Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

2020 tot nu toe warmste jaar ooit in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Met gemiddeld 12,7 graden in De Bilt is het dit jaar vooralsnog het warmste jaar in Nederland ooit. Dat maakt Weeronline bekend. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur op 11,1 graden.

Ook in 2007 was de gemiddelde temperatuur 12,7 graden. Alleen als er iets verder achter de komma gekeken wordt, dan is 2020 toch nipt warmer. Na dit jaar en 2007 volgen 2014 (12,6 graden), 2018 (12,4 graden) en 2019 (12,2 graden) op de voet.

De verschillen in het land zijn dit jaar wel groot. Zo was het over het algemeen warm in het zuiden, terwijl het in het noorden niet het warmste jaar ooit was. In de zuidelijke steden Maastricht en Eindhoven werd bijvoorbeeld het warmste jaar ooit gemeten, terwijl het in het noordelijk gelegen Leeuwarden warmer was in 2007 en 2014.

Zonnig jaar

Tot dusver werden dit jaar 104 warme dagen (20 graden of meer) geteld in De Bilt. Dat zijn er negentien meer dan gemiddeld, en dat aantal loopt vermoedelijk op tot dinsdag. Tot dan is het relatief warm weer. Het aantal echt zomerse dagen (25 graden of meer) dit jaar staat nu op 31, vijf meer dan gemiddeld. Tropisch warm (31 graden of meer) werd het twaalf keer, tegen vier gemiddeld.

In Nederland was het dit jaar niet alleen warm, maar ook uitzonderlijk zonnig. Alleen in 2003 kwam de zon vaker om de hoek kijken, aldus Weeronline. Inmiddels scheen de zon 1723 uur. Op 7 september had de zon al meer geschenen dan in een 'normaal' jaar. Als de zon de komende dagen blijft schijnen, kan 2020 de eerste plaats wat betreft zonuren overnemen.

Door: ANP

10 oktober '24 ( 8:40)

Populatie dieren neemt sterk af: "komende jaren cruciaal om verder natuurverlies te stoppen"

De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. "De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen", zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.

10 oktober '24 ( 8:26)

Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden vinden natuur- en brancheorganisaties

Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden, vindt een coalitie van natuurorganisaties en brancheorganisaties als Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Ze roepen samen de overheid op om de combinatie van energie-opwekking en natuur tot regel te maken. Energieparken waarin ook maatregelen worden genomen om de natuur te versterken, kunnen volgens de organisaties rekenen op meer steun van de omgeving.

09 oktober '24 (13:11)

Provincie steunt nieuwe fietstunnel in Heiloo met 2,2 miljoen euro

De provincie Noord-Holland heeft een flinke bijdrage van 2,2 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heiloo. Dit geld is bedoeld voor de aanleg van een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor en een verbeterde fietsroute op Landgoed Nijenburg. Deze maatregelen zijn nodig omdat er drie onbewaakte spoorwegovergangen in het Heilooërbos gesloten worden. Dankzij dit project blijft het natuurgebied toegankelijk voor wandelaars en ontstaat er een belangrijke fietsverbinding tussen Heiloo, Alkmaar en Bergen. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

09 oktober '24 (11:18)

Code geel in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg kan woensdagmiddag en -avond veel regen vallen. Het KNMI heeft voor de provincie Limburg code geel uitgegeven.

09 oktober '24 ( 9:50)

Bijzondere vondst in IJsselmeer: Romeins veenbos ontdekt door Urker duo

In de wateren voor de kust van Urk hebben Jelle en Janna, twee lokale snorkelaars, een opmerkelijke vondst gedaan. Op de bodem van het IJsselmeer stuitten ze op de overblijfselen van een veeneikenbos dat afkomstig is uit de Romeinse tijd. Dit meldt Omroep Flevoland.

08 oktober '24 (15:34)

Faunabeheer Zeeland geeft meer mogelijkheden voor grauwe ganzen en brandganzen

Faunabeheer Zeeland (FBE) krijgt meer mogelijkheden om grauwe ganzen en brandganzen te doden. Gedeputeerde Staten hebben besloten daarvoor een vergunning te verlenen, omdat de afgelopen jaren door de toename van het aantal grauwe ganzen en brandganzen ook de schade aan landbouwgewassen is toegenomen.

07 oktober '24 ( 8:30)

Bij helder weer is komeet in oktober zichtbaar met blote oog

Tussen 11 en 15 oktober is de komeet Tsuchinshan-ATLAS dichter bij de aarde dan de planeet Venus en daarom te zien met het blote oog, stelt Weeronline.

03 oktober '24 (11:00)

Negatief zwemadvies voor Merwelanden-plas nabij Chemours-fabriek nu doorspoelen stopt

De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.

03 oktober '24 (10:39)

Wintersport en bijbehorende toerisme wordt bedreigd door klimaatverandering

Wintersport en het bijbehorende toerisme gaan door de opwarming van de aarde een "sombere toekomst" tegemoet. Daarvoor waarschuwen de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en de Internationale Ski en Snowboard Federatie (FIS). De twee organisaties zijn een samenwerking aangegaan om de wintersportsector hier bewuster van te maken. Het is de eerste samenwerking ooit tussen de VN-organisatie en een sportbond.

03 oktober '24 (10:17)

Zuidpier IJmuiden per direct gesloten door stormschade

De Zuidpier in IJmuiden is per direct gesloten. Volgens Rijkswaterstaat is er door storm Aitor op 27 september schade ontstaan aan het wegdek. Daarom is de pier niet meer veilig voor weggebruikers.