Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds meer mensen boeken vliegvakanties buiten Europa

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De boekingen naar verre bestemmingen nemen toe, merken reisorganisatoren zoals Voja Travel, vliegticketverkoper Vliegtickets.nl en brancheorganisatie ANVR. Volgens de organisaties betekent dit dat het vertrouwen om ook verder dan Europa te reizen weer terugkomt. Wel staan de officiële reisadviezen van de overheid voor plekken buiten Europa veelal nog op oranje, wat inhoudt dat reizen wordt afgeraden tenzij noodzakelijk.

Reisspecialist Voja Travel, die onder meer reizen naar het Afrikaanse Kaapverdië aanbiedt, spreekt van "recordboekingen". In het laatste kwartaal van 2021 stegen de boekingen met 200 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, in januari dit jaar was er sprake van een stijging van 150 procent tegenover dezelfde maand in 2019. Kaapverdië, de Azoren en Madeira zijn de populairste bestemmingen.

Oranje reisadvies 

De records gelden voor zowel de winter- als de zomerboekingen, aldus eigenaar Joshua van Eijndhoven. "De angst voor het oranje reisadvies is bij Voja-reizigers nagenoeg weg", zegt hij. Daarnaast weten mensen volgens hem niet waar ze precies van op aan kunnen qua reisadvies, "en gaan ze gewoon". Voor bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Australië verwacht Voja Travel vooralsnog geen boekingen omdat de coronaregels daar strenger zijn.

Intercontinentale vluchten 

Vliegticketverkoper Vliegtickets.nl noteerde al een toename van het aantal intercontinentale vluchten. In de maand januari werden vijf keer zoveel intercontinentale vluchten geboekt voor de zomermaanden juli en augustus als in dezelfde maand een jaar geleden. De populairste bestemmingen zijn de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, de Nederlandse Antillen, Zuid-Afrika en Mexico. De ticketverkoper noemt het aantal boekingen met een bestemming buiten Europa "nog altijd erg beperkt", maar verwacht de komende periode een toename door aangekondigde reisversoepelingen binnen de EU.

ANVR-directeur Frank Oostdam laat desgevraagd weten ook "verheugend meer vraag" naar verre reizen te zien. "Daaruit blijkt dat mensen, zeker voor de lange termijn, weer vertrouwen hebben." Wel vormt volgens Oostdam het reisadvies voor buiten Europa een "belangrijke hindernis". Volgens Oostdam hadden er nog meer boekingen kunnen zijn als het reisadvies al was aangepast.

Corona-advies scheiden van reisadvies 

De organisatie zegt nog veel vragen te krijgen van reizigers over reizen buiten Europa. De ANVR wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het corona-advies scheidt van het reisadvies. "Dan kan een groot gedeelte van de wereld weer op geel." De ANVR voert hierover gesprekken met het ministerie en hoopt dat het advies de komende maanden aangepast wordt.

Door: ANP

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.