Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Onvoorstelbaar verdriet' in Scheveningen, zoektocht naar vijfde surfer gestaakt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In Scheveningen is diep bedroefd gereageerd op de dood van vijf "fitte, jonge, sportieve mensen die daar de zee als hun broekzak kenden, maar toch in de problemen raakten." Dat zei burgemeester Johan Remkes van Den Haag gisteren tijdens een persconferentie over het surfongeluk van de avond ervoor. De kustwacht liet rond dezelfde tijd weten de zoektocht naar het vijfde slachtoffer van het surfdrama te hebben gestaakt.

"Het verdriet in de Scheveningse gemeenschap en daarbuiten is onvoorstelbaar." Remkes drukte de slachtoffers, nabestaanden en vrienden van de slachtoffers op het hart dat "we allemaal om u heen staan" en niet alleen nu. "Zij, hun familie en vrienden verdienen vandaag, morgen en overmorgen onze steun."

De burgemeester sprak zijn grote waardering uit voor het werk van de hulpdiensten. "De KNRM, GGD, politie, brandweer en kustwacht hebben als bezetenen samengewerkt", vatte hij hun optreden samen. "Ik ben diep onder de indruk."

Evalueren

De betrokken diensten gaan hun eigen optreden evalueren en de veiligheidsregio komt in de loop van volgende week met de eerste informatie daarover naar buiten, beloofde Remkes. "Schuim heeft een belangrijke rol gespeeld natuurlijk. Ook voor de redding, men zag het onderscheid tussen strand en schuim niet."

Onderzocht wordt natuurlijk of er meer waarborgen moeten zijn voor de veiligheid. Luister in ieder geval goed naar waarschuwingen van het KNMI. Contact met de surfscholen heeft Remkes naar eigen zeggen nog niet gehad.

Ervaring

Het is volgens hem te vroeg om precies vast te stellen wat er is gebeurd. "Hoe kan het dat mensen met zoveel ervaring volkomen overvallen zijn?"

Wel reageerde hij boos dat aan de andere kant van het havenhoofd tot in de avond gewoon werd doorgesurft. "Het is in alle opzichten onbestaanbaar dat er een reddingsoperatie bezig was, en er even verderop nog werd gesurft."

Zoektocht gestaakt

De kustwacht liet gistermiddag weten dat er niet meer verder gezocht zou worden naar het vijfde lichaam van surfdrama: "Aan het begin van de middag is de zoekactie op het water en vanuit in de lucht in overleg met de hulpdiensten beëindigd. Helaas is de vijfde persoon niet gevonden. We wensen alle nabestaanden veel sterkte in deze moeilijke tijd", twitterde de Kustwacht dinsdagmiddag.

"We hebben lange tijd onder lastige omstandigheden een klein gebied waar de slachtoffers zijn gevonden grondig doorzocht met boten, voertuigen en vanuit de lucht. Maar hebben helaas niks gevonden. Op een gegeven moment moet je de lastige beslissing nemen om te stoppen met zoeken", aldus een woordvoerder van de Kustwacht tegen het ANP.

23-jarige Delftenaar

Hij sluit zeker niet uit dat op een later moment het stoffelijke overschot nog ergens wordt aangetroffen. Voor zover de politie Haaglanden heeft kunnen vaststellen, is de vermiste man een 23-jarige Delftenaar.

Door: ANP

07 mei '24 (13:14)

Zo maak je gemakkelijk en snel een natuurgebiedje in jouw eigen tuin

Wat is er mooier dan ontwaken op een zonnige lentedag met het gefluit van vrolijke vogeltjes in de achtertuin? De lente is weer begonnen, dus wordt het weer tijd voor de natuur om haar pracht en praal te laten zien. En dat kan ook in jouw tuin. Maar die moet dan wel de flora en fauna aanspreken. In dit artikel geven wij jou een aantal tips om jouw tuin dier- en natuurvriendelijk in te richten. Een natuurlijke tuin is niet alleen een mooi voor jou, maar je helpt de natuur hier ook nog eens een handje mee.

07 mei '24 (11:33)

‘Dauwtrappen dit jaar koud kunstje’

Vroege vogels die met Hemelvaartsdag gaan dauwtrappen zullen geen rekening hoeven te houden met frisse temperaturen, meldt Weeronline.

06 mei '24 ( 8:43)

CBS: toename broedvogels in Nederland, maar niet overal

De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

03 mei '24 (13:13)

Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

03 mei '24 (10:32)

Binnenkort kun je op zoek gaan naar walvissen in de Waddenzee

Als je aan dieren in de Waddenzee denkt, gaat je gedacht snel naar zeehonden. Maar ook de kleinste tandwalvissen, bruinvissen, worden steeds vaker gezien in de Waddenzee. Daarom worden er binnenkort excursies georganiseerd voor mensen die op zoek willen gaan naar deze waterzoogdieren, meldt RTV Noord. 

03 mei '24 ( 9:07)

CBS: natuur- en bosgebied in Nederland maakt plaats voor bebouwing

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

02 mei '24 ( 8:40)

Meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (15:02)

Code geel in Limburg woensdagavond vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

30 april '24 (10:10)

Leuk: lepelaars in Alkmaarderhout hebben jongen

Wanneer je door de Alkmaarderhout loopt moet je goed door de bladeren van de bomen kijken. Eerst kon je al een aantal volwassen lepelaars spotten in het bos, maar nu hebben lepelaarsgezinnetjes ook jongen gekregen, meldt NH Nieuws. 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.