Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hondsrugpad wint beste wandelroute van 2022

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het Hondsrugpad (Nederland) is tijdens de online ‘Kick-off van het nieuwe fiets- en wandelseizoen’ uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2022. Het online event was een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs en vond 9 april plaats op Hicleholidays.com, de site met het aanbod aan actieve vakanties. Dit meldt Hicle Holidays. 

Hondsrugpad is Wandelroute van het Jaar 2022  

Het Hondsrugpad (Nederland) is tijdens de online ‘Kick-off van het nieuwe fiets- en wandelseizoen’ uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2022. Het online event was een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs en vond 9 april plaats op Hicleholidays.com, de site met het aanbod aan actieve vakanties.

De route werd gekozen uit een shortlist met vijf titels die nog in de race waren voor de trofee voor de ‘beste wandelroute van de Benelux’. De overige genomineerden waren het Biesboschpad (Nederland), Dutch Mountain Trail (Nederland), La Lesse et La Lomme par les GR (België) en Ons Kloosterpad (Nederland).

Verbinding tussen geoparken 

Het Hondsrugpad (166 km) is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Het loopt van Groningen naar Meppen, juist over de Duitse grens en gaat vandaar verder naar Osnabrück. Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden, de 5000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners. Het doorkruist ook het indrukwekkende grensoverschrijdende veengebied dat toont hoe Drenthe er in de oertijden uitgezien heeft.

Motivatie jury 

Omwille van de perfecte bewegwijzering, de grote afwisseling aan landschappen langs de route, de bondige wegbeschrijving (in de vorm van een soort road-book), het grote aandeel aan onverharde paden en de evenwichtige mix van natuur en cultuur, heeft de jury beslist om het Hondsrugpad als winnaar van dit jaar aan te duiden.

Award Fiets en Wandelbeurs 

De verkiezing van de Wandelroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het uitzetten van kwalitatief goede routes wil stimuleren. In 2022 kon de fysieke beurs in Gent en Utrecht, evenals in 2021, niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Als alternatief koos de organisatie voor een online Kick-off met een programma van lezingen, masterclasses en de uitreiking van de awards voor Wandelroute en de Fietsroute van het Jaar.

Voor meer informatie over de winnende route: Dehondsrug.nl.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Arjen Snijder

20 juni '25 (15:59)

RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in midden en zuiden Nederland

De luchtkwaliteit in het midden en zuiden van Nederland is zaterdag slecht door smog. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen beter binnen blijven en lichamelijke inspanning beperken.

20 juni '25 (14:37)

Eikenprocessierups nu al aanwezig, gemeenten waarschuwen

Verschillende gemeenten waarschuwen voor de eikenprocessierups. De rups, die honderdduizenden piepkleine brandharen op zijn rug heeft, kan bij mensen leiden tot jeuk, huiduitslag en irritaties aan de ogen en luchtwegen.

20 juni '25 (14:11)

Astronomische zomer begint dit weekend met uitzonderlijk warm weer

De astronomische zomer begint dit weekend met uitzonderlijk warm weer. Volgens Weeronline worden zaterdag in grote delen van Nederland tropische temperaturen van 30 graden of meer verwacht. Door de late zonsondergang blijft het ook 's avonds lang warm en is een tropennacht, waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden zakt, niet uitgesloten.

20 juni '25 (10:52)

Recreatieve fietstochten steeds populairder onder recreatieve fietsers

Uit onderzoek van ANWB blijkt dat recreatieve fietstochten steeds populairder zijn. Met name onder fietsers die zulke tochten al deden. Een derde van hen fietste de afgelopen paar jaar vaker of verder dan voorheen. Ze willen hiermee hun conditie verbeteren, meer buiten zijn of hebben een nieuwe fiets waar ze volop van genieten. Het belangrijkste is echter nog altijd de ontspanning die zulke fietstochten met zich meebrengen. Helaas is er ook een kanttekening: fietsers ergeren zich vaker aan asociaal medeweggebruikers, smalle padden en slechte wegen. Dit meldt de ANWB.

20 juni '25 ( 8:54)

ANWB verwacht komende dagen drukte bij Wegenwacht door warme weer

De ANWB verwacht dat het de komende dagen veel drukker wordt bij de Wegenwacht door het warme weer. Hoge temperaturen zorgen volgens de ANWB vaak voor technische problemen aan auto's, zoals startproblemen en problemen met de accu. De ANWB zet extra mensen in.

19 juni '25 ( 9:18)

Risico op natuurbranden in Nederland opgehoogd

In een groot deel van Nederland geldt een verhoogd risico op natuurbranden, doordat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen neerslag wordt verwacht. In zeker twaalf van de vijfentwintig veiligheidsregio's is fase 2 van kracht. In onder meer Zeeland, Limburg en het noordoostelijk deel van het land geldt nog de lagere fase1.

18 juni '25 (13:26)

Droog en zonnig zomerweer met kans op een hittegolf

Het blijft voorlopig droog en zonnig zomerweer. De temperatuur gaat volgende week nog een stukje verder stijgen. Daardoor wordt de kans op een hittegolf ook groter. Dat meldt Hart van Nederland.

17 juni '25 (11:15)

Kamperende Nederlander wil comfort, klapstoeltje en pindakaas

Ruim een derde van de Nederlanders ging de afgelopen drie jaar op kampeervakantie. Liefst dicht bij huis en met vertrouwde spullen. Nederland is dan ook met 43 procent veruit de populairste bestemming om te kamperen. Vooral niet-werkenden blijven in eigen land. Frankrijk (36 procent) en Duitsland (20 procent) volgen op de tweede en derde plek. Dit meldt Vacansoleil.

17 juni '25 (11:12)

Veel Nederlanders onderschatten lengte broedseizoen in de natuur

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking denkt dat het broedseizoen al voorbij is, terwijl dat in werkelijkheid nog volop gaande is. Uit representatief onderzoek van Staatsbosbeheer, LandschappenNL en Natuurmonumenten blijkt dat veel mensen niet weten hoe lang het broedproces bij verschillende dieren duurt. Deze misvatting kan schadelijke gevolgen hebben voor de natuur. Dit melden Natuurmonumenten en BNNVARA.

17 juni '25 ( 8:17)

Aantal wolven in Nederland lijkt toe te nemen

Het aantal wolven in Nederland lijkt toe te nemen. Tussen oktober vorig jaar en eind februari zijn via DNA-onderzoek 85 verschillende wolven in Nederland vastgesteld. Daarvan zijn er 41 'nieuw', wat betekent dat van deze wolven niet eerder DNA werd aangetroffen. Van de overige 44 zijn eerder wel al erfelijke sporen aangetroffen, staat in de voortgangsrapportage van BIJ12.