Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bond: te veel fietsers op spoedeisende hulp, infrastructuur moet beter

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In 2018 meldden 46.800 fietsers zich op de Eerste Hulpafdelingen van ziekenhuizen, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Dit aantal is in tien jaar gegroeid met 31 procent. De Fietsersbond vindt dit een zorgelijke ontwikkeling en roept de overheid op om de fietsinfrastructuur nu echt naar een hoger niveau te tillen. Dit meldt de Fietsersbond.
Verbeterde – vergevingsgezinde en veilige – infrastructuur acht de Fietsersbond absoluut noodzakelijk om een verdere groei van de hoeveelheid fietsers op de spoedeisende hulp te voorkomen.
 

Verbetering fietsinfrastructuur

 
Veel ongevallen zijn het gevolg van gebrekkige infrastructuur. Door nu volop in te zetten op verbetering van de fietsinfrastructuur kunnen er jaarlijks 115 doden en 3.850 ernstig gewonden worden voorkomen, zo stelt de Fietsersbond. “Er is geen excuus meer om deze aanpassingen niet door te voeren. Dit zou topprioriteit moeten zijn van alle overheden”, aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “Concreet betekent dit dat er vaart moet worden gemaakt met een wegontwerp dat voor ouderen geschikt is, met een standaardsnelheid van 30 km/u binnen de kom en met sanering van paaltjes en andere hindernissen op de fietspaden. Het wordt steeds drukker op de fietspaden. Evalueer ook of de huidige fietsinfrastructuur nog voldoet voor de hoeveelheid en de typen fietsers die daar nu rijden.”
 
Gedragsprogramma’s zoals Doortrappen en Split The Risk zullen na verbetering van de infrastructuur nog veel effectiever zijn.
 

Elektrische fiets

 
Bij de spoedeisende hulp cijfers van veiligheid.nl valt verder op dat berijders van elektrische fietsen vaak zwaarder gewond zijn dan mensen op een gewone fiets. Dit is een effect van de leeftijd van de berijders. De groep senioren die op een elektrische fiets rijdt, wordt de komende jaren alleen maar groter. Met het programma Doortrappen moedigt de overheid ouderen aan actief te blijven fietsen vanwege de gezondheidswinst die dat oplevert. Dit is te meer een reden om te werken aan seniorproof fietspaden.
 
“We zien nog steeds veel paaltjes op de fietspaden waar deze niet nodig zijn, laten we heel snel beginnen deze te verwijderen en dan niet stoppen maar dat als start zien van een campagne om de infrastructuur echt te vernieuwen”, aldus Saskia Kluit.
 
Door: Nationale Recreatiegids
16 januari '25 (10:54)

Zwijn valt twee wandelaars aan: 'Zwijnen zijn de grootste rotzakken van het bos'

Vorige week zaterdag zijn twee wandelaars in het bos bij Elspeet aangevallen door een zwijn. Vader en zoon waren samen aan de wandel, toen ze het dier tegenkwamen. Volgens ecoloog Lars Soerink is het zeldzaam dat een zwijn in de aanval gaat, maar de tijd van het jaar verklaart veel. Het is namelijk de paarperiode, waardoor mannelijke zwijnen extra veel testosteron hebben. Dit meldt Omroep Gelderland. 

16 januari '25 ( 9:00)

Flink minder dijk hoeft verstevigd te worden

Ongeveer 1400 kilometer dijk moet worden versterkt tot 2050, flink minder dan de 2000 kilometer die eerder is berekend. Dat schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook dit getal kan komende jaren nog veranderen.

16 januari '25 ( 8:45)

Dichte mist wederom reden voor code geel in Nederland

Het KNMI waarschuwt dat er in het Waddengebied, rondom het IJsselmeer en in Limburg plaatselijk dichte mist voorkomt. Hier is code geel voor afgegeven tot middernacht.

15 januari '25 (11:33)

Code geel vanwege dichte mist in deel van land opgeheven

De weerswaarschuwing code geel die het KNMI had afgegeven voor dichte mist, is in een deel van het land voorbij. Voor Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen geldt inmiddels geen waarschuwing meer.

15 januari '25 ( 8:55)

Code geel in Nederland vanwege dicht mist

In een groot deel van Nederland geldt code geel voor dichte mist. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing afgegeven voor alle provincies behalve Zeeland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook in het Waddengebied geldt code geel niet.

14 januari '25 (15:48)

Vanaf 2026 tweetalige verkeersborden in Friesland

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.

14 januari '25 ( 9:20)

Schaatsliefhebbers opgelet: natuurijs in Winterswijk is klaar voor actie

Op de grote natuurijsbaan van Winterswijk kan voor het eerst deze winter worden geschaatst. Niet alleen leden van de Winterswijkse IJsvereniging zijn welkom, maar iedereen die van schaatsen houdt mag de baan betreden. Dit meldt NOS.

13 januari '25 (13:59)

Seal Response Team ontving in 2024 meer meldingen van vastzittende zeehonden

Zeehonden zitten steeds vaker vast in zwerfafval. Dat zegt het Seal Response Team. Zij ontvingen in 2024 twee keer zoveel meldingen dan in het jaar 2023. Dat meldt Omroep Friesland.

13 januari '25 (12:50)

Eerste lammetjes geboren bij de schaapskooi in Exloo

Het eerste lammetje van het jaar 2025 is zaterdagavond 10 januari bij de schaapskooi in Exloo geboren. Het lammetje heet Jan en is vernoemd naar burgemeester Jan Seton. Trotse schaapsherder Nynke Leen laat weten dat het lammetje het heel goed doet. Dat meldt RTV Drenthe.

13 januari '25 ( 8:45)

Voor het eerst deze winter temperatuur gedaald tot -6

Voor het eerst deze winter is het lokaal kouder dan -5 graden. In het Groningse Eelde daalde de temperatuur tot -6, meldt Weeronline. Bij temperaturen onder de -5 graden is sprake van matige vorst.