Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ontdek 135 kilometer aan forten die Amsterdam moesten beschermen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Op zondag 3 april is het weer mogelijk om een bezoek te brengen aan het historische Fort bij Spijkerboor. Het is een ideaal dagje uit voor iedereen die de omgeving van de Beemsterpolder wil ontdekken. Dit meldt Natuurmonumenten.  

Veel mensen kunnen het zich moeilijk voorstellen maar nog geen twee eeuwen geleden was het voor Europese steden zeer gebruikelijk om belegerd te worden. Daarom hadden hoofdsteden zoals Wenen, Parijs, Berlijn en natuurlijk Amsterdam enorme verdedigingslinies die rondom de stad liepen. Vanaf 1880 tot en met 1920 werd er rondom Amsterdam zo’n 135 kilometer aan forten, overstromingsgebieden en artilleriegeschut gebouwd.

Paraatheid  

Spijkerboor werd voor 1913 beschouwd als de achilleshiel van de linie. Men liet hier daarom één van de in totaal 42 forten bouwen met moderne kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Dit dubbelloopse snelvuurkanon van zo’n 20.000 kilo had een bereik van 10 kilometer. Het moest bemand worden door veertien soldaten en de werkzaamheden bij het kanon waren alles behalve comfortabel. Rookpluimen en kruitdeeltjes dwongen de architecten tot de bouw van een ventilatiesysteem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort met zo’n 300 soldaten in paraatheid gesteld.

Bezoek 

Het is voor bezoekers mogelijk om Fort bij Spijkerboor vrij te verkennen. Bezoekers kunnen zichzelf rondleiden door gebruik te maken van de informatiebordjes. Het is echter ook mogelijk om een rondleiding te maken onder begeleiding van een gids tussen 11:30, 12:00, 14:00 en 14:30. Rondleidingen duren anderhalf uur en variëren tussen de 10 en 7 euro, afhankelijk van het lidmaatschap bij Natuurmonumenten. Ga voor meer informatie naar deze link.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker

19 maart '25 (16:00)

Ecogoggle brengt natuur nauwkeurig in kaart met drones en AI

Het bedrijf Ecogoggle uit De Mortel zet drones en kunstmatige intelligentie in om natuurgebieden tot in detail in kaart te brengen. Hiermee krijgen ecologen, natuurbeheerders en overheden een nauwkeuriger en efficiënter beeld van de vegetatie en ontwikkelingen in verschillende gebieden. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

19 maart '25 (11:58)

Deze caravanbanden komen het beste uit de eerste speciale ANWB-test

Voor het eerst heeft de ANWB caravanbanden getest. De test bestond uit tien banden die zijn beoordeeld op rijeigenschappen en weggedrag. Van de tien geteste banden, scoorden vier goed. De BK-Trailer krijgt de hoogste score, vanwege het voorkomen van aquaplaning en een lage rolweerstand. De caravanbanden Linglong Radial R107 (plek 2), Boka Trailer Line FT 02 (plek 3) en Radar Argonite RV-4T (plek 4) scoorden ook goed, maar hadden meer minpunten dan de BK-trailer. Twee van de tien banden scoorden een onvoldoende. Dit meldt ANWB.

18 maart '25 (13:00)

Minder natuurbranden in Nederland in 2024, zorgen over 2025

Door veel regen en nattigheid waren er in 2024 minder natuurbranden dan gebruikelijk. De brandweer moest afgelopen jaar ingrijpen bij 170 natuurbranden, meldde het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) dinsdag. In 2023 ging het om 314 natuurbranden, 70 branden op militair terrein en 21 akkerbranden.

17 maart '25 (11:15)

Wilhelminatoren in Valkenburg zondagochtend ingestort

De Wilhelminatoren in Valkenburg is zondagochtend ingestort. Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg na berichtgeving door L1 Nieuws en De Limburger. De uitkijktoren op de Heunsberg, een rijksmonument, is een bekende trekpleister in de Zuid-Limburgse plaats.

17 maart '25 (10:16)

Deze week veel zon en zacht lenteweer

Deze week schijnt de zon volop en wordt het zacht. Op donderdag, wanneer de astronomische lente start, kan het kwik oplopen tot 18 graden, meldt Weeronline.

14 maart '25 (15:30)

Flamingo’s in Grevelingenmeer verstoord door bezoekers: zorgen over broedseizoen

De groep flamingo’s in het Grevelingenmeer bij Battenoord trekt steeds meer bezoekers, maar dat brengt problemen met zich mee. Mensen komen te dicht bij de vogels, wat hun rust verstoort en negatieve gevolgen kan hebben voor het broedseizoen. Dit melden NOS en Rijnmond.

14 maart '25 ( 9:47)

Meer gebieden in Utrechtse natuur krijgen aanlijnplicht voor honden vanwege wolf

Vanaf morgen geldt in de provincie Utrecht op meer locaties een aanlijnplicht voor honden. De maatregel is ingesteld door Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, de provincie Utrecht, RUD Utrecht en de gemeente Zeist na advies van wolvenexperts. Dit moet de kans op confrontaties tussen honden en wolven verkleinen. Dit meldt de NOS.

13 maart '25 (13:28)

Broedseizoen begonnen, natuurorganisaties roepen op om honden aan de lijn te houden

Nu het broedseizoen van start gaat, roepen natuurbeheerders wandelaars op om dieren extra rust en ruimte te geven. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en LandschappenNL richten deze boodschap vooral aan hondenbezitters. De organisaties geven aan dat een deel van de hondenbezitters het niet zo nauw neemt met de regels. Dat meldt Hart van Nederland.

13 maart '25 (11:08)

Gedeeltelijke maansverduistering mogelijk vrijdag 14 maart te zien in Nederland

Vrijdagochtend 14 maart is het mogelijk om een maansverduistering te zien. Op plaatsen waar er weinig bewolking is en de maan duidelijk zichtbaar, is het mogelijk om een klein hapje uit de maan te zien. Daarvoor moet je wel vroeg opstaan. Dat melden Weeronline en Hart van Nederland.

12 maart '25 (12:25)

Nationale Campermarkt keert terug met duurzame twist

Op zaterdag 5 april 2025 vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen. Met meer dan 200 tweedehands campers en zo’n 5.000 bezoekers is het het grootste particuliere camperverkoopevenement van Europa. Dit jaar draait het niet alleen om kopen en verkopen, maar ook om duurzaamheid. Dit meldt NKC.