Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Explosie van blauwalg door regen na hitte en droogte

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Waterschappen en andere waterbeheerders in het hele land hebben op dit ogenblik te maken met een explosie van blauwalgengroei in open water. Dat komt doordat het na een aantal zeer warme en droge weken ineens hard regent op sommige plekken. Met het regenwater spoelt allerlei vervuiling het opgewarmde water in en dat is zeer welkome voeding voor blauwalgen. Het gevolg is dat zij zich razendsnel vermeerderen en een vieze en ongezonde drijflaag op het water vormen, zegt aquatisch ecoloog en blauwalgenspecialist Miquel Lurling van Wageningen Universiteit en Researchcentrum WUR.

Blauwalg is een cyanobacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als het water opwarmt gaat de blauwalg bloeien. Er ontstaat een stinkende drijflaag op het water met daarin voor mensen giftige toxines. De toxines zorgen voor milde tot zeer ernstige gezondheidsklachten. Provincies en andere waterbeheerders geven een negatief zwemadvies af voor dergelijk zwemwater en proberen de blauwalg te bestrijden.

"Maar helaas wordt er vaak maar lukraak wat geprobeerd", zegt Lurling. "Er is een gigantisch en groeiend aanbod aan middelen die zogenaamd zouden werken tegen blauwalg. Maar bestrijding kan alleen effectief zijn als er eerst een goede diagnose is gesteld van het probleem. Is er blauwalg door een lekkende riolering, worden eenden en vissen te vaak gevoerd, zijn er veel watervogels, laten mensen hun honden uit langs de waterkant; het kan van alles zijn. Zonder goede diagnose is bestrijding geld in het water smijten."

Sluiting voor waterrecreatie

Er zijn wel effectieve methodes om blauwalg aan te pakken, aldus Lurling. "Maar het is altijd maatwerk, omdat elk water uniek is. Vaak is een combinatie van maatregelen het beste. Waterschap Brabantse Delta heeft daar bijvoorbeeld succes mee gehad, maar dat duurde wel vijf jaar. En veel geld, ook vaak een probleem." Waterbeheerders moeten in elk geval niet zomaar wat gaan doen. "Een waterplas met een terugkerend, ernstig blauwalgenprobleem kan misschien beter helemaal gesloten worden voor waterrecreatie. In Nederland is altijd wel op korte afstand ander zwemwater voorhanden."

Blauwalgenprobleem neemt wereldwijd toe

Het is volgens de wetenschapper bekend dat het blauwalgenprobleem wereldwijd toeneemt. Voor Nederland zijn daarover geen gegevens beschikbaar. "Of het hier ook vaker voorkomt is heel lastig te zeggen. Er is wel meer aandacht voor. En mensen zoeken veel vaker dan vroeger natuurwater op, dus vieze drijflagen worden eerder opgemerkt. Ik zou aanraden alleen verkoeling te zoeken op officiële zwemwaterlocaties, die worden altijd volgens het geldende Blauwalgenprotocol in de gaten gehouden." Officiële locaties zijn te vinden op zwemwater.nl.

Door: ANP

10 oktober '24 ( 8:40)

Populatie dieren neemt sterk af: "komende jaren cruciaal om verder natuurverlies te stoppen"

De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. "De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen", zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.

10 oktober '24 ( 8:26)

Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden vinden natuur- en brancheorganisaties

Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden, vindt een coalitie van natuurorganisaties en brancheorganisaties als Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Ze roepen samen de overheid op om de combinatie van energie-opwekking en natuur tot regel te maken. Energieparken waarin ook maatregelen worden genomen om de natuur te versterken, kunnen volgens de organisaties rekenen op meer steun van de omgeving.

09 oktober '24 (13:11)

Provincie steunt nieuwe fietstunnel in Heiloo met 2,2 miljoen euro

De provincie Noord-Holland heeft een flinke bijdrage van 2,2 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heiloo. Dit geld is bedoeld voor de aanleg van een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor en een verbeterde fietsroute op Landgoed Nijenburg. Deze maatregelen zijn nodig omdat er drie onbewaakte spoorwegovergangen in het Heilooërbos gesloten worden. Dankzij dit project blijft het natuurgebied toegankelijk voor wandelaars en ontstaat er een belangrijke fietsverbinding tussen Heiloo, Alkmaar en Bergen. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

09 oktober '24 (11:18)

Code geel in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg kan woensdagmiddag en -avond veel regen vallen. Het KNMI heeft voor de provincie Limburg code geel uitgegeven.

09 oktober '24 ( 9:50)

Bijzondere vondst in IJsselmeer: Romeins veenbos ontdekt door Urker duo

In de wateren voor de kust van Urk hebben Jelle en Janna, twee lokale snorkelaars, een opmerkelijke vondst gedaan. Op de bodem van het IJsselmeer stuitten ze op de overblijfselen van een veeneikenbos dat afkomstig is uit de Romeinse tijd. Dit meldt Omroep Flevoland.

08 oktober '24 (15:34)

Faunabeheer Zeeland geeft meer mogelijkheden voor grauwe ganzen en brandganzen

Faunabeheer Zeeland (FBE) krijgt meer mogelijkheden om grauwe ganzen en brandganzen te doden. Gedeputeerde Staten hebben besloten daarvoor een vergunning te verlenen, omdat de afgelopen jaren door de toename van het aantal grauwe ganzen en brandganzen ook de schade aan landbouwgewassen is toegenomen.

07 oktober '24 ( 8:30)

Bij helder weer is komeet in oktober zichtbaar met blote oog

Tussen 11 en 15 oktober is de komeet Tsuchinshan-ATLAS dichter bij de aarde dan de planeet Venus en daarom te zien met het blote oog, stelt Weeronline.

03 oktober '24 (11:00)

Negatief zwemadvies voor Merwelanden-plas nabij Chemours-fabriek nu doorspoelen stopt

De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.

03 oktober '24 (10:39)

Wintersport en bijbehorende toerisme wordt bedreigd door klimaatverandering

Wintersport en het bijbehorende toerisme gaan door de opwarming van de aarde een "sombere toekomst" tegemoet. Daarvoor waarschuwen de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en de Internationale Ski en Snowboard Federatie (FIS). De twee organisaties zijn een samenwerking aangegaan om de wintersportsector hier bewuster van te maken. Het is de eerste samenwerking ooit tussen de VN-organisatie en een sportbond.

03 oktober '24 (10:17)

Zuidpier IJmuiden per direct gesloten door stormschade

De Zuidpier in IJmuiden is per direct gesloten. Volgens Rijkswaterstaat is er door storm Aitor op 27 september schade ontstaan aan het wegdek. Daarom is de pier niet meer veilig voor weggebruikers.