Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vijf voordelen van een ouderwetse tentvakantie in de natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Vijf voordelen van een ouderwetse tentvakantie in de natuur
Bij vakantie denken veel mensen al snel aan een uitgestippeld all-inclusive resort. Je wordt vanaf het vliegveld begeleid naar een groot hotel in een Zuid-Europees land. Bij aankomst tref je één van de vele crèmekleurige kamers aan waar jij en je gezin plaatsnemen. Vervolgens is het op naar het zwembad en na het zwemmen schep je een bak friet met saté op in het dichtstbijzijnde restaurant. Dit herhaal je samen met 400 andere families nog eens 12 keer om roodgebakken terug te keren naar Holland. Maar wat nou als een all-inclusive niets voor jou is? Het kan namelijk ook anders. Er is een manier om vakantie te vieren op een avontuurlijke, rustgevende, gezonde en milieubewuste manier voor de helft van de prijs. Hier volgen vijf redenen waarom je een tentvakantie moet overwegen.   

1. Kamperen in een tent doe je midden in de natuur 

Hoewel het natuurlijk comfortabel is om in een kamer te overnachten gaat er niets boven slapen in een tent. Een tent opzetten komt met een vanzelfsprekende mate van voldoening; jij hebt immers zelf jouw onderdak gebouwd. De ANWB heeft meer dan genoeg tips voor het afbakenen en opzetten van jouw persoonlijke stekkie.

Tijdens je verblijf merk je hoe dichtbij de natuur is. Als je bestand bent tegen een ruimte delen met insecten zul je ongetwijfeld genieten van slapen in de buitenlucht. Je ruikt geopende bloemen en gemaaid gras. Een wekker is niet nodig want de zon en de vogels sleuren je het bed uit bij de eerste ochtendgloren. Bij het tandenpoetsen word je ineens bijgestaan door een konijn. Na een dag vol avontuur tref je een adembenemende sterrenhemel aan. Geen licht- of luchtvervuiling verhult een bespikkelde lucht en een kaasronde maan. Nog even sterrenkijken voordat je weer in je zelfgemaakte nestje kruipt.

2. Rust 

Op deze planeet met ruim 7 miljard inwoners is het soms lastig om een rustig plekje te vinden. Natuurcampings zijn doorgaans een oase van rust, mits je een rustige camping vindt. Vooral op campings die vooral bedoeld zijn voor kampeerders met een tent vind je een zeldzaam soort ontspanning. Al helemaal vergeleken volgepakte vakantieparken of hotels. Wees echter waakzaam bij je campingkeuze; natuurkamperen is namelijk in trek. Het overgrote deel van deze gasten kiest echter voor een vouwwagen, caravan of een camper. Als je durft te kiezen voor een ouderwetse tentvakantie dan zul je op de rustigste plekken belanden.

3. Prijskaartje 

Laten we ter vergelijking in Nederland blijven en een vakantie in het hoogseizoen boeken op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Vakantie vieren bij een vakantieparkonderneming is doorgaans erg prijzig. Via de website van Landal betaalt een vierkoppig gezin voor een appartement op Schiermonnikoog gemiddeld 1332 euro. Via de website Booking.com zijn er arrangementen te vinden voor een week Kroatië met een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen. De gemiddelde prijs bedraagt zo’n 900 euro. Dat is nog niet eens zonder de vliegtickets en het vervoer naar het resort.

Vergelijk dit eens met een natuurcamping in Nederland. Een week kamperen in het hoogseizoen op Schiermonnikoog kost met eenzelfde gezin 233 euro. De boot kost retour zo’n 18 euro per persoon. Heel Nederland is bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto en een autoreis naar een vliegveld zal waarschijnlijk neerkomen op een vergelijkbaar bedrag.

Ook een tent en de bijbehorende artikelen zoals stoeltjes, tafeltjes en gaspitjes zijn een investering. Maar nog steeds zijn deze eenmalige kosten verwaarloosbaar bij de extra kosten van een vakantiepark of een resort.

4. Gezondheid en milieu  

Je zou het wellicht niet gelijk denken maar onze luchtkwaliteit laat nogal wat te wensen over. Fijnstof blijft voor veel mensen een onzichtbaar probleem. De luchtkwaliteit van een plek heeft bewezen invloed op onze lichamen. Teveel fijnstof leidt tot ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten. Het is een verzamelnaam van kleine ziekmakende deeltjes die vooral op plekken te vinden zijn met veel fossiele verbranding.

Een druk resort met veel auto’s, loeiende airconditionings en grote energiehonger leidt ongetwijfeld tot een hogere hoeveelheid fijnstof. Populaire vakantielanden als Turkije en Bulgarije scoren het allerslechte wat betreft de luchtkwaliteit. Landen zoals Portugal scoren beter door de aanvoer van schone zeelucht, maar een hygiënisch resort komt vaak met hogere kosten voor de vakantieganger.

Kamperen op een natuurcamping zorgt vaker voor een hygiënische lucht. Niet alleen omdat de omgeving minder vervuilend is door de absentie van files maar ook omdat eten bijvoorbeeld in de buitenlucht kan worden gekookt. Zoals genoemd slaap je in de nacht buiten waardoor de noodzaak tot ventilatie niet nodig is. Volgens TNO komen fijnstoffen frequent voor bij slecht geventileerde plekken waar veel eten wordt gekookt, zoals het restaurant van een resort. Tel daar de parkeerplaats bij op en het verschil wordt duidelijk.

Ook jouw eigen impact op het milieu is lager op een camping. Als het lekker weer is hoef je verder geen CO2 uit te stoten met het koelen van je huis. Nabij campings zijn vaak genoeg wandelroutes en fietsverhuren te vinden. Hierdoor zijn ook je vakantie-activiteiten een stuk milieuvriendelijker. Met een tentvakantie stoot je onbetwist minder uit dan wanneer je in een vakantiepark verblijft. Je kan best de auto gebruiken voor je vervoer maar ook tijdens een verblijf in een appartement stoot je meer uit dan in een tent. Buitenlandse vakanties zijn al helemaal schadelijk voor het milieu door de grote hoeveelheden kerosine die vliegtuigen uitstoten.

5. Gezelligheid 

Kamperen is uiteindelijk ook een hele intieme en gezellige ervaring. Je zet gezamenlijk de tent op, kookt gezamenlijk het eten en slaapt gezamenlijk in een cabine. Het sfeertje op de camping heeft tocht iets gemoedelijks. Misschien stap je even naar de buren om hallo te zeggen en word je spontaan uitgenodigd voor een drankje.

Waarom kiezen zoveel mensen er elk jaar weer voor om met z’n allen in de buitenlucht op de grond te slapen? Eigenlijk is het antwoord erg simpel. Als het er op aan komt zijn de natuur, de rust, het geld en de CO2-voetafdruk ondergeschikt aan het ultieme doel van een tentvakantie; de intieme vreugde die men ervaart bij een avontuur in de natuur. Even weg van de stad en met vrienden of familie de natuur ontdekken. Dat is waar een tentvakantie uiteindelijk om draait.

Het is goed mogelijk om deze dingen te ervaren in een resort. Maar als je verder durft te kijken dan de arrangementen richting Kreta of Kos, dan zul je ontdekken dat vakantie meer kan zijn dan vertoeven in een voorgekauwd verblijf.   

Bronnen: ANWB, EenVandaag, Booking.com, D-Reizen, Camping Seedune, TNO, NPO Kennis

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

14 maart '25 (15:30)

Flamingo’s in Grevelingenmeer verstoord door bezoekers: zorgen over broedseizoen

De groep flamingo’s in het Grevelingenmeer bij Battenoord trekt steeds meer bezoekers, maar dat brengt problemen met zich mee. Mensen komen te dicht bij de vogels, wat hun rust verstoort en negatieve gevolgen kan hebben voor het broedseizoen. Dit melden NOS en Rijnmond.

14 maart '25 ( 9:47)

Meer gebieden in Utrechtse natuur krijgen aanlijnplicht voor honden vanwege wolf

Vanaf morgen geldt in de provincie Utrecht op meer locaties een aanlijnplicht voor honden. De maatregel is ingesteld door Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, de provincie Utrecht, RUD Utrecht en de gemeente Zeist na advies van wolvenexperts. Dit moet de kans op confrontaties tussen honden en wolven verkleinen. Dit meldt de NOS.

13 maart '25 (13:28)

Broedseizoen begonnen, natuurorganisaties roepen op om honden aan de lijn te houden

Nu het broedseizoen van start gaat, roepen natuurbeheerders wandelaars op om dieren extra rust en ruimte te geven. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en LandschappenNL richten deze boodschap vooral aan hondenbezitters. De organisaties geven aan dat een deel van de hondenbezitters het niet zo nauw neemt met de regels. Dat meldt Hart van Nederland.

13 maart '25 (11:08)

Gedeeltelijke maansverduistering mogelijk vrijdag 14 maart te zien in Nederland

Vrijdagochtend 14 maart is het mogelijk om een maansverduistering te zien. Op plaatsen waar er weinig bewolking is en de maan duidelijk zichtbaar, is het mogelijk om een klein hapje uit de maan te zien. Daarvoor moet je wel vroeg opstaan. Dat melden Weeronline en Hart van Nederland.

12 maart '25 (12:25)

Nationale Campermarkt keert terug met duurzame twist

Op zaterdag 5 april 2025 vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen. Met meer dan 200 tweedehands campers en zo’n 5.000 bezoekers is het het grootste particuliere camperverkoopevenement van Europa. Dit jaar draait het niet alleen om kopen en verkopen, maar ook om duurzaamheid. Dit meldt NKC.

10 maart '25 (11:30)

Zondag brand in duinen bij Katwijk

In de duinen bij de Zuidduinseweg in Katwijk is zondagmiddag brand uitgebroken, meldt de brandweer Hollands Midden. Als gevolg hiervan zijn de Sportlaan, de Boulevard en het fietspad naar Wassenaar afgesloten.

10 maart '25 ( 9:45)

Eerste lokale warme dag dit weekend gemeten in Gelderland

De eerste lokale warme dag van dit jaar is een feit. In Deelen (Gelderland) steeg de temperatuur zaterdagmiddag naar 20,0 graden, meldt Weeronline. Voor een warme dag moet het op één van de officiële meetpunten in het land 20 graden of meer worden.

10 maart '25 ( 9:10)

Warmste 8 maart gemeten sinds 2014

De temperatuur is in De Bilt om 11.20 uur naar 16,5 graden gestegen en daarmee is officieel sprake van de warmste 8 maart ooit gemeten. Het oude record dateerde uit 2014, toen werd het op het hoofdstation 16,0 graden.

07 maart '25 (13:03)

Temperaturen lopen op richting de twintig graden, maar daarna kan de winterjas weer aan

Het is vrijdag 7 maart uitzonderlijk warm weer in Nederland. Het kan zelfs 20 graden worden in het zuidoosten van het land. In de rest van Nederland blijft het ook zacht. Dit weekend blijft het warm lenteweer, met op 8 maart mogelijk 21 graden. Volgende week slaat het weer om en kan een koude wind vanuit het noorden de temperaturen naar zo’n 8 graden. Er is dan zelfs kans op nachtvorst, hagel en natte sneeuw. Dat meldt Hart van Nederland.

07 maart '25 (10:17)

Militairen trainen in Twickelse Bos: onverwachte oefening voor bezoekers

Bezoekers van het Twickelse Bos keken dinsdag verbaasd op toen ze geconfronteerd werden met een militaire oefening. Zes Fennek-verkenningsvoertuigen van de Koninklijke Landmacht doorkruisten het bos als onderdeel van een grootschalige training. De oefening richtte zich op het verzamelen van inlichtingen en het observeren van strategische locaties. Dit meldt Oost.