer kunnen genieten van de zon en eigenaren van strandpaviljoenen er geen geld meer kunnen verdienen. Toerisme speelt op Brouwersdam namelijk een belangrijk rol, laat wethouder Daniel Joppe van de gemeente Schouwen-Duiveland weten. Dit meldt Omroep Zeeland. 

25 juli '24 ( 8:48)

Temperatuur blijft uitzonderlijk hoog, net geen nieuw record

Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

25 juli '24 ( 8:40)

Vorig jaar iets meer mensen verdronken dan gemiddeld

Vorig jaar zijn iets meer mensen verdronken dan gemiddeld in de afgelopen tien jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in 2023 98 sterfgevallen door verdrinking. In het afgelopen decennium waren dit er jaarlijks gemiddeld 88.

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.