Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vijf voordelen van een ouderwetse tentvakantie in de natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Vijf voordelen van een ouderwetse tentvakantie in de natuur
Bij vakantie denken veel mensen al snel aan een uitgestippeld all-inclusive resort. Je wordt vanaf het vliegveld begeleid naar een groot hotel in een Zuid-Europees land. Bij aankomst tref je één van de vele crèmekleurige kamers aan waar jij en je gezin plaatsnemen. Vervolgens is het op naar het zwembad en na het zwemmen schep je een bak friet met saté op in het dichtstbijzijnde restaurant. Dit herhaal je samen met 400 andere families nog eens 12 keer om roodgebakken terug te keren naar Holland. Maar wat nou als een all-inclusive niets voor jou is? Het kan namelijk ook anders. Er is een manier om vakantie te vieren op een avontuurlijke, rustgevende, gezonde en milieubewuste manier voor de helft van de prijs. Hier volgen vijf redenen waarom je een tentvakantie moet overwegen.   

1. Kamperen in een tent doe je midden in de natuur 

Hoewel het natuurlijk comfortabel is om in een kamer te overnachten gaat er niets boven slapen in een tent. Een tent opzetten komt met een vanzelfsprekende mate van voldoening; jij hebt immers zelf jouw onderdak gebouwd. De ANWB heeft meer dan genoeg tips voor het afbakenen en opzetten van jouw persoonlijke stekkie.

Tijdens je verblijf merk je hoe dichtbij de natuur is. Als je bestand bent tegen een ruimte delen met insecten zul je ongetwijfeld genieten van slapen in de buitenlucht. Je ruikt geopende bloemen en gemaaid gras. Een wekker is niet nodig want de zon en de vogels sleuren je het bed uit bij de eerste ochtendgloren. Bij het tandenpoetsen word je ineens bijgestaan door een konijn. Na een dag vol avontuur tref je een adembenemende sterrenhemel aan. Geen licht- of luchtvervuiling verhult een bespikkelde lucht en een kaasronde maan. Nog even sterrenkijken voordat je weer in je zelfgemaakte nestje kruipt.

2. Rust 

Op deze planeet met ruim 7 miljard inwoners is het soms lastig om een rustig plekje te vinden. Natuurcampings zijn doorgaans een oase van rust, mits je een rustige camping vindt. Vooral op campings die vooral bedoeld zijn voor kampeerders met een tent vind je een zeldzaam soort ontspanning. Al helemaal vergeleken volgepakte vakantieparken of hotels. Wees echter waakzaam bij je campingkeuze; natuurkamperen is namelijk in trek. Het overgrote deel van deze gasten kiest echter voor een vouwwagen, caravan of een camper. Als je durft te kiezen voor een ouderwetse tentvakantie dan zul je op de rustigste plekken belanden.

3. Prijskaartje 

Laten we ter vergelijking in Nederland blijven en een vakantie in het hoogseizoen boeken op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Vakantie vieren bij een vakantieparkonderneming is doorgaans erg prijzig. Via de website van Landal betaalt een vierkoppig gezin voor een appartement op Schiermonnikoog gemiddeld 1332 euro. Via de website Booking.com zijn er arrangementen te vinden voor een week Kroatië met een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen. De gemiddelde prijs bedraagt zo’n 900 euro. Dat is nog niet eens zonder de vliegtickets en het vervoer naar het resort.

Vergelijk dit eens met een natuurcamping in Nederland. Een week kamperen in het hoogseizoen op Schiermonnikoog kost met eenzelfde gezin 233 euro. De boot kost retour zo’n 18 euro per persoon. Heel Nederland is bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto en een autoreis naar een vliegveld zal waarschijnlijk neerkomen op een vergelijkbaar bedrag.

Ook een tent en de bijbehorende artikelen zoals stoeltjes, tafeltjes en gaspitjes zijn een investering. Maar nog steeds zijn deze eenmalige kosten verwaarloosbaar bij de extra kosten van een vakantiepark of een resort.

4. Gezondheid en milieu  

Je zou het wellicht niet gelijk denken maar onze luchtkwaliteit laat nogal wat te wensen over. Fijnstof blijft voor veel mensen een onzichtbaar probleem. De luchtkwaliteit van een plek heeft bewezen invloed op onze lichamen. Teveel fijnstof leidt tot ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten. Het is een verzamelnaam van kleine ziekmakende deeltjes die vooral op plekken te vinden zijn met veel fossiele verbranding.

Een druk resort met veel auto’s, loeiende airconditionings en grote energiehonger leidt ongetwijfeld tot een hogere hoeveelheid fijnstof. Populaire vakantielanden als Turkije en Bulgarije scoren het allerslechte wat betreft de luchtkwaliteit. Landen zoals Portugal scoren beter door de aanvoer van schone zeelucht, maar een hygiënisch resort komt vaak met hogere kosten voor de vakantieganger.

Kamperen op een natuurcamping zorgt vaker voor een hygiënische lucht. Niet alleen omdat de omgeving minder vervuilend is door de absentie van files maar ook omdat eten bijvoorbeeld in de buitenlucht kan worden gekookt. Zoals genoemd slaap je in de nacht buiten waardoor de noodzaak tot ventilatie niet nodig is. Volgens TNO komen fijnstoffen frequent voor bij slecht geventileerde plekken waar veel eten wordt gekookt, zoals het restaurant van een resort. Tel daar de parkeerplaats bij op en het verschil wordt duidelijk.

Ook jouw eigen impact op het milieu is lager op een camping. Als het lekker weer is hoef je verder geen CO2 uit te stoten met het koelen van je huis. Nabij campings zijn vaak genoeg wandelroutes en fietsverhuren te vinden. Hierdoor zijn ook je vakantie-activiteiten een stuk milieuvriendelijker. Met een tentvakantie stoot je onbetwist minder uit dan wanneer je in een vakantiepark verblijft. Je kan best de auto gebruiken voor je vervoer maar ook tijdens een verblijf in een appartement stoot je meer uit dan in een tent. Buitenlandse vakanties zijn al helemaal schadelijk voor het milieu door de grote hoeveelheden kerosine die vliegtuigen uitstoten.

5. Gezelligheid 

Kamperen is uiteindelijk ook een hele intieme en gezellige ervaring. Je zet gezamenlijk de tent op, kookt gezamenlijk het eten en slaapt gezamenlijk in een cabine. Het sfeertje op de camping heeft tocht iets gemoedelijks. Misschien stap je even naar de buren om hallo te zeggen en word je spontaan uitgenodigd voor een drankje.

Waarom kiezen zoveel mensen er elk jaar weer voor om met z’n allen in de buitenlucht op de grond te slapen? Eigenlijk is het antwoord erg simpel. Als het er op aan komt zijn de natuur, de rust, het geld en de CO2-voetafdruk ondergeschikt aan het ultieme doel van een tentvakantie; de intieme vreugde die men ervaart bij een avontuur in de natuur. Even weg van de stad en met vrienden of familie de natuur ontdekken. Dat is waar een tentvakantie uiteindelijk om draait.

Het is goed mogelijk om deze dingen te ervaren in een resort. Maar als je verder durft te kijken dan de arrangementen richting Kreta of Kos, dan zul je ontdekken dat vakantie meer kan zijn dan vertoeven in een voorgekauwd verblijf.   

Bronnen: ANWB, EenVandaag, Booking.com, D-Reizen, Camping Seedune, TNO, NPO Kennis

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

22 februari '24 (11:08)

Zonnepanelen en HVO: steeds meer mensen met camper gaan duurzaam op pad

Het is als camperaar soms wellicht een uitdaging om duurzaam op pad te gaan, maar toch blijken steeds meer mensen met een camper duurzaamheid in acht te nemen. Zo heeft 66 procent inmiddels zonnepanelen op zijn kampeerwagen en tankt 29 procent met het duurzamere dieselalternatief HVO. Dit meldt NKC, die Multiscope hier onderzoek naar liet doen. 

22 februari '24 ( 8:47)

Vanaf late middag trotseert Nederland storm Louis

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

21 februari '24 (15:25)

Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad

Door buiten te zijn geniet je van allerlei verschillende gezondheidsvoordelen, voor zowel jouw geest als lichaam. Ondanks dat ze er te vroeg zijn, kan je er nu toch al van genieten: (beginnend) bloeiende lentebloemen. De perfecte gelegenheid om wandeling te maken dus! Je wilt echter niet met een nat pak thuis komen. Of verdwalen in het bos waar je nog nooit eerder bent geweest. Daarom hebben wij de beste tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je ondanks al de bomen tóch het bos blijft zien.

21 februari '24 (14:01)

Fietsersbond niet tevreden met besteding drie miljoen euro Friese fietspaden

De gemeente Súdwest-Fryslân en provincie Friesland doen een investering van drie miljoen euro in het verbeteren van drie fietsroutes in de gemeente. Daar is de Fietsersbond blij mee, maar heeft een kleine kanttekening. Volgens de organisatie kan het geld namelijk beter aan nieuwe fietsroutes langs de Friese Meren kan worden besteed, meldt Omroep Friesland. 

21 februari '24 ( 9:35)

Ook dit jaar gaan Nijmeegse Waalstrandjes in de nacht op slot

Overdag kun je hier heerlijk van de stranden genieten, maar ook dit jaar is het niet mogelijk om een nachtelijk bezoek te brengen aan de Nijmeegse Waalstranden. Om overlast in het gebied te beperken is de beslissing genomen. Van mei tot oktober is het daarom verboden om ’s nachts het gebied te betreden, meldt AD.

20 februari '24 (11:09)

Mensen gedragen zich bijna altijd goed in bossen, maar nog niet altijd

De natuur in ons land staat onder toenemende druk. Stikstofuitstoot, piekbelasting en uiteindelijk – helaas – ook de recreant. Op de Veluwe wordt dit al opgemerkt en steeds meer delen van het grootste natuurgebied van het land worden afgesloten voor bezoekers. Toch blijkt ook dit niet altijd te helpen. Boswachter Clara Wilken ziet ‘op de gekste plekken’ nog mensen voorbij komen, meldt de Volkskrant.

20 februari '24 (10:08)

Gemeente Westland verliest jaarlijks 2 ton met parkeren bij strand

Betaald parkeren. Klinkt als een prima inkomstenbron voor de lokale gemeente. Dat geldt echter niet overal. In een evaluatie over de parkeerplaatsen rondom de strandopgangen blijkt dat de gemeente Westland zélf zo’n 170.000 tot 195.000 euro per jaar betaalt voor het parkeren bij het strand. Een tariefverandering lijkt noodzakelijk, meldt Omroep West.

20 februari '24 ( 8:42)

Wielertoertochten in Vaals mogen blijven van gemeenteraad

Deelnemers aan grote wielertoertochten blijven welkom in de Zuid-Limburgse gemeente Vaals. De gemeenteraad verwierp het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om grootschalige wielertoertochten door het Limburgse heuvelland met duizenden deelnemers te weren uit de gemeente.

19 februari '24 (11:38)

Lichtpatronen en lavendelgeur tegen onaangename fietstunnels

De patronen van een lavendel tegen een onaangename sfeer in fietstunnels. Steden in de randstad gaan experimenteren met deze aanpak. Veel fietsers voelen zich namelijk onveilig in deze donkere tunnels.

19 februari '24 (11:30)

Zeeland kleurt komende jaren groener: provincie krijgt 32 hectare nieuw bos

Zeeland krijgt de komende tijd meer groen in de provincie. Zo wordt in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren dit jaar zo’n 9 hectare nieuw bos aangeplant. Daarnaast worden zieke essen in de Schouwse Schelphoek vervangen voor 7.500 nieuwe bomen en struiken, meldt AD.