Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 leuke wateractiviteiten tijdens jouw vakantie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Ben jij het liefst altijd aan het water te vinden? Dan zal jouw vakantie waarschijnlijk naar een bestemming zijn waar je volop water om je heen hebt. Of dat nu de Atlantische Oceaan is, de Oostzee of een rivier als de Donau, in en om het water zijn altijd leuke activiteiten te doen. Hieronder hebben we 5 leuke wateractiviteiten op een rij gezet die je tijdens je vakantie kunt doen. 

1. Snorkelen

Als je eenmaal gaat snorkelen, zal je merken dat er onder water een wereld voor je opengaat. Als je bijvoorbeeld in de Middellandse Zee gaat snorkelen, dan zie je dat de wereld onder water misschien nog wel kleurrijker is dan boven water. Voor duiken moet je doorgaans de nodige certificaten hebben, maar snorkelen kan iedereen. Natuurlijk is het dan wel fijn als je je eigen uitrusting hebt. Deze neemt niet veel plaats in je bagage in. Zoek het beste snorkelmasker en neem een kijkje onder water!  

2. Skimboarden

Je ziet het steeds vaker, ook in Nederland: skimboarden. Skimboarden doe je in principe op een dunne laag water, waardoor je dit vaak ziet bij de vloedlijn aan het strand. Dit heet flatland skimboarding. Je zal trucjes zien die je wellicht bekend voorkomen van het skateboarden. Ervaren skimboarders kunnen echter ook golven aan, net zoals je bij surfers ziet. Daarbij begin je dan op de golf en rijd je die als het ware uit tot het strand. Dit wordt ook wel wave skimboarding genoemd. Ben jij al om? Een skimboard kopen is dan het enige wat nog rest!

3. Suppen

Suppen is een sport voor iedereen die het graag rustig aandoet. Het is heel rustgevend om over het water te peddelen, maar het is ook nog eens goed voor je lichaam. Met deze sport kun je je buikspieren en core echt trainen. Gemiddeld verbrand je zo’n 400 calorieën per uur, beslist de moeite waard dus. Suppen ontstond oorspronkelijk op Hawaii, maar inmiddels wordt het overal ter wereld gedaan. 

4. Zeilen

Lekker de wind in je haren voelen? Zeilen kan ook echt een sport zijn. Er zijn zowel kleine zeilboten als grote zeiljachten, dus aan jou de keuze waar je je het prettigst bij voelt. Hoe kleiner de zeilboot, hoe meer je zelf moet doen. Wanneer je voor het eerst gaat zeilen, kun je het beste voor een kielboot kiezen, omdat deze boot stabiel op het water ligt. Dit is ook minder intensief dan bijvoorbeeld met een zwaardboot. Huren is een optie, maar boten delen is vandaag de dag ook populair. Verder kun je zeilen het beste eerst onder de knie krijgen op een plas, waar er in Nederland natuurlijk genoeg van zijn. Op die manier blijft het overzichtelijk en kun je je echt op het zeilen zelf concentreren.  

5. Kitesurfen

Ga jij liever voor een wat ruigere watersport, dan is kitesurfen wellicht iets voor jou. Hierbij trotseer je vaak weer en wind, want hoe hoger de golven, hoe mooier het is. Natuurlijk moet de situatie wel veilig zijn, dus houd de berichten altijd goed in de gaten. Aan de kust is men altijd veel bezig met kitesurfen. In Nederland staat er bijna altijd wel wind, waardoor kitesurfen vaak een optie is. Dankzij een isolerend surfpak, heb je ook tijdens de herfst en winter minimaal last van de kou.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.