Treurtips Nederland

Er is een reisgids over Nederland uitgekomen die nu eens niet de mooiste plekken uitlicht, maar juist een podium biedt aan de onbegrensde lelijkheid die ook in ons land is te vinden. Het boek Treurtips is van auteur Mark van Wonderen, die een groot zwak heeft voor verval, vergane glorie en de rafelrand. Absolute topper: Lelystad. Dit meldt RTL Nieuws.

Hoe kom je op het idee om een boek te maken waarin je de lelijkheid van je land bezingt? Tegenover RTL Nieuws legt Mark van Wonderen uit dat het idee voor een gedrukte gids ontstond op social media. Daar plaatste hij regelmatig beelden van Nederland-op-z’n-lelijkst, wat steevast tot veel reacties leidde. Zo ontstond het idee een boek vol treurtips uit te brengen.
 

Treurtips zijn ook echt típs

 
Het boek is geschreven voor iedereen die toerist in eigen land wil zijn, en de tips zijn ook echt als tips bedoeld, zo benadrukt Van Wonderen: alle plaatsen die hij in zijn reisgids heeft opgenomen verdienen het om bezocht te worden. Volgens de auteur toont de ‘aandoenlijke treurnis’ meer het echte Nederland dan de toeristentrekkers als Amsterdam, de Waddeneilanden of de Keukenhof. 
 

Lelystad het summum

 
Tijdens zijn jacht naar lelijke locaties bracht Van Wonderen veel tijd door op Google Maps, maar kreeg hij ook veel tips via social media. Vervolgens was het een kwestie van veel rondlopen op de plaatsen van esthetisch delict. Absoluut hoogtepunt: Lelystad. Dat is volgens Van Wonderen “één grote aaneenschakeling van mislukte projecten.” Andere steden die het netvlies vol verve op lelijkheid trakteren zijn onder meer Roosendaal, Den Helder, Delfzijl en Heerlen. 
 
Het boek Treurtips: (Her)ontdek Nederland! is inmiddels verkrijgbaar via de webwinkel van de Treurtips-website.
 
Door: Nationale Recreatiegids