Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijke oogst: longlist ‘Wandelroute van het Jaar 2021’ telt 17 kanshebbers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 26 min
location_on [xx]km
De longlist voor de uitverkiezing van de ‘beste wandelroute van de Benelux’ levert dit keer een bijzonder rijke oogst op. Maar liefst 17 routes zijn nog in de race voor de eretitel. Op zaterdag 13 februari 2021, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend. Dit heeft de Fiets en Wandelbeurs bekendgemaakt.
Het wandelen heeft in de afgelopen maanden door alle corona-maatregelen een flinke impuls gekregen. Het is een veilige, gezonde én duurzame activiteit die je praktisch overal kunt beoefenen. Je hebt er weinig meer voor nodig dan een paar goede wandelschoenen. Niet alleen verstokte liefhebbers gingen de paden op, maar ook vele tienduizenden nieuwkomers ontdekten het wandelen en legden de nodige kilometers af.
 

Kwalitatief goede routes

 
Dit wandellegioen in Nederland, België en Luxemburg verdient natuurlijk prachtige wandelroutes, met goede markering, voldoende achtergrondinformatie, interessante omgeving etc. Het doel van de uitverkiezing is om overheden en andere instanties te stimuleren om kwalitatief goede routes uit te zetten. De 17 routes op de longlist zijn alle nieuw of recentelijk ingrijpend vernieuwd in de periode september 2019 – oktober 2020.
 

Nalopen routes

 
De Belgisch-Nederlandse jury beoordeelt de routes aan de hand van een groot aantal criteria en nomineert begin januari vijf kandidaten. Vervolgens lopen de juryleden alle genomineerde routes na. In de praktijk betekent dit dat ze honderden kilometers te voet afleggen, vóór ze tot een eindoordeel komen.
 

Longlist Wandelroute van het Jaar 2021

– in alfabetische volgorde –
 
1. GR 561 Kempen - Maaspad
De GR 561 Kempen-Maaspad is een van de meest groene langeafstandspaden in Vlaanderen. De GR start aan de Schaffense Poort in Diest en eindigt op de oude Sint-Servaasbrug in Maastricht. De oorspronkelijke gids uit 2002 en het pad zijn herwerkt en geactualiseerd. Het pad rond de Limburgse Kempen is nu 221 km lang.
 
 
2. Krijtlandpad
Het Krijtlandpad van Wandelnet.nl, een 100 kilometer lange wandelroute (in 6 etappes) door de heuvels van Zuid-Limburg, is vernieuwd. Je komt nu door nieuwe natuurgebieden en wandelt meer dan voorheen over onverharde paden: zachte grasdijken, verende bospaden of struinend door natte, struweelrijke graslanden. Maastricht ontvangt je met de Groene Loper, het nieuwe wandel- en fietspad boven op de tunnel van de A2. En er is ook een nieuwe topo-gids.
 
 
3. Martin Luther King Vijfdaagse
Vijf rondwandelingen van 17 à 20 km vanuit het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Ze leiden langs plekken die herinneren aan Dr. King, het slavernijverleden van Amsterdam en WO II. De routes gaan door 15 Amsterdamse parken en vaak langs water. De routes, kaartjes, gps-tracks, interessante bezienswaardigheden, downloadbare pdf’s enz. zijn in het Engels en het Nederlands te vinden op www.mlk50.nl. Er is ook een gedrukt wandelgidsje in het Nederlands verkrijgbaar.
 
 
4. Pad van de Vrijheid 
Een wandelroute van 155 km, verdeeld in 13 etappes, met start- en eindpunt Hotel de Wereld in Wageningen. De route is beschreven in de wandelgids Pad van de Vrijheid. De gids biedt veel informatie over gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden op de plaatsen waar de wandelaar langskomt.
 
 
5. Pionierspad 
Het 217 km lange Pionierspad (in 11 etappes) van Wandelnet.nl is verbeterd en vernieuwd in de Noordoostpolder en Flevopolders. Het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) brengt de wandelaar over nog meer onverharde paden door nieuwe natuurgebieden zoals het Waterloopbos, het rivierduingebied, het Oostvaardersveld, Knarbos en Horsterwold. In Zeewolde en Almere is het Pionierspad volledig op de schop gegaan.
 
 
6. Randonnées en Boucle dans la province du Luxembourg 
16 nieuwe, onuitgegeven dag-rondwandelingen in de provincie Luxemburg van Les Sentiers de GR. Op basis van bestaande GR en streek-GR paden.
 
 
7. RivierPark Maasvallei 
De langeafstandswandeling in het RivierPark Maasvallei werd in 2020 uitgebreid; van 52 km aan de Vlaamse oever tot een vernieuwde lus-vormige route van 137 km, langs beide oevers van de Grensmaas. Bij de wandelroute hoort een kaartboekje en op de website vind je ook een promofilmpje.
 
 
8. Route des Vins
Een combinatie van 4 thematische wandelingen (8 tot 12 km lang) door en langs de wijngaarden in de Zuid-Limburgse heuvels. Een stukje Frankrijk in Nederlands-Limburg.
 
 
9. Streek-GR Dijleland
Dit pad en gids dateren uit 2008. De route is uitgebreid van 167 naar 182 km en het traject is op veel plaatsen gewijzigd. Daarnaast zijn 5 dag- of tweedaagse rondwandelingen in de nieuwe gids opgenomen.
 
 
10. Struinpad
Het Struinpad is een avontuur tussen rivier en dijk. Je volgt de Waal van Millingen aan de Rijn tot aan de Noordzee. De route is 200 km lang en is in twee weken prima te wandelen. Er is geen vaste route: je struint tussen de rivier en de dijk. Je gaat letterlijk buiten de gebaande wegen en vindt zo jouw eigen weg. In de routegids staan herkenningspunten, zodat je niet onnodig verdwaalt.
 
 
11. Te voet met boswachter Ellen: Oude bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen & terug
Begin 20ste eeuw trokken wandelaars al door Nederland over de gemarkeerde Bondswandelwegen van de ANWB. Boswachter Ellen Luijks volgde een van die routes, de bijna 100 jaar oude en 53 km lange Bondswandelweg door het Rijk van Nijmegen, en ontdekte dat die nog prima te lopen is.
 
 
12. Wandelnetwerk “de Merode” Vlaams-Brabant
Het Wandelnetwerk “de Merode” van Toerisme Vlaams-Brabant is uitgebreid met 170 km aan nieuwe trajecten en strekt zich nu uit over de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. “De Merode” telt inmiddels 700 km en is daardoor meteen het grootste aaneengesloten wandelnetwerk van Vlaanderen. Twee nieuwe kaarten zijn gepubliceerd.
 
 
13. Wandelnetwerk Getevallei
Het wandelnetwerk Getevallei breidt uit met 260 km aan virtuele trajecten en knooppunten in Tienen, Hoegaarden en Landen. Daardoor is de volledige Getevallei nu ontsloten met knooppunten. Samen een netwerk van 510 km aaneengesloten wandelpaden. De publicatie van het wandelnetwerk is volledig herzien en geactualiseerd en bestaat nu uit 2 kaarten met infogids.
 
 
14. Wandelroute De Groote Peel
Vier nieuwe wandelroutes, ontwikkeld in het voorjaar van 2020 en uitgebracht in juli 2020. Het betreft wandelroutes door Asten en De Peel, welke niet langer zijn dan 30 kilometer, maar uitstekend geschikt zijn voor een meerdaags verblijf in Asten. De vier wandelroutes laten steeds een ander landschap zien.
 
 
15. Westfriese Omringdijk
De Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250. Eeuwenlang hebben inwoners van het waterland gewerkt aan de dijk die hen moest beschermen tegen het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. Dit 150 km lange nieuwe streekpad van Wandelnet.nl volgt de iconische, eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland.
 
 
16. Westhoektrails 
Het gaat hier om 3 wandelingen-in-lijn, ontwikkeld door het Regionaal Landschap Westhoek. Waarbij telkens gestimuleerd wordt om het openbaar vervoer (bus of trein) te nemen van eind- naar startpunt en dan terug te wandelen. Een wandelkaart gidst je langsheen bos, water en natuurgebieden. De drie trails zijn online te downloaden via Rlwesthoek.be.
 
 
17. Zeeuwse Zwerftochten 
Een nieuwe gids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig met 17 nieuwe, afwisselende wandelingen van 12 tot 26 km door Zeeland. Langs duinen, schorren en slikken en door dorpjes en steden. Zoveel mogelijk van-de-weg-af.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
26 juli '24 ( 8:58)

Aantal wolvenaanvallen flink toegenomen in eerste kwartaal

Wolven vallen steeds vaker schapen en andere dieren aan. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 267 aanvallen op dieren vastgesteld, in dezelfde periode van 2023 waren dit er nog 77. Dat zijn er ruim drie keer zoveel. In vrijwel alle gevallen hadden de landeigenaren geen hek of prikkeldaad om hun grond staan of andere preventieve maatregelen genomen om schade door wolven tegen te gaan.

26 juli '24 ( 8:44)

Europese Commissie: Nederland moet grutto beter beschermen

Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

25 juli '24 (13:56)

Strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger

Het strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger. Zonder ingrijpen is het strand over een paar jaar al weg. Dit heeft tot gevolg dat omwonenden er niet meer kunnen genieten van de zon en eigenaren van strandpaviljoenen er geen geld meer kunnen verdienen. Toerisme speelt op Brouwersdam namelijk een belangrijk rol, laat wethouder Daniel Joppe van de gemeente Schouwen-Duiveland weten. Dit meldt Omroep Zeeland. 

25 juli '24 ( 8:48)

Temperatuur blijft uitzonderlijk hoog, net geen nieuw record

Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

25 juli '24 ( 8:40)

Vorig jaar iets meer mensen verdronken dan gemiddeld

Vorig jaar zijn iets meer mensen verdronken dan gemiddeld in de afgelopen tien jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in 2023 98 sterfgevallen door verdrinking. In het afgelopen decennium waren dit er jaarlijks gemiddeld 88.

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.