Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijke oogst: longlist ‘Wandelroute van het Jaar 2021’ telt 17 kanshebbers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 26 min
location_on [xx]km
De longlist voor de uitverkiezing van de ‘beste wandelroute van de Benelux’ levert dit keer een bijzonder rijke oogst op. Maar liefst 17 routes zijn nog in de race voor de eretitel. Op zaterdag 13 februari 2021, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend. Dit heeft de Fiets en Wandelbeurs bekendgemaakt.
Het wandelen heeft in de afgelopen maanden door alle corona-maatregelen een flinke impuls gekregen. Het is een veilige, gezonde én duurzame activiteit die je praktisch overal kunt beoefenen. Je hebt er weinig meer voor nodig dan een paar goede wandelschoenen. Niet alleen verstokte liefhebbers gingen de paden op, maar ook vele tienduizenden nieuwkomers ontdekten het wandelen en legden de nodige kilometers af.
 

Kwalitatief goede routes

 
Dit wandellegioen in Nederland, België en Luxemburg verdient natuurlijk prachtige wandelroutes, met goede markering, voldoende achtergrondinformatie, interessante omgeving etc. Het doel van de uitverkiezing is om overheden en andere instanties te stimuleren om kwalitatief goede routes uit te zetten. De 17 routes op de longlist zijn alle nieuw of recentelijk ingrijpend vernieuwd in de periode september 2019 – oktober 2020.
 

Nalopen routes

 
De Belgisch-Nederlandse jury beoordeelt de routes aan de hand van een groot aantal criteria en nomineert begin januari vijf kandidaten. Vervolgens lopen de juryleden alle genomineerde routes na. In de praktijk betekent dit dat ze honderden kilometers te voet afleggen, vóór ze tot een eindoordeel komen.
 

Longlist Wandelroute van het Jaar 2021

– in alfabetische volgorde –
 
1. GR 561 Kempen - Maaspad
De GR 561 Kempen-Maaspad is een van de meest groene langeafstandspaden in Vlaanderen. De GR start aan de Schaffense Poort in Diest en eindigt op de oude Sint-Servaasbrug in Maastricht. De oorspronkelijke gids uit 2002 en het pad zijn herwerkt en geactualiseerd. Het pad rond de Limburgse Kempen is nu 221 km lang.
 
 
2. Krijtlandpad
Het Krijtlandpad van Wandelnet.nl, een 100 kilometer lange wandelroute (in 6 etappes) door de heuvels van Zuid-Limburg, is vernieuwd. Je komt nu door nieuwe natuurgebieden en wandelt meer dan voorheen over onverharde paden: zachte grasdijken, verende bospaden of struinend door natte, struweelrijke graslanden. Maastricht ontvangt je met de Groene Loper, het nieuwe wandel- en fietspad boven op de tunnel van de A2. En er is ook een nieuwe topo-gids.
 
 
3. Martin Luther King Vijfdaagse
Vijf rondwandelingen van 17 à 20 km vanuit het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Ze leiden langs plekken die herinneren aan Dr. King, het slavernijverleden van Amsterdam en WO II. De routes gaan door 15 Amsterdamse parken en vaak langs water. De routes, kaartjes, gps-tracks, interessante bezienswaardigheden, downloadbare pdf’s enz. zijn in het Engels en het Nederlands te vinden op www.mlk50.nl. Er is ook een gedrukt wandelgidsje in het Nederlands verkrijgbaar.
 
 
4. Pad van de Vrijheid 
Een wandelroute van 155 km, verdeeld in 13 etappes, met start- en eindpunt Hotel de Wereld in Wageningen. De route is beschreven in de wandelgids Pad van de Vrijheid. De gids biedt veel informatie over gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden op de plaatsen waar de wandelaar langskomt.
 
 
5. Pionierspad 
Het 217 km lange Pionierspad (in 11 etappes) van Wandelnet.nl is verbeterd en vernieuwd in de Noordoostpolder en Flevopolders. Het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) brengt de wandelaar over nog meer onverharde paden door nieuwe natuurgebieden zoals het Waterloopbos, het rivierduingebied, het Oostvaardersveld, Knarbos en Horsterwold. In Zeewolde en Almere is het Pionierspad volledig op de schop gegaan.
 
 
6. Randonnées en Boucle dans la province du Luxembourg 
16 nieuwe, onuitgegeven dag-rondwandelingen in de provincie Luxemburg van Les Sentiers de GR. Op basis van bestaande GR en streek-GR paden.
 
 
7. RivierPark Maasvallei 
De langeafstandswandeling in het RivierPark Maasvallei werd in 2020 uitgebreid; van 52 km aan de Vlaamse oever tot een vernieuwde lus-vormige route van 137 km, langs beide oevers van de Grensmaas. Bij de wandelroute hoort een kaartboekje en op de website vind je ook een promofilmpje.
 
 
8. Route des Vins
Een combinatie van 4 thematische wandelingen (8 tot 12 km lang) door en langs de wijngaarden in de Zuid-Limburgse heuvels. Een stukje Frankrijk in Nederlands-Limburg.
 
 
9. Streek-GR Dijleland
Dit pad en gids dateren uit 2008. De route is uitgebreid van 167 naar 182 km en het traject is op veel plaatsen gewijzigd. Daarnaast zijn 5 dag- of tweedaagse rondwandelingen in de nieuwe gids opgenomen.
 
 
10. Struinpad
Het Struinpad is een avontuur tussen rivier en dijk. Je volgt de Waal van Millingen aan de Rijn tot aan de Noordzee. De route is 200 km lang en is in twee weken prima te wandelen. Er is geen vaste route: je struint tussen de rivier en de dijk. Je gaat letterlijk buiten de gebaande wegen en vindt zo jouw eigen weg. In de routegids staan herkenningspunten, zodat je niet onnodig verdwaalt.
 
 
11. Te voet met boswachter Ellen: Oude bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen & terug
Begin 20ste eeuw trokken wandelaars al door Nederland over de gemarkeerde Bondswandelwegen van de ANWB. Boswachter Ellen Luijks volgde een van die routes, de bijna 100 jaar oude en 53 km lange Bondswandelweg door het Rijk van Nijmegen, en ontdekte dat die nog prima te lopen is.
 
 
12. Wandelnetwerk “de Merode” Vlaams-Brabant
Het Wandelnetwerk “de Merode” van Toerisme Vlaams-Brabant is uitgebreid met 170 km aan nieuwe trajecten en strekt zich nu uit over de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. “De Merode” telt inmiddels 700 km en is daardoor meteen het grootste aaneengesloten wandelnetwerk van Vlaanderen. Twee nieuwe kaarten zijn gepubliceerd.
 
 
13. Wandelnetwerk Getevallei
Het wandelnetwerk Getevallei breidt uit met 260 km aan virtuele trajecten en knooppunten in Tienen, Hoegaarden en Landen. Daardoor is de volledige Getevallei nu ontsloten met knooppunten. Samen een netwerk van 510 km aaneengesloten wandelpaden. De publicatie van het wandelnetwerk is volledig herzien en geactualiseerd en bestaat nu uit 2 kaarten met infogids.
 
 
14. Wandelroute De Groote Peel
Vier nieuwe wandelroutes, ontwikkeld in het voorjaar van 2020 en uitgebracht in juli 2020. Het betreft wandelroutes door Asten en De Peel, welke niet langer zijn dan 30 kilometer, maar uitstekend geschikt zijn voor een meerdaags verblijf in Asten. De vier wandelroutes laten steeds een ander landschap zien.
 
 
15. Westfriese Omringdijk
De Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250. Eeuwenlang hebben inwoners van het waterland gewerkt aan de dijk die hen moest beschermen tegen het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. Dit 150 km lange nieuwe streekpad van Wandelnet.nl volgt de iconische, eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland.
 
 
16. Westhoektrails 
Het gaat hier om 3 wandelingen-in-lijn, ontwikkeld door het Regionaal Landschap Westhoek. Waarbij telkens gestimuleerd wordt om het openbaar vervoer (bus of trein) te nemen van eind- naar startpunt en dan terug te wandelen. Een wandelkaart gidst je langsheen bos, water en natuurgebieden. De drie trails zijn online te downloaden via Rlwesthoek.be.
 
 
17. Zeeuwse Zwerftochten 
Een nieuwe gids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig met 17 nieuwe, afwisselende wandelingen van 12 tot 26 km door Zeeland. Langs duinen, schorren en slikken en door dorpjes en steden. Zoveel mogelijk van-de-weg-af.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

11 juni '24 (11:35)

Aantal optredens en voorstellingen Oerol op Terschelling afgelast door weer

Een domper voor het Oerol-festival op Terschelling. Niet alleen is het niet bepaald optimaal festivalweer, door de weersomstandigheden heeft het festival op het eiland een aantal optreden en voorstellingen moeten schrappen. Zo is het Straattheater niet meer op straat en is een deel van het festivalterrein op het strand niet open gegaan, meldt Omroep Friesland.

10 juni '24 ( 9:27)

Vanaf maandagmiddag code geel in zuidwesten om zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.

07 juni '24 (11:27)

Dit is de meest fietsvriendelijke gemeente van het land

Woensdag 5 en donderdag 6 juni was het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Daar kwamen ondernemers en professionals uit de fietsbranche samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Maar ook om de fietsgemeente van het jaar bekend te maken. Die vind je in Zeeland, meldt Omroep Zeeland.

06 juni '24 (14:19)

Ruim 3.000 fietsen uit Amsterdams fietsdepot voor kinderen, asielzoekers of re-integratie

 Om Amsterdammers die geen fiets hebben te stimuleren om toch de fiets te gebruiken, geeft de gemeente 3.250 fietsen uit het fietsdepot weg. De fietsen zijn te gebruiken voor fietslessen aan kinderen, voor mensen die in een re-integratietraject zitten of voor asielzoekers en vluchtelingen. Kinderen en volwassenen kunnen zich zo makkelijker en betaalbaar door de stad verplaatsen. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

06 juni '24 (11:04)

Rechter gaat niet mee in eisen Greenpeace voor snelle stikstofreductie natuur

De rechter gaat niet mee in de eisen van Greenpeace voor een snelle stikstofreductie. Volgens de milieuorganisatie is het noodzakelijk dat de overheid onmiddellijk maatregelen tegen stikstofuitstoot neemt om de natuur te behoeden voor verdere achteruitgang. Om de Staat daartoe te dwingen, had Greenpeace een kort geding aangespannen. De voorzieningenrechter die de zaak behandelde, wijst alle vorderingen echter af.

05 juni '24 (12:15)

Het Groene Hart is een natuurgebied rijker

Het gaat wat tijd in beslag nemen, maar dan staat er ook wat. Waar in de weilanden in de Meije eerst graafmachines het uitzicht bepaalden, is het stuk grond nu overgeleverd aan de natuur. Met een beetje hoop kunnen we hier over een paar jaar dieren zoals de blauwborst en roerdomp tegenkomen, meldt AD.

05 juni '24 ( 9:50)

Drenthe investeert 1,5 miljoen euro in verbetering recreatieve fietspaden

Het Drents netwerk van fietspaden krijgt een kwaliteitsimpuls. Dat heeft fietsprovincie Drenthe bekendgemaakt. Op 10 juni opent de subsidieregeling waar gemeenten, terrein beherende organisaties en particuliere grondeigenaren gebruik van kunnen maken. De regeling is een gevolg op eerdere subsidieregelingen met hetzelfde doel. Namelijk bijdragen aan een toekomstbestendig recreatief fietsnetwerk in Drenthe en het vergroten van de aantrekkelijkheid van Drenthe als fietsprovincie voor zowel inwoners, de recreatieve sector als toeristen. Er is tot en met 2027 in totaal 4 miljoen euro begroot voor de kwaliteitsimpuls.